štvrtok, 24. mája 2012

Kysnuté vence (nielen na Veľkú noc)

K Veľkej noci patria vence tak ako k Vianociam vianočky. Ale nič sa nestane ak sa tradícia poruší a doprajeme si takéto dobroty aj počas iných dní roka...😉



Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 200 g palmarínu, 160 g práškového cukru, 4 žĺtka, vanilkový cukor, 1 a 1/2 kocky droždia, 5 dl mlieka, citrónová kôra a šťava, soľ.

Plnka I.: ríbezľový lekvár, 100 g nastrúhanej  várovej čokolády, 100 g mletých orechov.

Plnka II.: 250 g tvarohu, vanilkový cukor, 4-5 PL práškového cukru, 1 PL solamylu, hrozienka.

Plnka III.: mleté orechy podľa chuti, škorica, vanilkový cukor, kryštálový cukor, olej.

Postup: Urobím si kvások z droždia a  trošky vlažného mlieka. Vykysnutý kvások pridám  k preosiatej múke zmiešanej  s cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou, soľou  a šťavou. Prilievam roztopený vlažný palmarín a vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami. Vypracujem cesto. Nechám vykysnúť, ešte raz premiesim a  dám ešte  kysnúť. 
Potom cesto rozdelím na 4 časti.
Prvú časť rozvaľkám, potriem lekvárom, posypem čokoládou a orechami, stočím do závinu..
Druhú časť cesta rozvaľkám a potriem tvarohovou plnkou, ktorú urobím zmiešaním všetkých surovín (plnka II.) Tiež stočím do závinu. Obidva záviny spolu prepletiem a stočím do kruhu. Prenesiem na vymastený plech. Potriem vajíčkom a posypem nasekanou čokoládou a hrozienkami.
Tretiu a štvrtú časť cesta rozvaľkám, potriem olejom, posypem husto orechami, škoricou, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom, môžu sa dať aj hrozienka. Znovu pokvapkám olejom  cestá stočím a obidva záviny spolu spletiem. Potriem vajíčkom, stočím do kruhu a posypem sekanými orechami alebo mandľami. Prenesiem na vymastený plech. 
Orechovú plnku nikedy robím aj tak, že mleté orechy sparím horúcim mliekom, pridám cukor a škoricu. Potom natriem na cesto.
Záviny nechám na plechu podkysnúť, potriem rozšľahaným vajíčkom a dám piecť pri teplote 175 stupňov asi 50 minút.




utorok, 22. mája 2012

Letná pizza

Suroviny:  500 g hladkej múky špeciál, 0,5 dl oleja, 1-2 KL soli, 1/2 kocky čerstvého droždia, 3 dl vody.

Obloženie: cesnak, cibuľa, paprika, paradajky, saláma šunková, syr eidam, bazalka.

Postup: Do preosiatej múky rozdrobím droždie, pridám soľ, olej a vodu. Vypracujem tuhšie cesto. Rozdelím cesto na tri časti a prikryjem igelitovým sáčkom. Nechám asi 1 hodinu kysnúť. Bochníčky jemne rozvaľkám alebo roztiahnem do tvaru kruhu a položím na vymastené pekáčiky na pečenie pizze. Cestá potriem zmesou:   z vody, soli, pretlačeného  cesnaku a paradajkovou omáčkou. Tú si robím v lete z čerstvých paradajok sama.  

Šťava:  Asi 400 g paradajok ošúpem, roztlačím  a udusím. Na oleji spením cibuľku, pridám pretlačený cesnak (podľa chuti ale je dobré dať viac), minútku podusím a pridám pretlačenú paradajkovú zmes, soľ, cukor, bazalku a všetko dusím kým sa šťava nevydusí a hmota zhustne. Dochutím korením na pizzu.
(V zime dávam paradajkovú šťavu ochutenú cesnakom a sušenou bazalkou).
Na tento základ už dám  len obloženie podľa chuti. V lete čerstvé paradajky a papriku, cibuľu a aby bolo aj trošku mäsa, tak šunkovú salámu. Pizzu vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečiem  10-15 minút, potom posypem  nastrúhaným syrom a dopekám do zlatista.



