pondelok, 21. novembra 2016

Už je tu aj vianočná...😊




A vyzerá to tak, že do Vianoc som s hačkovaním skončila. Nebudem mať kedy.  
Doma sme začali   prerábať jednu izbu a pár dní potrvá kým dáme všetko do poriadku. Manžel vymaľuje, syn položí podlahu, nasťahujú späť nábytok a mne ostane to najľahšie, poupratovať.   
Začiatkom decembra vždy začínam s vianočným pečením. Aby som dodržala dlhoročnú tradíciu a napiekla najmenej  12 druhov suchého pečiva, k tomu medovníky a nakoniec aj krémové zákusky,  musím sa poriadne v kuchyni pozvŕtať... 😊  Robím to ale rada, vždy sa na to teším, veď čo môže byť prímejmenšie, ako celý dom prevoňaný škoricou, vanilkou a medovníkmi. 
  

Niečo z vlaňajšieho pečenia ...






štvrtok, 10. novembra 2016

Chcem vám ukázať moje ďaľšie dečky. Robím ich nielen pre svoju radosť ale aj radosť iných, niektoré sú už podarované a tie čo zostali použijem ja. Ako som už spomínala, veľmi ma to začalo baviť a tak len hačkujem a hačkujem, listujem v časopisoch a hľadám vzory na internete...:) Teraz pracujem na vianočnej ale ešte nie je úplne hotová, potom ukážem :)))














štvrtok, 3. novembra 2016

Rýchle kysnuté pagáčiky

Doma sme dostali chuť na normálne škvarkové, kysnuté pagáčiky. V poslednom období som piekla len  rôzne slané, nekysnuté  pagáčiky, ale pravé škvarkové sú predsa asi tie naj...  Z detstva  si pamätám, že starká ale aj moja mama pekávali pagáčiky také obyčajné bez prekladania a natierania cesta škvarkami, neboli síce lístkové ale chutili dobre, a tak som sa pohrabkala zase v receptoch a našla som aj taký obyčajný. 



Suroviny: 600 g hladkej múky, 250 g mletých škvariek, 2PL zmäknutej, nie roztopenej bravčovej masti, 2 žĺtky, 200-250 g kyslej smotany, 2 KL soli, 200 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 1 vajíčko na potieranie pagáčikov, sezam na posypanie - nemusí byť.

Postup: Urobila som si najskôr kvások z trochy vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a postupne aj smotanu, mlieko so žĺtkami, masť a mleté škvarky. Vypracovala som vláčne, mäkké cesto. Cesto som nechala hodinu kysnúť a opäť  som ho krátko premiesila a nechala ešte 30 minút kysnuť. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, rozvaľkala na hrúbku do 1,5 cm a vykrajovala pagáčiky. Ukladala som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a chvíľu som ich nechala ešte podkysnúť. Potom som už len piekla pri teplote 180 stupňov 25-28 minút.