piatok 22. mája 2015

Medovník

Rýchly, mäkký a hneď zjedený...😊



Suroviny: 400 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 6-7 PL tekutého medu, 500 ml mlieka, 150 ml oleja, 2 vajcia, 3 PL slivkového lekváru, 2 PL kakaa, 1 kypriaci prášok do perníka, 2 KL sódy bikarbóny, 1 KL škorice, hrozienka, nasekané orechy.

Postup: Do misky si preosejem múku a cukor, pridám kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu a kakao V mlieku rozšľahám vajíčka a lekvár. Prilievam k múčnej zmesy spolu s olejom. Chvíľu prešľahám ponorným mixérom, kým sa všetko spojí. Potom vareškou zamiešam nasekané orechy a hrozienka. 
Plech na pečenie vytriem tukom a vysypem hrubou múkou. Vylejem cesto a pečiem v rúre pri 175 stupňoch 20 minút, potom teplotu znížim na 170 a ešte dopekám. 

Upečený a vychladnutý medovník  posypem práškovým cukrom a pofŕkam čokoládou. 
Môže sa potrieť aj lekvárom, poliať čokoládovou polevou a  posypať kokosom, orechami. 


Šalátová polievka

Nikdy by som si nebola pomyslela, že raz budem túto polievku mať aj rada :)😐 Ako dieťa som ju priam nenávidela a bola to jediná polievka, ktorú som zo všetkých čo sme doma varili nejedla. Až ako dospelá a začínajúca gazdinká som sa raz ani neviem prečo rozhodla, že skúsim uvariť túto "zatracovanú" polievku. Videla som ju totiž v nejakom časopise a na obrázku vyzerala veľmi jedlo 😊 nejako ináč ako tá naša... Vyskúšala som a čuduj sa svete, polievka mi tak zachutila, že ju už pár rokov varím, samozrejme to nepreháňam,  len raz maximálne dvakrát v lete, keď mám doma čerstvý šalát zo záhrady.

Suroviny: čerstvý šalát, olej, hladká múka, slaninka, 1 l mlieka, (ak varím polievky viac tak prilejem aj trochu vody), kyslá smotana, soľ, cukor, ocot, kôpor.

Postup: Na oleji spením nakrájanú slaninku, poprášim ju hladkou múkou a chvíľu opražím do bledohneda. Potom zalejem mliekom, posolím a pridám viazaničku kôpru.  Chvíľu, 5-10 minút nechám povariť. Medzitým si šalát rozoberiem na lístky, umyjem a nakrájam na prúžky. Polievku zahustím kyslou smotanou do ktorej primiešam hladkú múku. Zase povarím asi 5 minút.
Ešte polievku dosolím, ocukrím, pridám trošku octu a nakoniec nakrájaný kôpor a šalát. Už nevarím. Polievku odstavím. 

Poznámka: Niekde som čítala, že je dobre pridať k smotane aj štipku sódy bikarbóny a trochu odobratej polievky aby sa nezrazila... Robím to pri varení kyslých polievok, niekedy to vyjde a niekedy až tak 100% nie :) 


S chuťou do nej 😉


nedeľa 17. mája 2015

Jednoduchý tvarohový koláč

Klasika, ktorú pozná každý a ktorá nesklame. Cesto je univerzálne, dá sa použiť aj s inou plnkou -  makovou, orechovou alebo kombinovať tvaroh s ovocím. Ja pečiem podľa tohto odskúšaného starého receptu už veľa rokov. Aj keď rada skúšam iné recepty, stále sa najradšej vraciam k tomuto receptu. 😊


Suroviny: 450 g hladkej múky špeciál, 150 g práškového cukru, 250 g Hery, 1 prášok do pečiva, štipka soli, kôra z citróna, 3 žĺtky.

Náplň: 750 g krémového nie hrudkového tvarohu, 180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 žĺtky, 3 PL polohrubej múky, sneh zo 6 bielkov (3 bielky z cesta).

Postup: Z preosiatej múky, prášku do pečiva, soli, citrónovej kôry (citrón dobre vydrhnúť pod teplou vodou), cukru a žĺtkov vypracujem cesto. Ak sa suroviny ťažko spájajú, pridám trochu - 1 PL vody. Vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky aspoň na 1 hodinu. Môže byť aj dlhšie. 

Urobím si náplň: Vyšľahám bielky s troškou soli na sneh. Zmiešam tvaroh, vanilínový cukor, práškový cukor, múku a žĺtky. Primiešam sneh. Niekedy pridám aj hrozienka, citrónovú kôru alebo škoricu.