Pizzové rožky

Tieto rožteky sú výborným občerstvením pre hostí. Plniť sa dajú rôzne, buď len syrom a šunkou, alebo slaninkou s cibuľou, môže sa použiť aj zelenina, cesnak... Ja ich robím najradšej s plnkou ktorú tu uvádzam.

Suroviny: 900 g hladkej múky, 450 ml mlieka, 75 g droždia, 2 KL kryštálového cukru, 220 ml oleja, 2 vajcia, 2 KL vegety, 2 KL oregana.

Plnka: 120 g tvrdého  syra, 120 g šunkovej salámy, 200 g prerastanej slaniny, kečup, korenie na pizzu.

Postup: Do trošky mlieka dám cukor a droždie. Nechám kysnúť - kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ, vegetu a oregano, potom pridám vykysnutý kvások, vo vlažnom mlieku rozšľahané 1 vajíčko a olej. Vypracujem lesklé cesto. 
Cesto nechám kysnúť. 
Ja robím kysnuté cestá tak, že keď vykysne, ešte raz ho prepracujem a znovu dám kysnúť. Zdá sa mi cesto potom lepšie. 
Vykysnuté cesto rozdelím  na 8 častí. Kažú časť rozvaľkám do kruhu, potriem kečupom, ktorý zmiešam s korením na pizzu (podľa chuti). Kruh rozrežem  na 8 častí. 
Vzniknú trojuholníky. Na širšiu časť trojuholníka  položím  kúsok šunkovej salámy, syra a slaniny. Stočím od širšej časti k tenšej, vytvarujem  rožtek a kladiem  na plech vyložený papierom na pečenie.
Rožteky potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem strúhaným syrom, môže sa aj sezamom, nechám podkysnúť a pri teplote 180 stupňov upečiem.  Upečené rožteky ihneď potriem olejom zmiešaným so soľou a pretlačeným cesnakom.
 

Slané rožky

Suroviny: 500 g hladkej múky, 300 ml vlažného mlieka, 50 g tuku (hera, palmarín), 20 g droždia, 1 žĺtok, 1 KL kryštálového cukru, 1 KL soli, vajce na potretie, mak, rasca, sezam na posypanie.

Postup: Cesto som pripravovala v pekárničke - program cesto. Samozrejme dá sa pripraviť aj klasickým miesením.


Do pekárničky som dala suroviny tak ako predpisuje návod na pečenie, najskôr sa dávajú tekuté suroviny a potom sypké. Naliala som vlažné mlieko, v ktorom som najskôr rozmiešala žĺtok a priliala som rozpustený vlažný tuk. Potom som prisypala múku, rozmrvila som čerstvé droždie - môže sa použiť aj sušené (asi 3/4 sáčku). Nasypala som cukor a soľ. Kto má rád slanšie, môže dať aj viacej soli, mne sa to zdalo celkom málo na to, že to mali byť slané rožky, určite dám druhykrát viac.
Zapla som pekárničku a čakala kým urobí čo má, vymiesila a cesto nakyslo. Cesto som  vybrala z pekárničky ( cesto bolo mäkké), jemne som ho premiesila a rozdelila na dve časti. Každú som rozvaľkala do kruhu a nakrájala na trojuholníky. Tie som potom stočila do tvaru rožka. .... a uložila na plech vyložený papierom na pečenie. Potrela som vajíčkom, posypala sezamom a rascou (mohla som aj soľou), nechala som chvíľu podkysnúť a dala piecť.


Jemný ríbezľový koláč

Suroviny: 240 g hladkej múky špeciál, 190 g hery, 3 PL kryštálového cukru, 1 žĺtok, 1/2 KL škorice,
Sneh:  500 g ríbezlí, 3 bielky, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová šťava.

