streda, 29. augusta 2012

Okrúhle kysnuté koláče

V chladničke tvaroh, v miske pár sliviek a černice...chuť niečo upiecť...tu je výsledok...


Suroviny:  400 g polohrubej múky, 60 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 30 g  droždia, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Hery.


Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 PL múky a droždia urobím kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ a cukor. V mlieku rozmiešam vajíčka a rozpustím si tuk. Keď kvások vykysne, prilejem ho k sypkým surovinám a prilievam mlieko a postupne aj vlažný tuk. Vypracujem vláčne cesto a dám ho vykysnúť. Kým cesto kysne pripravím si plnku. Rozpolímo slivky, očistím jalčka a nakrájam ich na mesiačiky. Vymastím olejom okrúhle formy. 


Plnka: 250-300 g jemného tvarohu, 20 g Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, 150 g práškového cukru. 
Všetky suroviny na plnku spolu dobre vymiešam. 

Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, rozvaľkám a prenesiem do formy. Na jedno cesto dám tvarohovú plnku a vtlačím do nej černice - množstvo podľa chuti a na druhé cesto uložím rozpolené slivky a jabĺčka. Posypem vanilkovým cukrom a škoricou. Môže sa dať aj posýpka.
(Ja som chcela na tvarohový dať mriežku, tak som si nechala kúsok cesta a to som rozšúľala a uložila pásy na tvarohovú plnku, potrela som ich vajíčkom).  Koláče nechám ešte podkysnúť a pečiem. Pri teplote 175 stupňov 20 minút a potom dopekám pri 180 stupňoch 15 minút. Samozrejme čas je orientačný lebo každému môže rúra piecť inak.

Dobrú chuť!

piatok, 24. augusta 2012

Muffiny s černicami

Už mám na blogu recept na Študentské muffiny. Použila som ho aj teraz, len namiesto zamiešania čokolády do cesta, som nechala cesto čisté. Uvedená dávka je na 12 ks muffin.
(Tentoraz som použila aj keramické mištičky na muffiny, preto som si urobila  väčšiu dávku cesta.)

Suroviny:   120 g masla  dala som  Heru, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 100 g práškového cukru,  220 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, černice 
Postup: Zmiešam sypké suroviny a prilejem   k nim zmiešané tekuté suroviny ( Heru treba rozpustiť a použiť vlažnú nie horúcu). Všetko chvíľu premiešam ponorným mixérom. Po lyžiciach  rozdelím cesto do     vymasteného plechu na muffiny. Do každej muffiny  vtlačím 4-5 černíc. (Niektoré muffiny  sú s kúskami čokolády). Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.


pondelok, 20. augusta 2012

Bylinkový olej

U nás doma je obľúbený bazalkový olej. Využívame ho na špagety ako aj ostatné cestovinové jedlá a tiež na zeleninové šaláty. Jeho príprava je jednoduchá.

Do čistých fľaštičiek som vložila niekoľko vetvičiek bazalky, oregana, strúčiky cesnaku a pre ostrejšiu chuť som dala do jednej fľaštičky aj štipľavú papričku. Zaliala som olivovým olejom.  A už som len zatvorila a odložila na dva týždne  na chladné miesto. Občas ich premiešam pretrepaním fľaštičky. 
Niektoré recepty uvádzajú, že po dvoch týždňoch treba olej precediť  ale ja ho nechávam aj s bylinkami, olej je potom aromatickejší.

Vyskúšajte a nech vám chutí!

Sušené paradajky naložené v oleji



Tento rok sa mi podarilo dopestovať celkom peknú úrodu paradajok. Veľmi ma to teší a preto som vyskúšala usušiť ich.

Najskôr som ich nakrájala na 1 cm plátky a uložila na plech vystlaný papierom. Položila som ich na slniečko a musím povedať, že do večera sa celkom pekne presušili. Na druhý deň bolo zamračené, takže z môjho sušenia nebolo nič. Musela som vybrať sušičku a paradajky som dosušila tam. A aby som využila celú kapacitu sušičky tak som nakrájala ďalšie a ďalšie paradajky a sušila som celý deň...:) 



Usušené paradajky som vložila do pohárikov, pridala som nasekanú bazalku, nadrobno nasekaný cesnak aj plátky cesnaku  a trošku soli. Zaliala som olejom slnečnicovým, olivový som minula na bylinky...:))) Poháriky som zatvorila a odložila na chladné miesto. Po dvoch týždňoch sa môžu papkať. 






nedeľa, 19. augusta 2012

Linecké kolieska s kokosovým snehom

Suroviny v tomto receptíku som si upravila na väčšie množstvo, pretože som chcela upiecť aj obyčajné linecké kolieska. Uvádzam pôvodné množstvo  na kolieska s kokosovým snehom a v zátvorke upravené množstvá.

Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál (600 g), 100 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky (4), 200 g Hery (400 g).
Sneh: 4 - 5 bielkov, na jeden bielok 50 g práškového cukru a 50 g kokosu
Postup: Zo surovín vypracujem rýchlo cesto. Linecké cesto nechce dlhé miesenie. Cesto zabalím do fólie a vložím na 1 hodinu do chladničky. Potom rozvaľkám na hrúbku 4 mm a vykrajujem kolieska. Kolieska kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, na každé dám do stredu trochu lekváru, dávam marhuľový ale môže byť akýkoľvek inakší a okolo lekváru zdobičkou nanášam sneh. A tu sa musím priznať, že tentokrát som sneh nedávala zdobičkou, ale prstami...:) Bola to moja chyba že snehová hmota bola tvrdá, nevyšľahala som dostatočne sneh. Závisí asi aj na veľkosti vajíčok a tým aj bielka môžu byť menšie a množstvo kokosu je potom veľké, takže kokos radšej pridávať postupne, možno bude stačiť aj menej ako uvádza recept. Sneh mi bol teda taký hustý, že nešiel cez zdobičku. Bolo to síce zdĺhavé zdobenie ale chuť koláčikov to nepokazilo.
Sneh vyšľahať nad parou s cukrom, potom odstaviť a do vychladnutého primiešať kokos.
Piekla som pri teplote 165 stupňov. 



Keďže som urobila cesto z väčšej dávky, zvyšné kolieska bez snehu som upiekla a spojila lekvárom a pre radosť som urobila tieto tváričky...:))) a slniečko...:)))




Kysnutý slivkový koláč

Suroviny:  700 g polohrubej múky, 3 PL práškového cukru, 2 vajíčka, 1 žĺtok, 120 g palmarínu, 1 kocka droždia (42 g),  5 dl mlieka (podľa potreby, stačí aj menej), soľ.

Na obloženie: slivky, vanilkový cukor, škorica mletá, kryštálový cukor, strúhanka.

Posýpka:  300 g polohrubej alebo hrubej múky, 200 g práškového cukru, 200 g masla (Hery).

Postup:  Najskôr si urobím kvások z trochy vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšok múky preosejem do misky, pridám soľ, cukor, kvások, v mlieku rozmiešané vajíčka a žĺtok a vlažný tuk (miesto tuku sa dá použiť aj olej, vtedy dávam 5 PL alebo 80 g tuku zmiešam s 2 PL oleja). Vypracujem vláčne cesto a dám ho kysnúť. Po nakysnutí znovu premiesim  a nechám ešte kysnúť (robím to so všetkými kysnutými cestami). Kým cesto kysne, urobím si posýpku. Zmiešam múku s cukrom a nakrájam tuk, ktorý prstami rozdrobím a spájam so sypkými surovinami na mrveničku-hrudky. Posýpku vložím do chladničky. Slivky vykôstkujem a rozpolím. 
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti a každú zľahka rozvaľkám a prenesiem na vymastený plech. Na plechu posypem cesto jemne strúhankou, uložím slivky reznou stranou hore. Každú slivku  posypem troškou vanilkového  cukru, kryštálového cukru (ak sú slivky sladké nemusí byť)  a škoricou. Na celý povrch koláča nasypem posýpku. (Posýpky je dosť veľa čo nám doma nevadí ale kto nechce aby boli koláče posypané veľmi, stačí urobiť posýpku z menšej dávky). Koláče na plechu nechám ešte podkysnúť a vložím do vyhriatej rúry Pečiem pri teplote 180 stupňov 30 - 35 minút.

Z uvedených surovín vyjdú dva plechy koláča. 


5.9.2013
Sezóna sliviek je v plnom prúde a tak som mohla dnes opäť upiecť tento  pre mňa najlepší kysnutý koláč. Koláč robievam len raz-dvakrát do roka lebo používam len čerstvé slivky nie zavárané ale o to viac si ho vychutnám a je mi vzácny :))) V texte som urobila drobné úpravy-doplnky týkajúce sa použitia tuku a posýpky. (Uvedené sú v zátvorkách)


utorok, 14. augusta 2012

Pletenie z papiera II.


...konečne hotový...

koš využívame   na uskladnenie pletených ponožiek, samozrejme tie sú pletené z vlny :) .








malý košíček je mojou prvotinou...






.


















a niečo do kúpeľne...zásobník na toaletný papier a
košíček na drobnosti

streda, 8. augusta 2012

Šišky z relácie Tajomstvo mojej kuchyne

Suroviny: 500 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 celé vajíčka, 2 žĺtky, 3 PL oleja, 3 PL rumu, 2 PL práškového cukru (nie kopcovité), 3 dcl mlieka, kôra a šťava z 1/2 citróna, lekvár.


Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do kvásku som priliala mlieko, vajíčka, žĺtky a cukor. Šľahala som metličkou, postupne som pridávala citrónovú šťavu, kôru, rum a olej, prisypala som múku. Cesto je vláčne nie pevné. Dala som ho vykysnúť a ešte raz som ho premiesila a nechala chvíľu kysnúť. Pomúčila som si dosku a cesto som rozvaľkala na hrúbku asi 1,5 cm, hrnčekom som vykrajovala kolieska. Nechala som ich podkysnúť. V kastróli som si rozohriala olej a vložila šišky - musia v oleji plávať a nesmú byť natesno lebo by nemali miesto na napúchnutie. Kastról prikrijem a pražím do zlatista nie na prudkom ohni. Potom odokryjem, šišky obrátim a z druhej strany ich pražím už neprikryté. Tieto šišky sú čisté bez náplne. (Samozrejme sa dajú robiť aj tak, že sa vykrojí koliesko naplní lekvárom a prikryje sa druhým kolieskom. Kraje pritlačiť a vyformovať buchtičku). My máme radšej keď je lekvár navrchu. Preto na šiškách vytlačím jamku pred tým ako ich vkladám do oleja a až po vypražení plním lekvárom, alebo snehovou penou. 

Pena: bielka čo mi ostali z cesta vyšľahám na hustý sneh spolu s práškovým cukrom a primiešam lekvár podľa chuti. 


pondelok, 6. augusta 2012

Osie hniezda

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 3 žĺtky, 2 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva (nemusí byť), 150 g Palmarínu, 5 dl mlieka, soľ, vajíčko na potretie.
Náplň:
Orechová: 200 g mletých orechov, 200 g práškového cukru, 2 bielky, hrozienka, škorica, vanilkový cukor.
   
Škoricová:  200 g masla (môže byť aj Palmarín) 8 KL škorice, 8 - 10 PL práškového cukru .      
Kakaovo-škoricová: 200 g masla (môže byť Palmarín), 200 g práškového cukru, 2 - 3PL kaka, 2 KL škorice.

Postup: Z trochy vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku a zmiešam ju so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, s práškom do pečiva a pridám kvások. Začnem miesiť cesto (robím to najradšej rukou), prilievam rozpustený vlažný tuk a mlieko. Mlieko pridávať postupne podľa potreby, niekedy stačí aj menej alebo múka vpije viac tekutiny tak  treba pridať aj viac mlieka. V mlieku si rozmiešam aj žĺtky. Vypracujem vláčne nelepivé cesto a prikryté nechám kysnúť. Po čiastočnom nakysnutí opäť premiesim, robím to pri každom kysnutom ceste a nechám znovu kysnúť. Potom cesto zľahka rozvaľkám na plát asi 0,5 cm - 1 cm hrubý a natriem náplňou. Stočím do závinu a krájam na kolieska 1,5 - 2 cm široké. Reznou stranou kladiem na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu potriem rozšľahaným vajíčkom a nechám chvíľku podkysnúť. Pečiem pri teplote 160 stupňov 15 minút a potom teplotu zvýšim na 180 stupňov a dopekám asi 15 - 20 minút.
Suroviny na náplne sú uvedené na celú dávku  cesta. Ja robievam z polovičnej dávky cesta orechové a z druhej časti cesta kakaovo-škoricové hniezda. Upravím si teda aj množstvo surovín na náplne na polovicu.

Prípava náplní: pri orechovej vymiešam bielky s cukrom a pridám ostatné suroviny, ak je plnka veľmi hustá, zriedim ju mliekom. Ďalšie dve náplne pripravím vymiešaním Palmarínu s cukrom, kakaom a škoricou.


Jabĺčková štrúdľa z lístkového cesta

Aj takto sa dá upiecť štrúdľa,  veľmi jednoduchá ale dobrá ...v nedeľu bolo ku kávičke..:)

Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 450 g očistených na malé kúsky nakrájaných jabĺčok, 200 g kryštálového cukru, 70 g nasekaných orechov, škorica, vanilkový cukor, hrozienka, 10 okrúhlych piškót, vajíčko na potretie.

Postup: Lístkové cesto som rozvaľkala  na tenký plát, nastrúhala som naň 5 piškót, rozložila som jabĺčka, posypala cukrom, vanilkovým cukrom škoricou, orechami a zvyšné piškóty som nadrobno nakrájala, posypala som ešte hrozienkami. Plát som zrolovala a položila na plech vyložený papierom na pečenie. Vrch štrúdli som potrela rozšľahaným vajíčkom. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 50 minút. 


piatok, 3. augusta 2012

Ruže ovlažené letným dažďom...

Moje najobľúbenejšie kvety... ruže a ľalie.






krásna ľalia - jedna z posledných, škoda že som neodfotila všetky ktoré kvitli, boli skutočne nádherné

Dobré cesto na koláče

Pod takýmto názvom mám recept už viac ako 30 rokov. Dostala som ho ako mladá, od jednej kolegyne, ktorá vypekávala pre rodinu každý víkend a nikdy nezabudla doniesť zo svojich výborných zákuskov a koláčov  aj nám kolegom. A my sme sa na to samozrejme veľmi tešili.
Cesto sa dá využiť na akýkoľvek plnený koláč, či už použijete plnku tvarohovú, orechovú, makovú alebo jablkovú.

Suroviny: 500 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 250 g Palmarínu alebo Smetolu, 2 žĺtky, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor, asi 1 dl mlieka - alebo podľa potreba aj viac alebo menej.

Plnka tvarohová: 500 g tvarohu, 2 žĺtky, vanilkový cukor, hrozienka, 100-150 g práškového cukru. Všetko vymiešať.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto a odložila som do chladničky na 30 minút odpočinúť. Potom som ho rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a preniesla na plech vymastený a vysypaný múkou. Na cesto som dala plnku. Použila som tvarohovú. Podľa receptu sa mala aj druhá časť cesta rozvaľkať a položiť na plnku, popichať vidličkou a upiecť. Ja som chcela koláč trošku obzvláštniť, tak som druhú časť cesta rozdelila na polovicu, do jednej som pridala kakao a cestá som nastrúhala na plnku. Piekla som pri 175 stupňoch asi 35-40 minút.