streda, 28. januára 2015

Piškótová bábovka s hrozienkami II.

Rozmýšľala som nad tým, či má význam dávať sem  tento recept. Podobnú bábovku tu už mám. Táto sa od nej odlišuje množstvami surovín.  Potom som si povedala, že vlastne nielen tento recept ale väčšinou všetky recepty  sa odlišujú množstvami použitých surovín vyskúšať ich však treba. Bábovka bola vláčna a veľmi dobrá možno aj preto, že ju piekol zase môj syn...:)




Suroviny: 4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky,
1 prášok do pečiva, 1 dl oleja, 1 dl vody, hrozienka, citrónová šťava (asi 1 PL)

Postup: Vajíčka šľahať s cukrom a vanilínovým cukrom do hustej bielej peny. Prilievať postupne olej, potom vodu a citrónovú šťavu. Zľahka primiešať múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec primiešať hrozienka. Bábovkovú formu vytrieť tukom a vysypať múkou. Naliať cesto a dať piecť do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piecť asi 45 minút. 



Poznámka: Bábovku sme piekli v nízkej bábovkovej forme. Hrozienka pri pečení všetky prepadli na dno formy, takže pri vyklopení bábovky boli všetky na vrchu. Nabudúce vyskúšam nezamiešať hrozienka do cesta ale ich pohádzať po ceste v bábovkovej forme. 

piatok, 9. januára 2015

Domáce princezky

Recept je z knihy "Recepty zo života č. 7". Prvykrát som ich robila pred rokmi, deti boli ešte malé a nechutili im veľmi. Viac som sa k nim nevrátila. Až môj syn si spomenul na ne a upiekol ich. Tentokrát s ich zjedením nebol problém...minuli sa raz-dva.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 260 g tuku (Hera, Palmarín...) 150 g práškového cukru, 2 vajcia, 3-4 PL kakaa, 1 vanilínový cukor.
Krém: 125 g masla, 5 PL práškového cukru, 3 KL instantnej kávy, 8 PL sušeného mlieka (dali sme sójové), 25 g bielej čokolády.

Postup: Vajíčka vymiešať s polovičnou dávkou cukru a vanilínovým cukrom. (Netreba do peny ako na piškótu, len aby sa to spojilo). Tuk, kakao a druhú časť cukru  tiež vymiešať. Obe masy spojiť a pridať múku. Vypracovasť cesto, ktoré nechať v chlade asi na pol hodinu. Potom cesto rozvaľkať na 5 mm a vykrajovať ľubovoľné tvary - koliesko, štvorec, ovál... Klásť na plech vyložený papierom na pečenie, popichať vidličkou a pri teplote asi 170 stupňov piecť. 
Krém: Kávu rozpustiť asi 1 PL horúcej vody, pridať trochu cukru. Zvyšok cukru vymiešať s maslom, sušeným mliekom a s najemno postrúhanou čokoládou. Primiešať vychladnutú kávu.
Krémom zliepať upečené a vychladnuté keksíky. (Krémom netreba šetriť, nám ešte aj zostal.)




utorok, 6. januára 2015

Rýchle medové rezy

Kvôli mojim zdravotným problémom (som po operácii - výmene bedrového kĺbu) to vyzeralo u nás tak, že na vianočné pečenie môžeme zabudnúť. Všetci by sme to boli doma prežili  a stačilo by pár kúpených kúskov, ale syn sa s tým nemohol zmieriť, a tak sa pustil do pečenia on.  

Ako zákusok si vybral medové rezy, bez ktorých  Vianoce u nás nemôžu byť.  Syn ich nerobil  podľa tradičného receptu, vyskúšal iný jednoduchší recept a veru nesklamal...rezy všetkým chutili, boli výborné.
Na úvod musím uviesť, že okrem krému, ktorý som urobila ja za pomoci manžela,  všetko ostatné od vypracovania cesta až po naplnenie a krájanie zvládol syn. A tak sme mali okrem medových rezov aj medovníčky a ďalších 5 druhov pečiva. Musím priznať, že  syn zvládol všetko na výbornú. 




Suroviny: 600 g hladkej múky, 140 g práškového cukru, 3 PL medu, 150 g Hery, 2 vajcia, 2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 700 ml mlieka, 3 PL kopcovité Gustinu (kukuričný škrob), 250 g masla, 1 vanilínový cukor, 230 g práškového cukru (alebo podľa chuti).

Postup: Do preosiatej múky zamiešať preosiaty cukor a sódu bikarbónu. Pridať nakrájanú Heru, med, vajíčka a spracovať na cesto. 
Ak by bolo treba, pridať trochu mlieka, tak bolo uvedené v recepte ale syn nepridával. Stačili ostatné suroviny a vzniklo mu mäkké cesto, ktoré sa dobre rozvaľkávalo.
Cesto rozdeliť na 3 časti, každú rozvaľkať na veľkosť plechu. Opak plechov potrieť tukom a vysypať múkou. Cestá je dobre popichať vidličkou.  Piecť pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. Ešte teplé pláty stiahnuť z plechu.
Krém: V troche mlieka rozmiešať kukuričný škrob. Zvyšok mlieka dať variť s vanilínovým cukrom a potom do vriaceho priliať odobraté mlieko. Uvariť kašu a za občasného premiešania nechať vychladnúť - nie do studena, stačí aby tepolota bola asi taká ako teplota masla.
Maslo s cukrom vyšľahať a po častiach primiešavať kašu.
Upečené a vychladnuté pláty spájať krémom. Pod krém na jeden plát sa môže natrieť ríbezľový alebo malinový lekvár, prípadne podľa chuti. Hotové rezy dať stuhnúť a potom poliať čokoládovou polevou.

Syn urobil kakaovú polevu.
Poleva: Nad parou rozpustiť 100 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 2 KL kukuričného škrobu, 1 PL mlieka (ak treba aj viac). Potom odstaviť a primiešať 100-120 g masla.