piatok 20. júna 2014

Jahodová torta

Sezóna jahôd u nás doma  už končí... Z posledných som upiekla tortu. Nerobila  som ju podľa predpísaného receptu. Z jedného receptu je korupus, z iného plnka a zvyšok improvizácia... Torta bola svieža s výraznou jahodovou chuťou.




Tortový korpus - forma priemer 26 cm: 
5-6 žĺtkov (dala som 6 lebo som mala menšie vajíčka), 10 PL horúcej vody, 200 g kryštálového cukru, 300 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva, 3 PL oleja, trochu citrónovej šťavy  (ja som pridala pomarančovú). 

Tvarohovo-pudingová plnka: 500 ml mlieka, 1 vanilkový puding-prášok, kryštálový cukor podľa návodu na obale alebo podľa chuti, 1 vanilínový cukor, 250 g jemného mäkkého tvarohu, 1 pochúťková kyslá smotana.

Jahodová plnka: jahody, cukor podľa chuti, na zahustenie zlatý klas alebo škrobová múčka  podľa množstva použitých jahôd.

Na vrch želatina: 1 balenie červeného tortového želé - želatina.

Postup: Najskôr som šľahala žĺtky s vodou do peny.  Potom som prisypala cukor a ďalej som šľahala na hustú penu. Primiešala som asi 1 KL pomarančovej šťavy. 
Z bielkov som vyšľahala tuhý sneh a spolu s múkou, ktorú som zmiešala s práškom do pečiva, som vareškou zľahka primiešala k žĺtkom. Nakoniec som ešte primiešala olej. Hotové cesto som vyliala do tortovej formy - na dno som dala papier na pečenie a pri teplote 170 stupňov som piekla asi 35 minút.

Najskôr som urobila jahodovú plnku aby vychladla. Očistené jahody som dala do kastrólika, pridala som cukor a jahody som rozvarila. Potom som zahustila zlatým klasom. Zmes bola viac redšia ako hustá. Nechala som vychladnúť. 

Z mlieka, cukru, vanilínového cukru a pudingového prášku som uvarila puding. Za občasného miešania som puding vychladila. Kyslú smotanu som zmiešala s tvarohom, trochu som dochutila cukrom, lebo bol tvaroh kyslejší a primiešala som k pudingu. 

Vychladnutý tortový korpus som dvakrát prekrojila a plnila som najskôr jahodovou plnkou a na ňu som natrela tvarohovú plnku. Všetky pláty som spojila a keďže som mala jahodovej plnky dosť, vyšlo mi ešte aj na vrch torty. Nechala som si aj trochu tvarohovej plnky a natrela som boky torty. 

Tortu som dala do chladničky stuhnúť a potom som ju poliala želatinou. Tú som pripravila podľa návodu na obale. Dozdobila som jahodami. 



A už budem zbierať   len tieto jahôdky... 



5 komentárov:

  1. Vypadá chutně.... taky bych měla nějakou jahodovou upéct:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Práve pečiem ale pri postupe pri kopruse nieje napísaný olej. Tak pozor aby ste ho nezabudli ako ja. Ale stihla som to napraviť. Som zvedavá aká bude :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Už je to doplnené ale nie je to žiadna chyba keby sa olej aj nepridal...sú aj také cestá bez oleja a toto bolo tiež take olej som ja doplnila.:-)

    OdpovedaťOdstrániť