pondelok, 31. augusta 2015

Pizza Margherita

Čo sa týka samotnej pizze všeobecne, niekde som sa raz dávno dočítala, že pravá pizza sa pripravuje 24 hodín, potrebuje ich na správne vyzretie cesta aby bolo ľahké, vláčne a po upečení krehké...Pre kvalitu pizze je dôležitá aj teplota pečenia a veru bude v tom niečo. Z počiatku som  pekávala pizzu pri teplote 180 stupňov a dlhšiu dobu ale od vtedy, ako som začala piecť krátko a  pri vyššej teplote, u mňa je to pri 220 stupňov 8 minút v teplovzdušnej rúre a na programe "pizza", tak rozdiel v kvalite a chuti cítiť.  

Omáčka sugo  hotová, tak som urobila aj pizzu. Veľmi jednoduchú z dostupných surovín ale výbornú. Priznám sa však, že aj keď som robila podľa tohto receptu, kysnutie som "urýchlila", nečakala som toľko hodín, nebol čas 😊 ale určite to raz vyskúšam. 

Takže aký je to ten pravý recept na tradičnú taliansku pizzu? 

Suroviny: 500 g hladkej múky, 10 g sušeného droždia (alebo čerstvého), 2 PL olivového oleja, (Extra Virgin),  2 štipky soli, 3 dl vody.

Na obloženie: mozzarella, paradajky, sugo, cesnak, soľ, čerstvá bazalka,  olej.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej soľ a droždie. Potom som pridala olej a vodu. Všetko som najskôr miešala vareškou a keď sa suroviny spojili, zľahka som miesila rukou. Cesto bolo nelepivé mäkké a vláčne. Ak treba pridať múku. Z cesta som vypracovala bochník, poprášila som ho jemne múkou, prikryla utierkou a nechala kysnúť.

Podľa pravého receptu treba prikryté cesto vložiť na 24 hodín do chladničky!

Kysnuté cesto som rozdelila na 3 časti, povyťahovala som do okrúhleho tvaru a položila na olejom vymastenú formu. Potrela som cesnakovým základom - cesnak, soľ, voda, potom sugom. Uložila som nakrájanú mozzarellu a paradajky. Posypala som bazalkou. Piekla som pri teplote 220 stupňov - teplovzduch, program pizza 8-9 minút.


Rajčinový základ na pizzu (sugo)

Vždy v lete, keď dozrú paradajky v záhrade, urobím si túto paradajkovú zmes. Neviem si bez nej pizzu ani predstaviť. V zime ju nahrádzam lúpanými  paradajkami v konzerve, ktoré upravím podľa tohto receptu. Samozrejme na webe je receptov niekoľko ale ja robím podľa tohto už niekoľkokrát vyskúšaného. 

Suroviny: 1 až 1,5 kg ošúpaných paradajok, väčšia cibuľa alebo 2 menšie,(dávam viac, cibuľou sa nemôže nič pokaziť),  cesnak podľa chuti, 2 väčšie mrkvy, zeler (nemusí byť), olivový olej, soľ, bazalka, korenie, cukor.

Postup: Paradajky narežem na vrchnej strane do kríža a sparím vriacou vodou. Nechám minútku postáť, potom zalejem studenou vodou a ošúpem. Nakrájam ich na menšie kusy. Očistím cibuľu, nakrájam ju a  tiež mrkvu a cesnak. Na olivovom oleji opražím najskôr cibuľu, potom pridám nakrájaný alebo pretlačený cesnak a chvíľu ešte popražím. Ozaj chvíľku, aby cesnak nezhorel. Pridám mrkvu (ak mám tak aj zeler)  a ešte asi 3 minúty popražím, potom dám paradajky, soľ a všetko na miernom ohni za občasného premiešania dusím kým sa nevyparí šťava z paradajok a masa nezhustne. Trvá to 40-50 minút. Dochutím korením a cukrom. Odstavím a trochu zmes rozmixujem. Nakoniec primiešam nakrájanú čerstvú bazalku zmiešanú so soľou, cesnakom  a olivovým olejom. Hotovú omáčku dám do pohárikov a ešte sterilizujem 5 minút. Omáčka vydrží potom dlho. 



štvrtok, 27. augusta 2015

Slivkové knedle

Mňam, mňam...aspoň raz v roku a to v čase dozrievania sliviek musia byť na obed. 

Suroviny: 600 g zemiakov, 400 g polohrubej múky, 5 PL mlieka, 2 vajíčka, štipka soli, maslo alebo masť, mletý mak, práškový cukor.

Postup: Zemiaky uvarím v šupke, očistím a vidličkou dobre potlačím aby neboli hrčky. Pridám vajíčka a mlieko, dobre ešte premiešam spolu a pridávam múku. Vypracujem vláčne cesto, Ak sa cesto veľmi lepí treba pridať muky viac, záleží od kvality zemiakov a veľkosti vajíčok. Cesto nechám chvíľu odpočívať.
Pripravím si slivky. Vykôstkujem ich a ak sú veľké tak ich pokrájam na menšie kúsky. Cesto rozdelím na polovicu aby sa mi lepšie pracovalo. Z každej časti urobím valec s priemerom asi 4,5 cma a nakrájam na 1,5 cm hrubé kolieska. Koliesko roztlačím, vložím slivku a zabalím do guľky. Z celej dávky cesta vyjde 40-43 knedličiek. 
Dám variť do hrnca vodu a keď začne vrieť vkladám do nej knedle. Premiešam, aby sa neprichytili ku dnu hrnca a nechám variť. Keď vyplávajú na vrch tak ich ešte 7-10 minút povarím. Na jeden tanier si prichystám zomletý mak zmiešaný s práškovým cukrom a na druhý tanier rozpustené maslo (alebo masť). Knedle vyberám z vody a najskôr ich močím v masle a potom obalím v maku. Na tanieri knedle ešte prelejem maslom a pocukrujem.