Postup:  Múku, heru, 3 PL cukru,  žĺtok a  škoricu spracujem na cesto. Nechám ho 30 minút odpočívať v chlade. Okrúhlu formu s priemerom 25 cm vytriem tukom a vysypem múkou. Cesto rozvaľkám a vložím do formy tak, aby bolo aj po obvode formy - vyvýšený kraj.  Vložím do rúry vyhriatej na 190 stupňov a pečiem asi 20 minút.
Z 3 bielkov, vanilkového cukru a kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh, prišľahám aj trochu citrónovej šťavy. Zľahka primiešam ríbezle. Sneh natriem na upečené horúce cesto a vložím do rúry zapiecť. Zapekám pri teplote 160 stupňov asi 15 minút a potom zvýšim teplotu na 180 stupňov a ešte zapekám asi 5-8 minút. Sneh by mal byť na vrchu pevný-chrumkavý a bledohnedý. 


nedeľa, 20. mája 2012

Kvietkom sa darí...

Leto ešte iba začne a moje kvietky už naplno rozkvitajú....




máj 20l2


máj 20l2

a takto krásne vyzerá dnes....škoda že sa leto končí...:(



september 20l2

máj 20l2

máj 20l2







Konečne zakvitol...

....rododendron mám štyri roky a pred pár dňami konečne rozkvitol čomu som sa veľmi potešila...



...zakvitnutá vajgelia, tiež krásny krík...




.

...pivónie...







Moje "tiramisu"

Viem, že základnou surovinou pravého tiramisu je mascarpone. U nás doma mu však nevieme prísť na chuť 😊Z množstva receptov som si preto vybrala taký, do ktorého sa mascarpone  nepridáva ale je nahradené nátierkovým maslom. Mne sa recept páči a  aj doma všetkým chutí. Ak si nepotrpíte na pravom tiramisu, vyskúšajte aj takéto...


Suroviny: 2 nátierkové smotanové maslá neochutené (Bánovecké), 2 šľahačkové smotany, 3 vanilkové cukry, 3 žĺtka, práškový cukor, piškóty, kakao, rum, uvarená čierna káva.

Postup: Najskôr si vyšľahám nad parou žĺtky s 2 vanilkovými cukrami do hustého krému. Odstavím a za občasného miešana nechám vychladnúť.

Nátierkové maslá vymiešam s práškovým cukrom, ten dávam podľa chuti 2-3 PL. Vyšľahám šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom. K maslám primiešam žĺtkový krém a zľahka aj šľahačku. 
Na tácku položím potravinovú fóliu a uložím vrstvu piškót, ktoré namáčam v čiernej káve dochutenej rumom. (Ak dávam okrúhle piškóty tak kladiem 10x6 ks, vyjde mi to presne na veľkosť tácky ktorú používam). Môžu sa dávať dlhé ale aj okrúhle piškóty.
Krém rozdelím na tri časti. Prvú časť krému  natriem na piškóty, znovu položím vrstvu piškót namočených v káve s rumom, potom  krém, piškóty a vrch tvorí zvyšok krému, ktorý posypem husto kakaom. 
Niekedy tiramisu vylepším čerstvým ovocím, výborné sú jahody, maliny alebo banány. Hotové tiramisu dám do chladničky dobre stuhnúť.


sobota, 12. mája 2012

Vtáčie mlieko

Pamätám sa na časy, keď sme ako žiaci základnej školy chodili ešte do školy v prírode. A práve s týmto obdobím sa mi spája aj vtáčie mlieko. Vždy som sa tešila na dni keď sme ho dostávali na olovrant spolu s pomarančovými sušienkami.  Chuť na vtáčie mlieko mi zostala dodnes 😋 preto ho aj robievam, len tie sušienky k nemu mi chýbajú, z obchodov sa už dávno vytratili, čo je veľká škoda.

Suroviny: 1 l mlieka, 2 vanilkové cukry, 4 vajcia, 2 PL kryštálového cukru, 2 PL hrubej múky.

Postup: Z mlieka odlejem  asi 3 dl a  pridám žĺtky a múku (nie kopcovité lyžice), dobre rozšľahám. Zvyšok mlieka dám  variť s vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. 
Z bielkov vyšľahám  tuhý sneh, lyžicou odkrajujem  z neho kúsky- halušky a kladiem  na vriace mlieko. Chvíľku povarím z jednej strany, potom ich otočím a nechám povariť aj z druhej strany. Vyberiem na misku a vložím ďalšie halušky, pokračujem pokiaľ neminiem celý sneh. Keď začne mlieko vrieť, prilejem odobraté mlieko zmiešané s múkou a žĺtkami a uvarím krém. Krém je redší.

