sobota 14. júla 2012

Jemný ríbezľový koláč II

Objavila som ďaľší recept s ríbezľami a hneď som ho  musela  vyskúšať. Aj keď som už  ríbezľový koláč  robila, recept je tu a mal úspech,  ani tento nesklamal. 



Suroviny: 340 g polohrubej múky, 200 g smetolu, 2 žĺtky, 40 g práškového cukru, 2 PL mlieka, 400-500  g ríbezlí, 50-100 g mandľových lupienkov.


Sneh: 4 bielky, 160 g kryštálového cukru, pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup: Z múky, smetolu, cukru, mlieka a žĺtok som vypracovala cesto, ktoré som dala do chladničky odpočinúť asi 30 minút. 
Okrúhlu formu som si vytrela tukom a vysypala múkou. 
Cesto som vložila do formy a priamo v nej rozvaľkala tak, aby malo vyvýšený kraj. Posypala som ho mandľovými lupienkami, ríbezľami (časť ríbezlí a lupienkov som nechala na posypanie) a trochou cukru. 
Vložila som do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla 25 minút. 

Kým sa cesto pieklo, vyšľahala som  sneh z bielkov, cukru a citrónovej šťavy. 
Koláč som vybrala a natrela snehom. Vrch som posypala ríbezľami ktoré som si nechala a mandľovými lupienkami. 
Dopiekla som najskôr pri nižšej teplote 160 stupňov 15 minút a potom som teplotu zvýšila na 180 stupňov a piekla som pokiaľ nemal sneh zlatiskú farbu.





Torta na zjedenie

...prečo som dala torte taký názov?...lebo torta bola na pohľad veľmi jednoduchá, žiadne umelecké zdobenie (nemám na to trpezlivosť ani predstavivosť a odivujem všetkých ktorí to dokážu) ale zato chutila  a zjedla sa raz-dva.

Recept na korpus som použila zo stránky TU je skutočne vynikajúci a týmto autorke ďakujem.

Cesto:  5 vajec, 150g kryštálového cukru, 120 g hladkej múky, 30 g kakaa, 5 PL oleja, štipka soli.

Krém: 3 dl mlieka, 1 Zlatý klas, 200 g masla, 3PL práškového cukru, 250 g gaštanové pyré.


Šľahačka: 4 PL kryštálového cukru, 3 dl mlieka, 2 šľahačky v prášku.

Postup: Vyšľahala som dotuha sneh so štipkou soli a s cukrom. 
(Sneh je dobre zo začiatku šľahať na nižších obrátkach  bez cukru, keď sa dobre napení, prisypávať cukor a obrátky zväčšiť).  
Keď  bol sneh  dosť tuhý pridala som po jednom žĺtka striedavo s lyžicou oleja, stále som šľahala ale už na nižšom stupni. 
Zmiešala som  múku s kakaom. 
(Použila som  tmavé kakao, nedala som ani predpísané množstvo a korpus bol taký tmavý až som sa zľakla a po upečení som myslela že je korpus zhorený...:))). 
Múkovo-kakaovú zmes som prisýpala k váječnej hmote a zľahka som už len vareškou premiešavala. 
Cesto som vyliala do tortovej formy, ktorej dno som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela tukom a vysypala múkou.
Jediné čo som v recepte nedodržala, bola uvedená teplota, zdala sa mi nízka. Nastavila som teda teplotu na 170 stupňov a piekla som korpus asi 35 minút.

Krém: V troche mlieka som rozmiešala Zlatý klas. Zvyšok mlieka som dala variť. K vriacemu mlieku som priliala rozmiešaný Zlatý klas a uvarila som do husta. Za občasného premiešania som nechlala vychladnúť. 
Medzitým som vyšľahala maslo s cukrom a prišľahávala som po častiach kašu. Nakoniec som primiešala gaštanové pyré.

Šľahačku som pripravila nasledovne: kryštálový cukor som upálila na karamel, zaliala som mliekom a rozvarila kým sa karamel nerozpustil. Dala som dobre vychladnúť, potom som prisypala šľahačky v prášku a vyšľahala som dotuha šľahačku.

Vychladnutý tortový korpus som rozkrojila na tri časti, natrela som ich krémom a aj boky a vrch torty. Potom som už len nastriekala šľahačku a tortu som dala vychladiť. 

😊😊😊



nedeľa 8. júla 2012

Bábovka orechová z pekárničky

Suroviny: 250 ml mlieka, 1 vajce, 150 ml oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 180 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva,  4 PL rumu, 2 PL kakaa, 3 PL vody, hrozienka, orechy.
Postup: Do pekárničky dávam suroviny v poradí, ako sú uvedené. Ja ale najskôr vymiešam mlieko s vajíčkom, olejom a citrónovou šťavou a nalejem do pekárničky. Potom prisypem múku zmiešanú s práškom do pečiva, pridám cukor  a vanilkový cukor. Pridám hrozienka a za hrsť mletých alebo nasekaných orechov. Zapnem program múčnik, navolím váhu 1000 g a strednú kôrku. Po  10-15 minútach miešania prilejem vymiešanú zmes z rumu, kaka a vody. Špajdlou jemne premiešam a vyberiem metličky. Pekárnička potom robí všetko ostatné, začne pečenie, ak treba tak ešte čas pečenia predĺžim. Upečenú bábovku nechám chvíľu vo forme vychladnúť a potom vyklopím na mriežku.