utorok, 27. augusta 2013

Tvarohová bomba s ovocím

Zalistovala som v knižke "Veľká európska kuchárka" a očaril ma tento recept. Kniha uvádza, že je zo Švédska. Nevedela som akú formu mám na "bombu" použiť, a tak som sa rozhodla pre veľkú antikórovú misku.  Keď som ju vyložila roládami, tak mi bolo jasné, že musím množstvo krému zdojnásobiť. Recept som si preto upravila. Samozrejme uvádzam aj pôvodné znenie receptu aké je v knižke.



Suroviny:  na roládu: 6 vajec, 180 g krupicového cukru, 180 g hladkej múky.

Krém: 15 g želatiny, 100 ml vody, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g mäkkého tvarohu, 150 g práškového cukru,  200 g rôzneho ovocia (po  50 g maliny,  jahody, marhule, broskyne), ja som použila nektarinky,  jahodový alebo malinový lekvár.

Postup: 6 žĺtkov som vyšľahala so 120 g cukru na hustú penu. Zvyšok cukru som vyšľahala s bielkami na hustý sneh. Sneh som zľahka zmiešala so žĺtkami a postupne som zľahka zamiešala múku. Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie rozmerov 39x32 cm. (Jemne som ho potrela olejom). Piekla som pri 190 stupňoch asi 12 minút. ( Nepiecť dlho aby sa cesto pečením nevysušilo a pri stáčaní nelámalo).
Upečený plát  som preklopila na utierku posypanú práškovým cukrom, pozorne som stiahla papier a stočila do rolády. Nechala som vychladnúť, potom som potrela lekvárom a roládu som nechala stuhnúť. Dobre vychladnutú som ju nakrájala na 25 kusov. 
Misku som vystlala potravinovou fóliou a po obvode som naukladala rolády. (Ja som ich použila 12 a 8 som potrebovala na uzavretie plnky, stačilo mi 20 rolád).

Pripravila som si plnku: Upravila som si množstvá takto: 20 g mletej želatiny som dala napučať do 1 dl vody. Zmiešala som 500 g tvarohu krémového s 250 g práškového cukru. Vyšľahala som šľahačku zo 400 ml šľahačkovej smotany a primiešala som ju k tvarohu. Napučanú želatinu som podľa návodu zohriala kým sa nerozpustila, vlažnú som ju priliala k tvarohovo-šľahačkovému krému. Nakoniec som primiešala na kúsky nakrájané nektarinky. (Stačilo mi 5). Krém som vyliala na rolády v miske a uložila som zvyšných 8 rolád.
Misku som vložila do chladničky a nechala cez noc stuhnúť. Hotovú bombu som už len vyklopila na tanier.

Poznámka: Ovocie by som radšej do krému nezamiešavala, ale uložila po vrstvách. Bolo by rovnomernejšie rozložené.

Nepodarilo sa mi ovocnú bombu  urobiť tak bezchybne ako je vyfotená v knihe, ale bola som rada, že sa mi podarila...:) 



streda, 21. augusta 2013

Domáci kečup

Paradajky v záhrade už krásne dozrievajú a to znamená, že treba z nich  začať niečo robiť. U nás doma je na prvom mieste kečup, potom omáčka na pizzu a nakoniec sušené paradajky. Receptov na doma robený kečup je veľa. Ja som pred niekoľkými rokmi vyskúšala tento. Zapáčil sa mi, a tak pripravujem kečup podľa neho, upravila som si pôvodné množstvá surovín - zvýšila som dávku aby som urobila kečupu viac. Zjednodušila som aj postup pôvodného receptu ale na chuti a kvalite to neubralo.
Tu je teda môj recept.

Suroviny: 5 kg paradajok, 820 g cibule - už očistenej, 5-6 kápií, 1,5 kg jabĺk - očistených , 2-3 cvikly, 1 hlávka cesnaku, feferónka (ak chceme kečup pikantnejší, nemusí byť),  3 KL mletej červenej papriky, 2,5 dcl octu, 4-5 KL soli, 4 KL vegety, 12 zrniek čierneho korenia, 12 zrniek nového korenia, 8 klinčekov, 6 bobkových listov, 1 KL horčičného semiačka, 460 g kryštálového cukru.