Hotové vtáčie mlieko nalejem do pohárov, rozdelím  snehové halušky a podľa chuti prizdobím lekvárom.

... mňamka je hotová....



 

Káva Farizej

Niečo pre milovníkov kávy.


Suroviny:  300 ml uvarenej čiernej kávy, 2-3 KL kryštálového cukru 1-2 KL kakaového prášku, 60 ml rumu, šľahačka.
   
Postup: Pripravím si čiernu kávu. V šálke rozmiešam cukor, rum a kakao. Zalejem horúcou kávou. Ozdobím šľahačkou a postrúhanou čokoládou.

Na zdravie!


Kvety, moja radosť...


Milujem kvety a rada ich pestujem. Poteší ma každý kvietok v byte ale aj v záhradke. Je to môj relax pohybovať sa medzi rozkvitnutými ružami, ľaliami ktoré sú mojimi najobľúbenejšími...radosť mi však robia aj zakvitnuté kvetináče plné muškátov a iných balkónoviek.

                                                           







štvrtok, 10. mája 2012

Kysnutá bábovka orechová

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, 42 g čerstvého droždia, 300 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Palmarínu, citrónvá kôra.

Plnka: mleté orechy, škorica, kryštálový cukor, rozpustené maslo (alebo tuk).

Postup:  Do trošky vlažného mlieka som rozdrobila droždie. Múku som zmiešala s cukrom, štipkou soli a citrónovou kôrou. V časti mlieka som rozšľahala vajíčka. Kvások som pridala k múke, priliala som mlieko s vajíčkami, rozpustený nie horúci Palmarín a podľa potreby aj ostatné mlieko. Vypracovala som cesto a prikryté som ho nechala vykysnúť. Cesto som rozvaľkala na obdlžník, potrela roztopeným maslom, posypala orechami, cukrom a škoricou. Stočila som ho ako závin a vložila som do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Piekla som v rúre vyhriatej na 180 stupňov 35 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a dopekala som asi 15 minút.


Kysnutá kakaová bábovka

Moja  prvá z kysnutých báboviek. 

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 30 g droždia, 250-300 ml vlažného mlieka, 100 g práškového cukru, 2 žĺtky, 100 g rastlinného tuku.

Kakaová náplň:  4 PL práškového cukru, 3-4 PL kyslej smotany, 1 KL škorice.

Postup: Z droždia si urobím kvások (asi do 100 ml vlažného mlieka rozmrvím droždie, pridám trošku múky a cukru). Múku preosejem, pridám cukor, štipku soli a vykysnutý kvások. Premiešam a pridávam zvyšok mlieka, do ktorého rozšľahám žĺtka, rozpustený tuk (dala som Heru) a vypracujem vláčne cesto.

Cesto prikryjem a dám vykysnúť na teplé miesto. Vykysnuté cesto rozvaľkám a natriem plnkou. Plnku si pripravím zmiešaním kakaa, škorice, práškového cukru a kyslej smotany (smotanu pridávať podľa potreby aby nebola plnka veľmi riedka). Natreté cesto opatrne zrolujem ako roládu a vložím do tukom vymastenej bábovkovej formy. Dám piecť na 180 stupňoch asi 10 minút, potom  teplotu znížim na 165 stupňov a dopiekla  som kým nebola bábovka upečená. 






Dukátové buchtičky

Netreba ich predstavovať, je to jedlo detstva a spomienka na školu v prírode. Keď nám uvarili dukátové buchtičky, väčšina sa ponáhľala na duplu 😊 a tí, ktorým sa už ďalšia porcia neušla boli veru sklamaní...




Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 100 g tuku Hera, Helia, Palmarín, 100 g práškového cukru, 42 g čerstvého doždia, 5 dl mlieka, 4 žĺtky, štipka soli.

Postup: Urobím kvások z trošky vlažného mlieka, kryštálového cukru a rozmrveného čerstvého droždia. Do misky preosejem múku a cukor, pridám soľ a premiešam. Potom prilejem vykysnutý kvások, zamiešam, prilievam vlažné mlieko zmiešané so žĺtkami, vlažný roztopený tuk a sneh vyšľahaný z bielkov. 
Vypracujem cesto. Ak je veľmi tuhé prilejem ešte mlieko.Vypracované cesto nechám kysnúť, potom ešte premiesim a znovu nechám kysnúť. 
Vykysnuté cesto na doske zľahka rozvaľkám - nie na tenko, nakrájam na pásy a odkrajujem kúsky podľa veľkosti akú chcem na dukátové buchtičky. Boky buchtičiek potieram olejom a ukladám vedľa seba na naolejovaný plech. Potom potriem olejom aj celý povrch buchtičiek, posypem mletými orechami a kryštálovým cukrom.
Nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov. Pečiem asi 10 minút a potom teplotu znížim na 180 stupňov a dopekám asi 15 minút.


Buchtičky na tanieri prelejem uvareným vanilkovým pudingom. 



Z rozpisu surovín už vidno, že je cesta veľa. Pripravujem z neho za plný plech buchtičiek a zo zvyšku cesta vždy ešte niečo dobré na zahryznutie.

Makový koláč

Plnka: zomletý mak, práškový cukor, škoricový cukor, čerstvé odkôstkované slivky. 

Časť  cesta ( asi 1/3 z celého množstva dám bokom na mriežku) zvyšok som vyvaľkala do kruhu a vložila do okrúhlej formy tak, aby bol vyvýšený kraj, potrela som olejom, posypala mletým makom, práškovým cukrom, pokládla som reznou stranou dole rozpolené vykôstkované slivky, posypala som ich škoricovým cukrom a práškovým cukrom. Vrch som zakryla mriežkou a potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri 180 stupňoch asi 30-35 minút.



alebo klasické buchty plnené slivkovým lekvárom


Tvarohovo-čerešňový koláč

Kysnutý koláč s tvarohom pekávala moja starká, mama a teraz ho pečiem aj ja. Vrch bol vždy posypaný hrozienkami. Vyskúšala som dať čerešne a posýpku. Koláč bol výborný.

Suroviny: 400 g polohrubej múky, 60 g kryštálového cukru, 30 g droždia, 200-250 ml mlieka, 2 vajcia, 50 g palmarínu, štipka soli.

Plnka: 750 g jemného tvarohu, 1 balíček vanilkového pudingu, 2 vajcia, 2 vanilkové cukry, 8 PL rozpusteného masla, 100-120 g práškového cukru, hrozienka, čerešne.

Posýpka: 150 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 120 g masla.

Postup: Do trošky teplého mlieka rozdrobím droždie, pridám asi 1 KL kryštálového cukru a urobím kvások. Rozpustím si tuk. (Môže byť aj Hera) Múku preosejem do misky, pridám cukor a trošku soli. Do mlieka rozmiešam celé vajíčka. Keď droždie vykysne prilejem ho k múke s cukrom, prilievam mlieko s vajíčkami a rozpustený tuk. 
Vypracujem vláčne cesto. Cesto nechám na teplom mieste kysnúť asi 30 minút, potom ho znovu premiesim a opäť nechám kysnúť.

Kým cesto kysne, urobím si plnku. 
Zmiešam tvaroh s vanilkovým pudingom - práškom, pridám cukor, vanilkové cukry, žĺtky, rozpustené maslo a hrozienka, nakoniec zľahka primiešať vyšľahaný sneh. 

Urobím si aj posýpku, zmiešaním múky cukru, vanilkového cukru a masla. Všetko ručne spracovať na drobiacu sa zmes. Posýpku vložím zatiaľ do chladničky.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkám zľahka na veľkosť plechu, prenesiem na vymastený plech, natriem plnku, uložím odkôskované čerešne. Na plechu nechám ešte podkysnúť a potom vložím do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečiem asi 25 minút, potom plech vyberiem, posypem posýpkou a dám znova piecť.


Buchty a koláč z jedného cesta

Z tohto množstva surovín na kysnuté cesto pečiem vždy len buchty. Ani neviem prečo som teraz z časti cesta urobila aj koláč. Buchty sú klasika ktorú pozná každý a koláč bol spestrením. 

