štvrtok 31. októbra 2013

Mäsko na čínsky spôsob

Určite sa vám oplatí tento recept vyskúšať.  Názov  receptu som si vymyslela, u nás doma je toto jedlo obľúbené, často pripravované a my ho  voláme jednoducho "Čína". Recept mi dal pred mnohými rokmi môj švagor, hudobník a kuchár.  Aký je výborný profesionálny klarinetista, taký je výborný aj kuchár amatér... 😊




Suroviny: množstvo podľa počtu stravníkov a podľa chuti sa dajú použiť  kuracie prsia, morčacie prsia, bravčové karé, žĺtok, Solamyl, sójová omáčka, soľ, korenie na čínu, kari korenie,  vegeta.

Na šalát: biela kapusta, kápia čerstvá alebo nakladaná, biele víno, ocot, cukor, cibuľka, voda.

Na omáčku: voda, Solamyl, sójová omáčka, zázvor mletý, cesnak, bujón.

Postup: Aspoň deň vopred si pripravím mäso. Robievam z kuracích alebo morčacích pŕs. Nakrájam ich na menšie kocky, alebo pásiky a dám do misky. Pridám žĺtok, 2-3 PL sójovej omáčky, 1-2 PL Solamylu, korenie na čínu, kari korenie, soľ, môže sa aj trochu vegety. Dobre premiešam a nechám v chladničke prikryté stáť najmenej 24 hodín, (vydrží  aj dlhšie 2-3 dni.) 

Pripravím si šalát: Menšiu kapustovú hlávku nakrájam na pásiky, pridám nakrájanú kápiu, cibuľku, soľ, 2-3 PL vody, 2 PL octu, 3 PL sójovej omáčky, 3 PL bieleho vína,  2 KL cukru, 1/2 KL soli. Premiešam a nechám pár hodín postáť, občas premiešam. 
Na rozpálenom oleji opekám mäso do mäkka, pridám kapustový šalát a spolu všetko prehrievam 5-8 minút, nemusí byť kapusta mäkká. 

Urobím omáčku: Asi do 2 dcl vody dám variť bujón a pretlačené 3-4 strúčiky cesnaku. Kým sa to varí, rozmiešam v 1 dcl vody 1/2 KL mletého zázvoru a 3-4 PL sójovej omáčky. Vlejem do vody s bujónom a povarím. Nakoniec zahustím Solamylom rozmiešaným v troche vody. 
K mäsku podávam varenú ryžu a hranolky. Prelejem omáčkou. (Kto nechce nemusí omáčku podávať k mäsu, je to dobré aj bez nej).



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára