nedeľa, 29. júna 2014

Čokoládový pudingoš

Dávno som sa chystala vyskúšať ho, ale nevedela som si vybrať  recept, mám ich totiž niekoľko. Nakoniec ani neviem prečo zvíťazil práve tento. Pri príprave cesta som bola trochu zaskočená aké je husté a lepivé, ale nakoniec sa mi ho podarilo vypracovať a konečný výsledok pudingoša bol dobrý. Z uvedenej dávky som urobila tri poriadne veľké pletence. Po nakrájaní ich bola hromada. Samozrejme zjedli sa všetky. :)

Suroviny:  900 g polohrubej múky, 100 g kryštálového cukru, 5 PL oleja, 400 ml mlieka (podľa potreby aj viac), 2 vajcia, 1 kocka droždia (42 g), 1 prášok do pečiva, štipka soli, olej na potretie.
Plnka: 750 ml mlieka, 300 - 350 g kryštálového cukru, 2 balíčky čokoládového pudingového prášku, 125 g masla.

Postup: Z trochy vlažného mlieka (asi 100 ml), droždia a 1 KL cukru som  pripravila kvások. Múku som zmiešala s práškom do pečiva a soľou. Vo zvyšku vlažného mlieka som rozmiešala vajíčka. Kvások som pridala k múke, prilievala som mlieko a olej a spracovala som hladké cesto. (Pretože sa mi dosť lepilo, pridala som trochu múky). Cesto som nechala na teplom mieste 20 minút vykysnúť.
Pripravila som si puding podľa návodu a ešte do teplého som primiešala maslo. Puding som nechala dobre vychladnúť. (Lepšie by bolo uvariť si puding ešte pred prípravou cesta aby stihol vychladnúť).
Vykysnuté cesto som rozdelila na tri časti - bochníky. A každý bochník ešte na dve časti, mala som 6 malých bochníčkov. Každý som rozvaľkala na obdlžník hrúbky asi 5-8 mm,  potrela som vychladnutým pudingom (ten som si tiež rozdelila na 6 častí). Nedávala som puding až úplne na kraj cesta z jednej strany, aby sa pri rolovaní nevytláčal. Vznikli mi záviny, ktoré som potom po dva preplietla. Preniesla som opatrne  na plech vyložený papierom na pečenie a na plechu som ich  potrela olejom aj boky aby sa nezlepili. Chvíľu som nechala na plechu podkysnúť a vložila som do vyhriatej rúry na 185 stupňov. Piekla som do zlatohneda. Hotové vychladnuté pudingoše som pocukrovala.



Poznámka: Radšej by som cesto rozdelila až na 4 bochníky aby som mala 4 menšie  pudingoše.  Pre menšiu rodinu odporúčam upiecť len z polovičnej dávky surovín.


piatok, 20. júna 2014

Jahodová torta

Sezóna jahôd u nás doma  už končí... Z posledných som upiekla tortu. Nerobila  som ju podľa predpísaného receptu, využila som zvlášť recept na korpus a plnky, ale výsledok bol vynikajúci...Torta bola svieža a chuť jahôd výrazná.


Suroviny: 
Tortový korpus - forma priemer 26 cm: 5-6 žĺtkov (dala som 6 lebo som mala menšie vajíčka), 10 PL horúcej vody, 200 g kryštálového cukru, 300 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva, 3 PL oleja, trochu citrónovej šťavy  (ja som pridala pomarančovú). 

Tvarohovo-pudingová plnka: 500 ml mlieka, 1 vanilkový puding-prášok, kryštálový cukor podľa návodu na obale alebo podľa chuti, 1 vanilínový cukor, 250 g jemného mäkkého tvarohu, 1 pochúťková kyslá smotana.

Jahodová plnka: jahody, cukor podľa chuti, na zahustenie zlatý klas alebo škrobová múčka  podľa množstva použitých jahôd.

Na vrch želatina: 1 balenie červeného tortového želé - želatina.

Postup: Na korpus som šľahala žĺtky, pridávala som vodu a šľahala som do bledej peny. Potom som prisypala cukor a ďalej som šľahala na hustú penu. Primiešala som asi 1 KL pomarančovej šťavy. Z bielkov som vyšľahala tuhý sneh a spolu s múkou, ktorú som zmiešala s práškom do pečiva, som vareškou zľahka primiešala k žĺtkom. Nakoniec som ešte primiešala olej. Hotové cesto som vyliala do tortovej formy - na dno som dala papier na pečenie a pri teplote 170 stupňov som piekla asi 35 minút.

Najskôr som urobila jahodovú plnku aby vychladla. Očistené jahody som dala do kastrólika, pridala som cukor a jahody som rozvarila. Potom som zahustila zlatým klasom. Zmes bola viac redšia ako hustá. Nechala som vychladnúť. 

Z mlieka, cukru, vanilínového cukru a pudingového prášku som uvarila puding. Za občasného miešania som puding vychladila. Kyslú smotanu som zmiešala s tvarohom, trochu som dochutila cukrom, lebo bol tvaroh kyslejší a primiešala som k pudingu. 

Vychladnutý tortový korpus som dvakrát prekrojila a plnila som najskôr jahodovou plnkou a na ňu som natrela tvarohovú plnku. Všetky pláty som spojila a keďže som mala jahodovej plnky dosť, vyšlo mi ešte aj na vrch torty. Nechala som si aj trochu tvarohovej plnky a natrela som boky torty. 

Tortu som dala do chladničky stuhnúť a potom som ju poliala želatinou. Tú som pripravila podľa návodu na obale. Dozdobila som jahodami. 



A už budem zbierať   len tieto jahôdky... :)



štvrtok, 19. júna 2014

Dolky s tvarohovou čiapočkou

"Sladká" streda u nás musí byť...:) A tak boli včera na obed dolky. Musím sa priznať, že ako dieťa som ich nemala veľmi rada a vždy keď sme ich mali na obed jedla som ich nasilu. Chuť na ne sa mi zmenila až pri mojich deťoch, tie na rozdiel odo mňa si ich vyžadovali, a tak som sa ich naučila jesť aj ja...:) Dnes nechápem, prečo som ich tak nenávidela?!

Suroviny: Z dávky vyjde kopec doliek ale u nás to nevadí :)
600 g polohrubej múky, štipka soli, 8 dl vlažného mlieka, 50 g práškového cukru, 2 PL oleja, 2 vajíčka, 30 g droždia, citrónová kôra.
Na plnenie:  lekvár. 
Na vrch:  tvaroh, šľahačková smotana, práškový cukor, vanilkový cukor.

Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia som si urobila kvások. Múku som preosiala a zmiešala so soľou. Do vlažného mlieka som pridala cukor,  rozmiešala žĺtky, olej a citrónovú kôru. Pridala som nakysnutý kvások a múku. Všetko som dobre zmiešala a nakoniec som primiešala sneh z bielkov. 
(Ja cesto miešam ponorným mixérom, múku pridávam postupne a dobre vždy premiešam, sneh z bielkov primiešam  už len vareškou).
Hotové cesto som nechala nakysnúť. Na panvici som si rozpálila olej,  lyžicou som dávala cesto a  na miernom ohni som opekala dolky z oboch strán. Plnila som lekvárom a na vrch som dala tvarohový krém. 
Tvarohový krém: Do šľahačkovej smotany som dala vanilkový cukor a práškový cukor, pridala som tvaroh a ponorným mixérom so šľahala kým nevznikol hustý krém. 

Želám všetkých dobrú chuť!


pondelok, 9. júna 2014

Bublanina s jahodami

Nič výnimočné a predsa vždy iná chuť, podľa druhu použitého ovocia...Dnes som dala do bublaniny jahody tak chuť jahodová :)



Suroviny: 6 vajec, 200 g práškového cukru, 1 vanilkový (vanilínový)  cukor, 300 g polohrubej alebo hrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1-1,5 dl vody, 1-1,5 dl oleja, ovocie podľa sezóny a chuti.

Postup: Najskôr som vymiešala žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, po troškách som pridávala olej a vlažnú vodu. (Pridala som len 1 dl oleja a 1 dl  vody). Šľahala som všetko kým sa nevytvorila hustá bledá pena. Zľahka vareškou som primiešala striedavo múku zmiešanú s práškom do pečiva  so snehom. Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. Použila som plech s rozmermi 32x38 cm (vnútorná časť). Jahody som umyla, väčšie som rozkrájala na polovicu, obalila som ich v práškovom cukre a pokládla na vrch cesta. Piekla som pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Vychladnutú bublaninu som posypala práškovým cukrom.

Hotovo :)