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 200 g Hery, 1 droždie-kocka, 1 KL kryštálového cukru, 400 ml mlieka, 100 g práškového cukru, 2 vajcia, citrónová kôra a šťava, štipka soli.

Postup: Asi do 100 ml vlažného mlieka rozdrobím  droždie, pridám 1 KL kryštálového cukru a trošku múky. Premiešam a  nechám  kvások vzísť. Múku preosejem, pridám soľ, cukor, citrónovú kôru a šťavu (asi 2 PL šťavy), kvások a mlieko, všetko zmiešam a pridávam rozpustenú vlažnú Heru. Ak je cesto príliš husté pridám ešte mlieko. 
Cesto dobre vypracujem a dám vykysnúť.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkám, asi na 0,5 cm, nakrájam na štvorce, na každý lyžicou položím hustejší lekvár a preložím, kraje pritlačím aby lekvár pri pečení nevytiekol. Urobila som  30 buchiet. Buchty uložím na pomastený plech, natriem  aj boky buchiet olejom aby sa po upečení dali od seba oddeliť. 
Vrch buchiet potriem vajíčkom, nechám ešte podkysnúť a dám piecť do rúry vyhriatej na 190 stupňov asi 20 minút, dopekám pri 180 stupňoch asi 10 minút (v elektrickej rúre).

Zvyšok cesta som vytvarovala do kruhu a vložila do okrúhlej vymastenej formy. Na cesto som natrela slivkový lekvár, poukladala očistené na mesiačiky nakrájané jabĺčka, posypala som škoricou, kryštálovým cukrom a vanilkovým cukrom. Môže sa posypať aj posýpkou z múky, cukru a masla.  Koláč som piekla pri 180 stupňoch asi 15-20 minút.

Na koláč: slivkový lekvár, 2-3 jabĺčka, škorica, vanilkový cukor, kryštálový cukor.




Trasená torta mandarinková

Suroviny na korpus: 3 vajíčka, 150 g kryštálového cukru, 120 g polohrubej múky, trochu prášku do pečiva, 2 PL oleja.
Postup: Vyšľahám vajíčka s cukrom do hustej peny, pomaly zašľahám  olej,  pridám  zľahka múku zmiešanú s práškom. Cesto vylejem  do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečiem pri teplote 175 stupňov C asi 20 minút.
Na vychladnutý korpus, ktorý nechám vo forme nalejem krém, ozdobím šľahačkou a ovocím a dám stuhnúť do chladničky.
Krém: 2 šľahačkové smotany, 2 mandarinkové kompóty, 2 vanilkové pudingy Olé bez varenia, 1 vanilkový cukor.
Všetky suroviny na krém  dám do misky, ktorá sa dá dobre uzatvoriť, používam misku kysku. Zatvorím a miskou trasiem kým sa všetky suroviny v nej nezmiešajú a nezhustnú. 




Anjelský perník

Suroviny: (hrnček 250 ml)    2 hrnčeky hladkej múky, 1 hrnček polohrubej múky, 2 hrnčeky mlieka, 1 hrnček oleja, 1 a 1/2 hrnčeka cukru, 1 čokoládový puding-prášok, 1 prášok do perníka, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, 2 vajcia, 3 PL kakaa, 3 PL lekváru (slivkový je dobrý), 1 KL škorice, hrsť nasekaných orechov a hrozienok.


Postup: Zvlášť zmiešam sypké a tekuté suroviny. Tekuté suroviny rozšľahám a prilejem k sypkým, dobre premiešam a vylejem na plech vyložený papierom na pečenie. Upečiem pri teplote 180 stupňov C. Vychladnutý perník polejem čokoládovou polevou.


streda, 9. mája 2012

Vytvorené artyčokovou technikou

Moja veľmi obľúbená technika...vhodná  na výrobu vianočných gúľ a veľkonočných vajíčok.

Tu je ukážka...



