štvrtok, 22. októbra 2015

Makové rezy so slivkami

Je to už veľmi dávno čo sme doma pestovali mak. Rozkvitnutý bielo-fialový  záhon sa zmenil po odkvitnutí na záhon zelených makovíc. Čakali sme ako deti kedy dozrú a budú sa zrezávať. Potom sa sušili a pri zatrasení vnútri šušťali semienka maku. Po úplnom vysušení sa zrezali vrchy makovíc a mak sa vytriasol. Rada som mala toto obdobie keď sa makovice vysýpali, vždy to bolo malé  prekvapenie lebo každá makovica skrývala iné množstvo maku. Dopestovali sme ho dosť na to, aby sme po celý rok mohli vypekať makové dobroty. Možno aj preto mám mak stále rada. 

Mak je bohatý na tuky, bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín E a minerály vápnik, fosfor, draslík a horčík.

Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by nikdy nemali chýbať na sviatočnom stole makové koláče. 




Suroviny: 480 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 200 g masla (Hera), 9-10 PL mlieka.

Plnka: 300-350 g mletého maku, 150-180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 KL škorice, slivkový kompót.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké  cesto. Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na 1 hodinu. Potom som cesto rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na vymastený plech (hlboký 32x38 cm). 
Zmiešala som mak, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Polovicu som nasypala na cesto, dobre som pokvapkala šťavou z kompótu, rozložila som vykôstkované polovice sliviek, zasypala som  makovou zmesou  a poliala som zvyškom kompótovej šťavy. Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a preniesla na mak. Pritlačila som a popichala vidličkou. Koláč som piekla pri teplote 190 stupňov 25-30 minút. Vychladnutý koláč som posypala práškovým cukrom.


Poznámka: Šťavou netreba šetriť, aj slivky treba uložiť hustejšie. 


streda, 14. októbra 2015

Banánová roláda

Chcela som prekvapiť manžela a k jeho narodeninám som mu upiekla roládu.  Nie je veľmi na sladké ale rolády sú výnimkou. Zvyknutý je na ne z domu. Svokra bola majsterka v pečení rolád. Nesmeli chýbať na žiadnej  oslave a sviatku.  Vždy boli upečené dve. Jedna z bieleho a druhá z kakaového cesta a obidve boli naplnené výborným kakaovým krémom a banánom. Išli sme sa s nimi "zadrhnúť"... z tácky zmizli vždy ako prvé :).  Dnes už nevypeká, má svoje roky aj nová rúra sklamala a nepečie tak ako by chcela, a tak nám na jej rolády už len  spomienky  zostali....:(




Suroviny: 4 vajíčka, 4 PL teplej vody, 125 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 75 g hladkej múky, 50 g Solamylu, štipka prášku do pečiva.

Krém: 300 ml mlieka, 1 čokoládový pudingový prášok (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 150 g masla, 100 g práškového cukru, 2 PL rumu, 2 rovnejšie banány.

Postup: Vajíčka som našľahala, pridala som po lyžiciach vodu, cukor a vanilínový cukor. Šľahala som do hustej bielej peny (trvalo to 10-15 minút). Už len vareškou som primiešala múku zmiešanú so Solamylom a práškom do pečiva. Cesto som rozotrela na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 190 stupňov 10 minút. Pripravila som si utierku, posypala som ju práškovým cukrom a vyklopila som na ňu upečený plát. Opatrne som stiahla papier (ak nejde, treba ho navlhčiť) a plát som z dlhšej strany stočila (nie s utierkou). Nechala som vychladnúť.

Krém: Z mlieka, pudingového prášku a cukru som uvarila puding podľa návodu. (Na zvýraznenie čokoládovej chuti som do horúceho primiešala ešte kúsok čokolády na varenie (ale to nemusí byť). Vymiešala som maslo s práškovým cukrom. Uvarený puding som za občasného miešania nechala vychladnúť a potom som ho prišľahala k maslu. Nakoniec som dochutila rumom.
Vychladnutú roládu som pozorne rozvinula, natrela som krémom, na kraj z ktorého som začala rolovať som položila ošúpané  banány a stočila som do rolády. Krémom som natrela aj vrch rolády. Nakoniec som posypala nastrúhanou čokoládou. 



(Dodnes som si recept od svokry  nevypýtala...musím tak urobiť.)