štvrtok 10. mája 2012

Tvarohovo-čerešňový koláč

Kysnutý koláč s tvarohom pekávala moja starká, mama a teraz ho pečiem aj ja. Vrch bol vždy posypaný hrozienkami. Vyskúšala som dať čerešne a posýpku. Koláč bol výborný.

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 200-250 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g palmarínu, štipka soli.

Plnka: 750 g jemného tvarohu, 1 balíček vanilkového pudingu, 2 vajcia, 2 vanilkové cukry, 8 PL rozpusteného masla, 100-120 g práškového cukru, hrozienka, čerešne.

Posýpka: 150 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 g masla.

Postup: Do trošky teplého mlieka rozdrobím droždie, pridám asi 1 KL kryštálového cukru a urobím kvások. Rozpustím si tuk. (Môže byť aj Hera) Múku preosejem do misky, pridám cukor a trošku soli. Do mlieka rozmiešam celé vajíčka. Keď droždie vykysne prilejem ho k múke s cukrom, prilievam mlieko s vajíčkami a rozpustený tuk. 
Vypracujem vláčne cesto. Cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, potom ho znovu premiesim a opäť nechám kysnúť.

Kým cesto kysne, urobím si plnku. 
Zmiešam tvaroh s vanilkovým pudingom - práškom, pridám cukor, vanilkové cukry, žĺtky, rozpustené maslo a hrozienka, nakoniec zľahka primiešať vyšľahaný sneh. 

Urobím si aj posýpku, zmiešaním múky cukru, vanilkového cukru a masla. Všetko ručne spracovať na drobiacu sa zmes. Posýpku vložím zatiaľ do chladničky.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkám zľahka na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech, natriem plnku, uložím odkôskované čerešne. Na plechu nechám ešte podkysnúť a potom vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem asi 25 minút, potom plech vyberiem, posypem posýpkou a dám znova piecť.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára