nedeľa 6. mája 2012

Jahodová a banánová maškrta

Výborný dezert, veľmi jednoduchý na prípravu a vždy inej chuti podľa použitého ovocia.

Suroviny:  250 g jemného tvarohu, 200 ml smotany na šľahanie, 2 vanilkové cukry, cukor podľa chuti.


Postup: Suroviny dobre rozšľahám ponorným mixérom na hustý hladký krém. 

Hotový dávam do pohárikov a podľa chuti zdobím ovocím (jahodami, banánom...) chuť sa dá vylepšiť aj kakaom alebo rozpustenou čokoládou. 




Slané pečivo

Suroviny na drobné pečivo: 250 g polohrubej múky, 250 g Palmarínu, 250 g jemného tvarohu, 1 vajce, soľ,  celá rasca.

Suroviny na pagáčiky: 250 g polohrubej múky, 250 g Palmarínu, 250 g strúhaného syru eidam, 1 vajce, soľ, sezamove semiačka, vajíčko na potretie.

Postup: Zo surovín vypracujem  cesto, rozvaľkám a podľa chuti vykrajujem malé tvary alebo tyčinky, kladiem  na plech vyložený papierom na pečenie, potriem  rozšľahaným vajíčkom posypem rascou, sezamom a dám piecť. Pečiem pri teplote 180 stupňov 15 minút.



 

piatok 4. mája 2012

Sypaný koláč

Výborný koláč pripomínajúci chuťou tvarohovú štrúdľu. Pečiem ho už vyše tridsať rokov. Príprava je rýchla.

Suroviny: 7,5 dl hrubej múky alebo polohrubej, 6 dl práškového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.


Plnka:  500-750 g tvarohu hrudkového, 1 vanilkový cukor, hrozienka a práškový cukor podľa chuti.

Na poliatie:  4 dl mlieka, 3 vajíčka, 125 g Hery alebo masla.

Postup:  Všetky suroviny zmiešam a rozdelím na dve časti. Jednu rovnomerne nasypem na vymastený hlboký plech. Na to rozdrobím tvaroh, zasypem vanilkovým cukrom a cukrom, podľa chuti nasypem hrozienka. Zasypem druhou časťou zmesy. Na vrch koláča lyžicou nalievam mlieko, v ktorom rozmiešam vajíčka a rozpustené maslo.  
Koláč upečiem a hotový vychladnutý posypem práškovým cukrom a nakrájam na kocky. 


...pred pečením...