Dobrú chuť!

pondelok, 17. augusta 2015

Tekvicový prívarok (polievka)

Vždy v lete sa teším nato, že uvarím z domácej tekvice prívarok. Mám ho veľmi rada. Horúce a suché tohoročné dni neprajú takmer ničomu v našej záhrade, ani tekviciam aj napriek tomu, že ako sme mohli tak sme polievali... je mi z toho smutno. Tekvica mi vôbec nezarodila a  som z toho veľmi sklamaná. Našťastie mám zlatú susedku, ktorá má bohatú úrodu tekvíc, nestačí ich  spotrebovať a tak mi tekvicu  rada dala za čo som jej veľmi vďačná.  




Suroviny:  tekvica, olej, slanina, cibuľa, soľ, cukor, ocot, kôpor, kyslá smotana, mlieko, hladká múka.

Postup: Na oleji opražím nadrobno nakrájanú slaninku, pridám nakrájanú cibuľu a chvíľu popražím. K cibuľovému základu pridám nakrájanú očistenú tekvicu, trošku popražím, posolím, podlejem vodou a nechám dusiť. Netrvá to dlho kým tekvica zmäkne. Mlieko zmiešam s kyslou smotanou, pridám aj trochu tekvicového vývaru, zahustím hladkou múkou a prilejem k tekvici. Posolím, dám cukor, ocot a nasekaný kôpor. Ešte chvíľu všetko spolu povarím. 

Ja mám rada tekvicu len tak, ale chlapom dávam kúsok údeného mäska alebo opečenú klobásku :)

Cestoviny so zeleninou

Ostali nám z obeda uvarené cestoviny, omáčka s mäskom  sa zjedli, a pretože mi ich bolo ľúto vyhodiť, použila som ich v kombinácii so zeleninovým základom. Rýchlo pripravené ľahké jedlo bolo na svete raz dva...



Suroviny: Uvarené cestoviny, v mojom prípade kolienka, cibuľa, cuketa, paprika, paradajky, cesnak, tavený syr, soľ, kari korenie, majoránka, trochu cukru, olej, mletá paprika.

Postup: Na oleji som opražila cibuľku, nadrobno nakrájanú, pridala som mletú papriku a na kolieska nakrájanú cuketu. Posolila som, dala som pretlačený cesnak, kari korenie a krátko som podusila. K základu som pridala 3 trojuholníky syra (Syrokrém, Karička...). Miešala som kým sa syr nerozpustil. Potom som pridala nakrájanú papriku, majoránku a asi 1 KL cukru. Za občasného miešania som dusila, kým paprika trochu nezmäkla, dala som nakrájané paradajky, ešte aj trochu cesnaku a hneď som odstavila. Nakoniec som už len primiešala uvarené cestoviny. Vrch som posypala nastrúhaným syrom.

Jedlo bolo na svete...😉


pondelok, 10. augusta 2015

Tvarohový koláč

Piecť v týchto horúčavách je veru náročné. Vyhrievať si miestnosť dobrovoľne ešte aj z vnútra...ale čo sa dá robiť keď je chuť na niečo domáce pečené a čo  my ženy neurobíme pre rodinu 😉   Rozhodla som sa, že upečie niečo nenáročné bez maslovej plnky,  ktorá by sa v horúčave ťažko pripravovala a ešte ťažšie natierala a krájať koláč s takou plnkou v teple je priam nemožné. Stále neviem pochopiť, ako to tie cukrárky robia keď musia piecť náročné krémové zákusky v takýchto horúčavách... 
Mala v chladničke tvaroh a upiekla som z neho tento veľmi chutný koláč. 





Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 125 g práškového cukru, 250 g masla (alebo Hery), 2 vajcia, nastrúhaná citrónová kôra.

Plnka: 500 g jemného tvarohu, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, 1 vajce, 2 PL zarovnané polohrubej múky, trošku citrónovej kôry, môžu sa dať aj hrozienka.

Postup: Hneď na úvod uvádzam, že cesta bolo dosť veľa na to, že sa použilo len do tortovej  formy. Vystačilo by aj na plech. Len plnky by bolo potrebné na plech viac.
Spracovala som všetky suroviny, zabalila do potravinovej fólie a odložila som ho  asi na hodinu do chladničky.  

Pripravila som plnku zmiešaním všetkých surovín. 

Cesto som potom rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala do kruhu, podľa veľkosti tortovej formy  (26 cm) tak, aby bolo aj po boku formy.  Vložila som cesto do formy. 

Vyliala som tvarohovú plnku, pokládla som hrozienka. Druhú časť cesta som rozvaľkala a narezala pásy. Uložila som ich na tvaroh len v jednom smere, nie ako mriežku. Zo zvyšku cesta som vykrojila kvietky. Použila som ich na ozdobu, uložila som ich po obvode koláča. Zvyšné kvietky som tiež upiekla.

Formu som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 25 minút, potom som teplotu znížila na 170 stupňov a ešte som dopekala asi 10 minút.