utorok 25. septembra 2012

Makový koláč a briošky

Som rada, že je toľko receptov na kysnuté koláče a keď sú to ešte koláče s makom, nemusím sa dlho rozhodovať či ich upiecť, keďže mak máme doma radi všetci. Cesta je dosť veľa, tak vždy urobím aj pár briošiek.


Suroviny: 1 kg hladkej múky špeciál, štipka soli, 190 g práškového cukru, 2 žĺtky, 2 vajcia (jedno na potretie cesta a jedno do cesta), 250 g Hery alebo Helie, 300 ml mlieka, 42 g droždia, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra.

Plnka: 200 g mletého maku, 100 g práškového alebo kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, škorica, 100 ml mlieka, 3 väčšie jabĺčka.

Postup: Z droždia, trošky vlažného mlieka a 1 KL kryštálového cukru urobím kvások. Múku preosejem do misky, pridám soľ, cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a premiešam. Potom pridám kvások, mlieko zmiešané so žĺtkami a vajíčkom a začnem miesiť cesto postupne prilievam rozpustený vlažný tuk. 
Cesto dobre vypracujem, zakryjem a nechám aspoň hodinu kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelím na polovicu. Jedna je na koláč prepracujem ju a nechám ešte kysnúť. Druhú časť cesta rozdelím na osem rovnakých častí, každú premiesim a bochníčky nechám tiež kysnúť.
Medzitým urobím plnku: Mlieko dám variť a horúcim zalejem mak, pridám cukor, vanilkový cukor, dobre premiešam, potom pridám škoricu a nastrúhané jabĺčka. 

Cesto na koláč rozvaľkám na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech. Rozdelím ho na tretiny. Do strednej natriem plnku  kraje cesta narežem a striedavo prekladám cez plnku. Koláč nechám ešte podkysnúť, natriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť. Najskôr pečiem pri 200 stupňoch 10 minút, potom stiahnem teplotu na 170 stupňov a dopekám.


Z buchtičiek robím briošky. Každú rozšúľam na dĺžku asi 42 cm a stočím do tvaru slimáka. Uložím na vymastený plech, potriem vajíčkom, posypem kryštálovým cukrom a makom. Pečiem pri teplote 180 stupňov 35 minút a ešte pri 190 stupňoch asi 10 minút. 



4 komentáre:

  1. Tak ten makový koláč musí být výborný, snědla bych všechny ty nakrájené kousky, mňam...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Waw ! tu je ale napečeného do chrumkava :-) ani by som nevedela čo skôr :-)) to musí byť vôňa až sem cítim :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka, upiekla si nádherné pečivko, keby ma tak ráno čakalo na raňajky :-)

    OdpovedaťOdstrániť