sobota 30. januára 2016

Bryndzová nátierka

Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom - mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Charakteristickým znakom výroby Slovenskej bryndze je drvenie a mletie vyzretého ovčieho alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra a ich miešanie so soľou alebo špeciálne pripraveným soľným roztokom, čím sa táto výroba odlišuje od výroby iných druhov ovčieho  syra vyrábaných mimo územia Slovenska. Výroba Slovenskej bryndze je realizovaná v bryndziarňach, ktoré ovčiu a kravskú hrudku nakupujú alebo si vyrábajú samy.

Ovčí syr a Slovenská bryndza boli najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska základným článkom obživy obyvateľstva. Od 16.–17. storočia sa na skladovanie ovčieho syra v čase, keď ho bol prebytok, používalo jeho natlačenie do ovčej alebo kozej kože. Neskôr sa ovčia hrudka podrvila a natláčala spolu so soľou do drevených sudov. Takáto prirodzene konzervovaná hrudka označovaná ako sudovaná bryndza vydržala a bola dôležitým zdrojom obživy v období nedostatku mlieka. 

Výroba bola veľmi pracná a náročná a realizovali ju iba gazdovia pre svoju domácu spotrebu. Takáto domáca výroba pre vlastnú spotrebu bola široko rozšírená až do polovice 20. storočia, najmä v severnej časti Slovenska na Orave. Priemyselná výroba Slovenskej bryndze začína v 2. polovici 18. storočia, keď vznikli bryndziarne v Detve (1787) a Zvolenskej Slatine (1797). V prvej polovici 19. storočia už vznikajú ďalšie bryndziarne na Liptove, Považí a Pohroní. Z nich dodnes pracujú bryndziarne vo Zvolenskej Slatine a v Ružomberku. Výroba Slovenskej bryndze ako roztierateľného syra s nižším obsahom soli bola zavedená koncom 19. storočia vo Zvolene a rýchlo sa rozšírila po celom Slovensku.

(Informácie sú z internetu - Úrad priemyselného vlastníctva SR)

Bryndza má zaujímavú a dlhú históriu...pre nás, dovolím si tvrdiť väčšiny Slovákov, patrí k obľúbeným potravinám a spájame ju hlavne s bryndzovými haluškami, ale jej využitie v kuchyni je širšie.

Výborná je aj jednoduchá nátierka z nej.

Suroviny:  100 g bryndze, 100 g masla, cibuľka, 1/2 KL mletej červenej  papriky, soľ.

Postup: Zmiešať bryndzu s maslom a  paprikou, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, trochu soli. 

A už len dobrý čerstvý chlebík a k tomu pohár mlieka alebo šálku čaju.




1 komentár: