Znovu je tu obdobie ríbezlí a ja si neviem predstaviť tento čas bez šťavnatého, krehkého ríbezľového koláčika s chrumkavou snehovou perinkou...
Ako každý rok, tak aj teraz som vyskúšala niečo iné ako vlani, aj keď na pohľad takmer rovnaký koláč ako predošlé TU a TU
Ale tá chuť...orechy a ríbezle... nikdy by som neverila, že to môže spolu tak chutiť. 😋
Kto má rád orechové plnky nech vyskúša tento koláč, určite nebude ľutovať. Vynikajúci.
Ako každý rok, tak aj teraz som vyskúšala niečo iné ako vlani, aj keď na pohľad takmer rovnaký koláč ako predošlé TU a TU
Ale tá chuť...orechy a ríbezle... nikdy by som neverila, že to môže spolu tak chutiť. 😋
Kto má rád orechové plnky nech vyskúša tento koláč, určite nebude ľutovať. Vynikajúci.
Suroviny: 100 g Hery, 1žĺtok, 170 g polohrubej múky, 30 g práškového cukru, 1-2 PL mlieka, trochu citrónovej kôry a pár kvapiek šťavy.
Plnka: 120 g mletých orechov, 2 PL kryštálového cukru, 1-2 PL mlieka, ríbezľový lekvár.
Sneh: 4 bielky, 200 g práškového cukru, 1 PL maizeny (zemiakový škrob), 400 g očistených ríbezlí, 1 PL kryštálového cukru.
Postup: Najskôr som vypracovala cesto z uvedených surovín. Cesto som zabalila do fólie a odložila do chladničky.
Zatiaľ som očistila ríbezle, trochu som z nich odobrala na posypanie a k zvyšku som nasypala kryštálový cukor aby sa ríbezle obalili.
Orechy som zmiešala s cukrom, pridala som mlieko a chvílu som ich povarila, vznikla kašovitá hmota. (Mlieko pridávať radšej po troche aby nebola plnka príliš riedka). Nechala som vychladnúť.
Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou.
Cesto som rozvaľkala a vložila do formy tak, aby bolo aj na bokoch formy. Natrela som lekvárom a orechovou plnkou.
Vložila som do rúry vyhriatej na 180 stupňov predpiecť. Piekla som 25 minút.
Vybrala som z rúry a znížila som teplotu na 150 stupňov.
Vyšľahala som bielky s cukrom na krémovitý sneh, primiešala som maizenu a nakoniec som zľahka zamiešala ríbezle obalené cukrom.
Sneh som natrela na predpečený koláč a ešte som posypala zvyškom ríbezlí.
Koláč som vložila do rúry a pri teplote 150 stupňov som piekla 20 minút. Potom som teplotu zvýšila na 160 stupňov a dopekala som kým nebol sneh pekne zlatistý asi 15 minút. Záleží od rúry.
Zatiaľ som očistila ríbezle, trochu som z nich odobrala na posypanie a k zvyšku som nasypala kryštálový cukor aby sa ríbezle obalili.
Orechy som zmiešala s cukrom, pridala som mlieko a chvílu som ich povarila, vznikla kašovitá hmota. (Mlieko pridávať radšej po troche aby nebola plnka príliš riedka). Nechala som vychladnúť.
Okrúhlu formu s priemerom 26 cm som vytrela tukom a vysypala múkou.
Cesto som rozvaľkala a vložila do formy tak, aby bolo aj na bokoch formy. Natrela som lekvárom a orechovou plnkou.
Vložila som do rúry vyhriatej na 180 stupňov predpiecť. Piekla som 25 minút.
Vybrala som z rúry a znížila som teplotu na 150 stupňov.
Vyšľahala som bielky s cukrom na krémovitý sneh, primiešala som maizenu a nakoniec som zľahka zamiešala ríbezle obalené cukrom.
Sneh som natrela na predpečený koláč a ešte som posypala zvyškom ríbezlí.
Koláč som vložila do rúry a pri teplote 150 stupňov som piekla 20 minút. Potom som teplotu zvýšila na 160 stupňov a dopekala som kým nebol sneh pekne zlatistý asi 15 minút. Záleží od rúry.
Vidím že aj ty si si zatancovala pri ríbezlí :-). Krásny koláčik vonia až sem :-)
OdpovedaťOdstrániť