Postup: Paradajky nakrájam na menšie kúsky a dám do väčšieho hrnca. Očistím cibuľu, kápiu, jablká - stačí vybrať jadierka, nemusia sa šúpať, cviklu ošúpem, očistím cesnak. Kápiu, jablká a cviklu nakrájam na menšie kúsky a spolu s cesnakovými strúčikmi dám do hrnca s paradajkami. Dám variť a za občasného miešania varím kým sa nezačnú oddeľovať šupky z paradajok. Pridám mletú papriku, ocot, soľ, vegetu, koreniny a varím do rozvarenia a zmäknutia jabĺčok. Masu preprasírujem a do hladka rozmixujem. Jemnú šťavu dám variť, pridám cukor a varím do požadovanej hustoty. Treba miešať aby sa kečup nepripálil ku dnu hrnca. Varím približne 35-40 minút. Kečup nalejem do čistých fliaš, dobre zatvorím a dám ešte na 15 minút sterilizovať.  Počas varenia kečup ochutnám a ak treba pridám viac soli alebo cukru, záleží od kyslosti paradajok. 
Z uvedenej dávky mi vyšlo 15 rôzne veľkých fliaš - ako sú na obrázku :)


pondelok, 12. augusta 2013

Marhuľový koláč

Čo iné v lete  upiecť ako niečo ovocné...:) a keď je to ešte aj rýchle tak niet nad čím uvažovať. Mala som doma posledné marhule, tak som použila do koláča tie, určite by som nič nepokazila aj akýmkoľvek iným ovocím. V pôvodnom recepte podľa ktorého som piekla, je z časopisu "Báječná žena" použili čučoriedky a posýpku, tú som ja tentokrát vynechala a posypala som   koláč makom a cukrom. 




Piekla som v okrúhlej sklenenej forme s priemerom 26 cm.
Suroviny:  2 vajcia, 150  g práškového cukru, 100 ml oleja, 150 ml mlieka, 250 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 350 g ovocia.

Postup:  Vajíčka som vyšľahala ručným šľahačom s práškovým cukrom. Len som ich napenila, netreba do husta. Pridala som olej, mlieko, múku zmiešanú s práškom do pečiva. Všetko som dobre premiešala. Formu v ktorej som piekla som vytrela tukom a vysypala múkou. Vyliala som cesto, uhľadila a poukladala marhule nakrájané na štvrtinky. Vrch som posypala mletým makom zmiešaným s kryštálovým cukrom. (Koláč je dobrý aj posypaný orechami, mandľami). Piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. Vychladnutý koláč som ešte pocukrovala práškovým cukrom. 




Letná omeleta

Omelety robievam často pre ich rýchlu a rôznorodú prípravu. Či už sú len z vajíčok alebo pridám akúkoľvek zeleninu, salámu, klobásu alebo slaninku. Podľa aktuálne ponuky chladničky alebo  momentálnej chuti. :)) V týchto extrémne horúcich dňoch keď sa mi nežiada vystávať dlho pri sporáku a ani chuť do jedla nie je taká veľká, nahrádzam nimi aj obed u nás to úplne stačí.... Omeleta je však vhodná aj na raňajky. 




Suroviny: ( podľa počtu stravníkov) 
Pre jednu  osbou dávam:  3-4 vajíčka podľa veľkosti, soľ, 1 dl mlieka (alebo sladkej smotany, môže byť aj voda), olej.
Do tejto som použila ďalej:  cibuľku, papriku, paradajku, syr.

Postup: vajíčka dobre vyšľahám metličkou so soľou a mliekom. Na panvici rozpálim olej a opražím nadrobno nakrájanú cibuľku do sklovita, pridám nakrájanú papriku (asi 1/2) a nakrájanú 1 paradajku. (Môže sa opiecť aj saláma, slaninka, klobása). Krátko podusím a zalejem vajíčkami. Vareškou oddeľujem zrážajúce sa vajíčka od kraja a spodku panvice.
Keď je omeleta hotová, preklopím ju na druhú stranu aby sa aj z tej opiekla. Ja to robím tak, že priložím k panvici plytký tanier a prudko pozorne  prevrátim. Omeleta je na tanieri a už ju len zošuchnem na panvicu a znova chvíľku opečiem. Treba si dať pozor pri pečení, nepiecť dlho aby nebola suchá.
Hotovú omeletu posypem strúhaným syrom. Na horúcej omelete sa pekne roztopí. 

utorok, 6. augusta 2013

Košíček na bylinky

Už dlho som neprispela ničím   do rubriky "pletenie z papiera" a tak to idem napraviť. Nedávno som si urobila jednoduchý košík, ktorý mi slúži na zber byliniek. Možno si myslíte že je to zbytočná vec, ale vždy som po takom niečom túžila a keď som ho v jednom filme nedávno znovu  videla, rozhodla som sa urobiť si niečo podobné...:)






Mramorová bábovka

Ďaľšia z našich obľúbených báboviek. Je vláčna a poliata čokoládou chutí ako "zákusok". 