 










Pletenie z papiera

vianočný venček

vianočný stromček
Keďže sa rada venujem ručným prácam rôzneho druhu, oslovilo ma aj pletenie z papiera. Na internetových stránkach je obrovské množstvo krásnych výrobkov. Tam som si našla aj návod a postup výroby, vyskúšala som a celkom sa mi moje prvé výrobky na moje prekvapenie  vydarili. 


venček na Veľkú noc
košíček

nedeľa, 6. mája 2012

Jahodová a banánová maškrta

Výborný dezert, veľmi jednoduchý na prípravu a vždy inej chuti podľa použitého ovocia.

Suroviny:  250 g jemného tvarohu, 200 ml smotany na šľahanie, 2 vanilkové cukry, cukor podľa chuti.

Postup: Suroviny dobre rozšľahám ponorným mixérom na hustý hladký krém. Hotový dávam do pohárikov a podľa chuti zdobím ovocím (jahodami, banánom...) chuť sa dá vylepšiť aj kakaom alebo rozpustenou čokoládou. 




Slané pečivo

Suroviny na drobné pečivo: 250 g polohrubej múky, 250 g Palmarínu, 250 g jemného tvarohu, 1 vajce, soľ,  celá rasca.

Suroviny na pagáčiky: 250 g polohrubej múky, 250 g Palmarínu, 250 g strúhaného syru eidam, 1 vajce, soľ, sezamove semiačka, vajíčko na potretie.

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto, rozvaľkám a podľa chuti vykrajujem malé tvary alebo tyčinky, kladiem  na plech vyložený papierom na pečenie, potriem  rozšľahaným vajíčkom posypem rascou, sezamom a dám piecť. Pečiem pri teplote 180 stupňov 15 minút.



 

Rýchly jablkový koláč

Suroviny: 250 g hladkej múky, 3 PL studenej vody, 1-2 PL kryštálového cukru, 1 KL prášku do pečiva, 150 g Hery alebo Palmarínu, štipka soli.

Postup: Suroviny spracujem na cesto a nechám aspoň 20 minút postáť. Potom cesto rozdelím na dve časti, tá ktorá ide na dno formy je trošku väčšia. Cesto  rozvaľkám   do kruhu (väčšišho ako je dno aby pokrylo aj boky formy) a vložím do vymastenej a múkou vysypanej formy. (Cesta je málo, a preto je koláč tenučký a krehký) Cesto posypem nastrúhanými piškótami stačí 5 okrúhlych piškót, uložím asi 700 g očistených na menšie kúsky nakrájaných jabĺčok, posypem škoricou, cukrom a hrozienkami. Prikryjem druhou časťou rozvaľkaného cesta. Vrch koláča potriem maslom, popichám vidličkou a posypem kryštálovým cukrom a plátkami mandlí. Pečiem pri teplote 185 stupňov asi 50 minút.


piatok, 4. mája 2012

Sypaný koláč

Suroviny: 7,5 dl hrubej múky alebo polohrubej, 6 dl práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.


Plnka:  500-750 g tvarohu hrudkového, 1 vanilkový cukor, hrozienka a práškový cukor podľa chuti.

Na poliatie:  4 dl mlieka, 3 vajíčka, 125 g Hery alebo masla.

Postup:  Všetky suroviny zmiešam a rozdelím na dve časti. Jednu rovnomerne nasypem na vymastený hlboký plech. Na to rozdrobím tvaroh, zasypem vanilkovým cukrom a cukrom, podľa chuti nasypem hrozienka. Zasypem druhou časťou zmesy. Na vrch koláča lyžicou nalievam mlieko, v ktorom rozmiešam vajíčka a rozpustené maslo.  
Koláč upečiem a hotový vychladnutý posypem práškovým cukrom a nakrájam na kocky. 


...pred pečením...






Výborné rožteky

Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 300 g Palmarínu, 2,5 dl šľahačkovej smotany.
Postup: Zo surovín vypracujem cesto, rozdelím ho na 8 častí a každú rozvaľkám do kruhu s priemerom asi 25 cm. Kruh narežem  na 8 častí - trojuholníkov. Na širšiu stranu dám  plnku a stočím  do tvaru rožteka. Rožteky kládiem  na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Upečiem pri teplote 175 stupňov asi 35 minút. Ešte horúce obalím v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Plnky: mleté vlašské alebo lieskové orechy zmiešam s práškovým cukrom, pridám škoricu a prilejem horúce mlieko aby vznikla plnka, nie riedka. Podobne urobím aj makovú plnku alebo plním len slivkovým lekvárom. 
Rožteky sú krehké a veľmi chutné.


štvrtok, 3. mája 2012

Venčeky

Za recept na tieto venčeky som vďačná bývalej kolegyninej mamičke. Pečiem podľa neho už vyše 30 rokov. Pri ich pečení si vždy na tetu spomeniem aj keď už nie je medzi nami. 



Doteraz sa mi venčeky vždy vydarili. Postupom času som ich trochu vylepšila pridaním šľahačky  a tým získali ešte inú chuť. 

Suroviny: 750 ml vody, 300 ml oleja, štipka soli, 420 g hladkej múky špeciál, 8-9 vajíčok.


Postup: Vodu s olejom a štipkou soli dám variť. Do vriacej prisypávam muku a miešam aby neboli hrčky.  Miešam - odpaľujem kým sa nevytvorí hmota oddeľujúca sa od hrnca a varešky. (Ja to robím asi 7-10 minút). 
Cesto nechám vychladnúť a do vlažného pridávam po jednom celé vajíčka, vždy dobre zamiešam. Najlepšie je to miešať šľahačom.
(Vajíčka sa nemusia použiť všetky, záleží od veľkosti vajíčok, cesto by nemalo byť veľmi riedke, lepšie je hustejšie).  

Do vrecka na zdobenie dám cesto a na plech vytretý olejom alebo tukom, robím venčeky. (Veľkosť si naznačím vykrajovačom v tvare kolieska, ktorý namočím do múky a vyznačím na plech koliesko). Ja dávam cesto dvakrát na seba.

Na dno rúry vložím kastrólik s vodou. (Voda je kvôli tomu, aby sa v rúre vytvorila para, ktorá napomáha k zdvihnutiu cesta pri pečení). Rúru predhrejem na 220-225 stupňov a vložím plech s venčekmi, pečiem asi 25-28 minút. 

Upečené venčeky nechám chvíľu vychladnúť a potom ich prekrojím.

Krém: 450 ml vody, 300 ml mlieka, 3 zlaté klasy alebo vanilkové pudingy, 300 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 250-300 g masla, 3PL práškového cukru.


Do vody dám kryštálový cukor s vanilkovým cukrom a privediem k varu, prilejem mlieko zmiešané so Zlatým klasom, alebo vanilkovým pudingom, uvarím kašu - puding. Za občastného miešana nechám chladnúť.
V šľahači vymiešam maslo s práškovým cukrom a postupne pridávam puding, nesmie byť horúci ale ani úplne studený. Dobre vyšľahám. Krém dám do vrecka na zdobenie a plním venčeky. Vrch polejem rumovou polevou.

Rumová poleva: 250 g práškového cukru, horúca voda, rum, olej.

K preosiatemu práškovému cukru prilejem po lyžičkách horúcu vodu, rum (podľa chuti, ak sa dá viac rumu potom treba menej vody) a trochu - kávovú lyžičku oleja. Všetko dobre vymiešam. Poleva by nemala byť veľmi riedka, aby nestekala z venčekov. 




Vanilkové venčeky (fotorecept) - obrázok 5

Venčeky som vylepšila karamelovou šľahačkou, ktorú som nastriekala na krém. 
Upálila som 200 g kryštálového cukru na karamel, ten som zaliala 150 ml mlieka, nezľaknúť sa, lebo sa vytvorí pevná hrča, treba variť, kým sa nerozpustí a nevznikne tekutý karamel. Karamelové mlieko som odstavila, nechala vychladnúť, ešte som ho schladila aj v chladničke, prisypala som jednu šľahačku v prášku a vyšľahala. 
Hotové venčeky som po stuhnutí krému ozdobila rumovou polevou a tie, ktoré boli plnené aj šľahačkou som ozdobila čokoládou.

Z tejto dávky vyjde asi 50 venčekov - menších, keď sa mi podaria väčšie tak 46 ks.