Cesto rozdelím na dve časti. Prvú časť rozvaľkám a prenesiem na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. Natriem plnku a prikryjem druhou časťou rozvaľkaného cesta. 
Popichám vidličkou a pečiem pri teplote 175 stupňov 40 minút, potom ešte dopekám ak treba.

Hotový upečený a vychladnutý koláč posypem práškovým cukrom.



   

streda 13. mája 2015

ORGOVÁN




Kvitnúce kvety a ich vône...aj keď medzi moje najobľúbenejšie patria ruže, nevyrovnajú sa vôňou orgovánu.
Rozkvitnuté kríky šíria naokolo svoju  omamnú vôňu. Práve ich osobitá vôňa patrila medzi obľúbené vône dávneho Orientu. Vďaka arabským pestovateľom, ktorí ju priviezli do Európy pred viac ako tisíc rokmi môžeme sa z krásy a vône orgovánu tešiť aj my.

Orgován nesmie chýbať ani v mojej záhradke. Je to drevnatý ker, má rád slnečné stanovište, vápenatú pôdu s dostatkom živín a dostatok vlahy. Má rád prihnojenie na jar a koncom leta, za čo sa odmení bohatým zakvitnutím. Z mladých kríkov sa odstráňujú odkvitnuté kvety. Zo starých vyrastených je to náročné.  Ak je potrebné presvetliť ich, tak v zimných mesiacoch radikálnym zmladzovacím rezom.
Do vázy je ho najlepšie rezať ráno. Aby dlho vydržal a tešil svojou krásou a vôňou, treba odstrániť listy, stonku narezať alebo rozdrviť a vymieňať mu vodu.



utorok 12. mája 2015

Dobré vafle

Prvý vaflovač sme kúpili asi pred piatimi rokmi. Bol jednoduchý, žiadne ovládače na nastavenie teploty a aj keď bol značkový, vafle sa lepili na platne a bola to skúška nervov robiť na ňom. Nakoniec som to vzdala a odložila ho. Lenže...dlho sme bez vafiel nevydržali a tak sme pred pár mesiacmi využili ponuku v Lidl a kúpili sme nový vaflovač. Je už s možnosťou nastavenia intenzity pečenia, takže sa dajú upiecť vafle aj bledšie aj tmavšie a čo je najdôležitejšie, cesto sa nelepí na platničky "zatiaľ" takže robiť na ňom je radosť. Budem veriť, že to tak ostane a nebude musieť ísť aj tento vaflovač do zabudnutia.



Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál, 1/2 prášku do pečiva, 2 žĺtky, 500 ml mlieka, 80 g rozpusteného masla, 1 vanilínový cukor, štipka soli.

Na plnenie: lekvár, tvaroh, čokoláda, šľahačka... ako komu chutí :)



Postup: V mlieku rozšľahám žĺtky, vanilínový cukor a vlažné maslo. Prisýpam múku s práškom a šľahám ponorným mixérom na hladké cesto. Nakoniec vmiešam  vyšľahaný sneh z bielkov a soli. Cesto je hustejšie ako palacinkové. Potom už len pečiem vafle. Hotové si každý podľa chuti obloží tvarohom, ovocím, lekvárom, čokoládou.....

Vafle najlepšie chutia čerstvo upečené, časom mäknú ale zjesť sa dajú aj tak :)





Paradajková polievka

Mňam, mňam, mňam...aspoň čo sa mňa týka :) Rada ju mám už od detstva. Jej príprava je jednoduchá a je aj rýchlo hotová.

Suroviny: Množstvá surovín si treba upraviť podľa celkového množstva polievky.  

Používam paradajkový pretlak aj paradajkové pyré, olej, cibuľka, hladká múka, soľ, korenie, bobkový list, klinček, kryštálový cukor, bazalka, ľubovoľná cestovina, v mojom prípada písmenká, tvrdý syr.

Postup: Na oleji orestujem nadrobno nakrájanú cibuľku, zaprášim hladkou  múkou a popražím do bledohneda. Prilejem paradajkové pyré  a pretlak a zalejem vodou  podľa potreby. Do polievky vložím bobkový list (2), klinčeky (3), celé čierne korenie (4), nové korenie (2), zalejem vodou a varím 10-15 minút aby sa dostala do polievky chuť korenín. Potom prisypem cestovinu a varím, kým nie je ako má byť, nerozvariť! Hotovú polievočku už len dosolím, prisladím a pridám nasekanú čerstvú bazalku. U nás si dávama do nej aj nastrúhaný syr ale to už len na tanieri ale nie do horúcej, roztopil by sa...


Dobrú chuť!