nedeľa, 26. júla 2015

Koláč s čokoládovým pudingom

Krehký koláčik s čokoládovou plnkou a  rýchlou prípravou.



Suroviny: 700 g hladkej múky, 250 g Hery, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 2 vajíčka, 1 prášok do pečiva, 100 ml mlieka.

Puding: 1 l mlieka, 3 čokoládové pudingy (použila som 3x45 g Dr. Oetker), 8 - 10 PL kryštálového cukru, 100 g masla, 50 g čokolády.

Postup: Najskôr som si uvarila puding. Do horúceho som primiešala čokoládu a maslo. Za občasného premiešania som puding nechala vychladnúť. Kym puding chladol urobila som cesto. 
Cesto som pripravila zmiesením všetkých uvedených surovín na cesto. Rozdelila som ho na dve časti. Jednu časť- môže byť trošku väčšia,  som zabalila do fólie a vložila do chladničky. Druhú časť cesta, tú menšiu som tiež zabalila do fólie a   dala do mrazničky. Keď puding vychladol, rozvaľkala som cesto vložené v chladničke na veľkosť plechu a pomocou valčeka som ho preniesla na plech vytretý tukom a vysypaný múkou. Na cesto som rozliala puding. Cesto z mrazničky som vybrala a nastrúhala na puding. Pri teplote 175 stupňov som koláč piekla asi 40 minút. 
Hotový vychladnutý koláč som ešte pofŕkala čokoládou.



  

piatok, 10. júla 2015

Ovocné vankúšiky

Niekoľkokrát som už piekla tieto ovocné vankúšiky ale až teraz som ich odfotila a môžem pridať recept. Mám ho už pár rokov zo stránky varecha.sk a som s ním veľmi spokojná. Vôňa škorice v ceste a ovocná plnka je neuveriteľná kombinácia...


Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 200 g práškového cukru, 250 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice.

Na plnku: 400 g ovocia (jahody, maliny, ríbezle, jabĺčka), 50 ml ovocného sirupu, 50 ml vody, trošku škorice, 30 g kukuričného škrobu, cukor podľa chuti ak treba.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na 1 hodinu. Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3-4 mm, vykrajujem pohárom kolieska priemer 7 cm. Do stredu dám 1 kávovú lyžičku plnky, koliesko prehnem cez plnku a kraje pritlačím vidličkou. Vankúšiky kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, popichám ich vidličkou a pečiem pri teplote 170-175 stupňov 20-25 minút.


Príprava plnky: Ovocie, tentokrát som použila maliny a ríbezle, popučím trošku vidličkou, dám do hrnca spolu so sirupom a chvíľu varím kým si nerozmiešam vo vode kukuričný škrob. Zahustím ovocie, dochutím cukrom a škoricou. Varím kým nezhustne a odstavím. Nechám vychladnúť. 
Plnku si urobím pokiaľ oddychuje cesto.  


pondelok, 6. júla 2015

Muffiny s malinami

Vlani som  piekla podľa tohto receptu s jahodami, takže recpt už mám TU

Tentokrát som použila maliny, čokoládu a suroviny som trošku upravila.  Z každej dávky vyšlo 12 muffín.



Suroviny: 200 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vajíčka, 1/2 prášku do pečiva, maliny, čokoláda

Do kakaových som k uvedeným sypkým surovinám primiešala 2 PL  kakaa a k čokoládovému jogurtu som pridala 5 PL mlieka lebo mal len 135 g (použila som čokoládový jogurt TAMI) a cesto bolo veľmi husté. 

Postup: Zmiešala som tekuté suroviny, krátko som prešľahala a prisypala som zmiešané sypké suroviny. Zmes som dobre vareškou premiešala aby sa všetko spojilo.  Cesto som dávala do papierových košíčkov, tie som vložila do plechu na muffiny, vtlačila som 5 malín obalených v práškovom cukre (maliny boli malé) a do stredu som vtlačila 1/2 kocky čokolády. 
Kakaové som dávala do  silikonových košíčkoch. Piekla som pri 175 stupňoch 28-30 minút.





streda, 1. júla 2015

Hrnčekový koláč

Hádam  ani  neexistuje  gazdinká, ktorá by nepiekla podľa hrnčekového receptu. Priznám sa, že ja takéto recepty až tak neobľubujem, najradšej všetko vážim...:) Keď dostaneme doma chuť na niečo sladké a hlavne aby to bolo rýchlo, tak rada siahnem aj po tomto recepte. Recept je univerzálny s použitím akéhokoľvek ovocia a  koláč je raz-dva hotový.  




Suroviny: ako odmerku som použila 300 ml hrnček
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajíčka, ovocie podľa sezóny a chuti. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s mliekom a olejom. V miske som zmiešala múku s práškom a cukrom. Tekuté som priliala k sypkým surovinám a dobre som premiešala do hladka. Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie. Po vrchu cesta som uložila odkôstkované  čerešne obalené v práškovom cukre. Vrch koláča som ešte posypala škoricou a kryštálovým cukrom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 30-35 minút.