Suroviny: 125 g masla, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 4 vajcia, 250 g polohrubej múky, 50 g kukuričného škrobu (Gustin), 1 prášok do pečiva, 200 ml mlieka, 3-4 PL kakaa.

Postup: Preosiatu múku zmiešam s práškom do pečiva a kukuričným škrobom. Zmäknuté maslo vymiešam s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Pridávam žĺtky a šľahám, prilievam aj mlieko - časť mlieka asi 4 PL odoberiem a rozmiešam v ňom kakao. Do žĺtkovej zmesy pridám múčnu zmes a nakoniec už len zľahka vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Bábovkovú formu vytriem tukom a vysypem múkou.  Asi 2/3 cesta vylejem do pripravenej formy a k zvyšnej časti cesta primiešam kakao s mliekom. Tmavé cesto vylejem na bledé po celom obvode. Cestá jemne premiešam špajdľou aby sa vytvorilo mramorovanie. Bábovkovú formu vložím do rúry a pri teplote 170 stupňov pečiem 50-55 minút. Po vychladnutí bábovku pocukrujem alebo polejem čokoládovou plevou. 



štvrtok, 1. augusta 2013

Buchty na pare

"Konečne sa mi podarili"....:) takto som reagovala, keď som doparila posledné buchty. Možno sa vám to zdá smiešne pretože nemáte problém pri robení buchiet ale ja som mala...teda aspoň dúfam, že môžem povedať v minulom čase a že ich už budem robiť kedykoľvek nám prídu na chuť. Robila som ich pred rokmi asi dvakrát a vždy mi pri parení klesli, čo sa mi nepáčilo aj keď na chuti to nebolo poznať. Preto som radšej buchty kupovala...veru,  taká som ja bola pohodlná :) Dnes som sa po rokoch znova odhodlala a vyšlo to. Musím si recept hrdo uložiť medzi ostatné :) 

Suroviny: Rozpis je na 20 buchiet. 500 g polohrubej múky, 20 g droždia, 300 ml vlažného mlieka, 1 vajce, 40 g práškového cukru, štipka soli.
Na plnenie: podľa chuti, v mojom prípade to bola čokoláda - pre syna a marhule (môžu byť aj zavárané) pre nás ostatných.
Na posýpku: mak, cukor, čokoláda a maslo na poliatie.

Postup: Z trošky mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL polohrubej múky som si urobila kvások. Zvyšok múky som preosiala, pridala som soľ, cukor. Vo zvyšku mlieka som rozšľahala vajíčko. Hotový kvások som dala do múky, pridávala som mlieko a vypracovala som cesto. Nechala som ho kysnúť. Vykysnuté cesto som rozvaľkala na plát 32x40 cm a nakrájala na štvorce 8x8 cm. Do stredu som položila 1 a 1/2 kocky várovej čokolády alebo polovičku marhuly. Samozrejme sa dá použiť aj lekvárl. Vytvarovala som buchtu. Buchty som nechala ešte podkysnúť. Do väčšieho hrnca som naliala vodu, asi tak do 1/3, na vrch hrnca som uviazala utierku a počkala som, pokiaľ sa voda nezačala variť,  potom som plameň  stiahla aby sa veľmi nevarila ale aby sa para  vytvárala. Na utierku som uložila buchty ďalej od seba  - mne vyšli štyri, zakryla som ich vyššou miskou a nastavila som si minútky na 11-12 minút. Ani som neskúšala pozrieť skôr aby náhodou zase neklesli...:) Hotové buchty som vybrala, kládla na misku, po chvíli som ich trochu popichala vidličkou a poliala maslom. Na tanieri som ich znovu poliala maslom, posypala mletým makom a práškovým cukrom.

Druhú polovicu buchiet plnených čokoládou som poliala čokoládovým krémom. 
Pripravila som ho tak, že som rozpustila maslo, vo vode som rozmiešala Zlatý klas,  tak od oka podľa toho aké chcem množstvo krému (na zahustenie) a podľa toho akú hustú chcem čokoládu, kakao (2 PL). Všetko som povarila, treba miešať, radšej na miernom plameni aby to neprihorelo a nakoniec som pridala podľa chuti kryštálový cukor a kúsok čokolády na varenie (3-4 kocky).