streda 29. augusta 2012

Okrúhle kysnuté koláče

V chladničke tvaroh, v miske pár sliviek a černíc, chuť niečo upiecť...tu je výsledok...


Suroviny:  400 g polohrubej múky, 60 g hladkej múky, 100 g práškového cukru, štipka soli, 30 g  droždia, 200 ml mlieka, 2 vajcia, 100 g Hery.

Plnka: 250-300 g jemného tvarohu, 20 g Zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 1 vajíčko, 150 g práškového cukru. 

Postup: Z trošky vlažného mlieka, 1 KL kryštálového cukru, 1 PL múky a droždia urobím kvások. Zvyšok múky preosejem, pridám soľ a cukor. V mlieku rozmiešam vajíčka a rozpustím si tuk. Keď kvások vykysne, prilejem ho k sypkým surovinám a prilievam mlieko a postupne aj vlažný tuk. 
Vypracujem vláčne cesto a dám ho vykysnúť. 
Kým cesto kysne pripravím si plnku. Všetky suroviny na plnku spolu dobre vymiešam.  Rozpolím slivky, očistím jalčka a nakrájam ich na mesiačiky. Vymastím olejom okrúhle formy. 
Vykysnuté cesto rozdelím na dve časti, rozvaľkám a prenesiem do formy. Na jedno cesto dám tvarohovú plnku a vtlačím do nej černice - množstvo podľa chuti a na druhé cesto uložím rozpolené slivky a jabĺčka. Posypem vanilkovým cukrom a škoricou. Môže sa dať aj posýpka.
Koláče nechám ešte podkysnúť a pečiem. Pri teplote 175 stupňov 20 minút a potom dopekám pri 180 stupňoch 15 minút. Samozrejme čas je orientačný lebo každému môže rúra piecť inak.

Dobrú chuť!

piatok 24. augusta 2012

Muffiny s černicami

Už mám na blogu recept na Študentské muffiny. Použila som ho aj teraz, len namiesto zamiešania čokolády do cesta, som nechala cesto čisté. 

Uvedená dávka je na 12 ks muffin.
(Tentoraz som použila aj keramické mištičky na muffiny, preto som si urobila  väčšiu dávku cesta).

Suroviny:   120 g masla  dala som  Heru, 2 vajíčka, 125 ml mlieka, 100 g práškového cukru,  220 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, černice.
 
Postup: Zmiešam sypké suroviny a prilejem   k nim zmiešané tekuté suroviny ( Heru treba rozpustiť a použiť vlažnú nie horúcu). Všetko chvíľu premiešam ponorným mixérom. Po lyžiciach  rozdelím cesto do  vymasteného plechu na muffiny. Do každej muffiny vtlačím 4-5 černíc.
Pečiem pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.


pondelok 20. augusta 2012

Bylinkový olej

U nás doma je obľúbený bazalkový olej. Využívame ho na špagety ako aj ostatné cestovinové jedlá a tiež na zeleninové šaláty. Jeho príprava je jednoduchá.

Do čistých fľaštičiek som vložila niekoľko vetvičiek bazalky, oregana, strúčiky cesnaku a pre ostrejšiu chuť som dala do jednej fľaštičky aj štipľavú papričku. Zaliala som olivovým olejom.  A už som len zatvorila a odložila na dva týždne  na chladné miesto. Občas ich premiešam pretrepaním fľaštičky. 
Niektoré recepty uvádzajú, že po dvoch týždňoch treba olej precediť  ale ja ho nechávam aj s bylinkami, olej je potom aromatickejší.

Vyskúšajte a nech vám chutí!


Sušené paradajky naložené v oleji



Tento rok sa mi podarilo dopestovať celkom peknú úrodu paradajok. Veľmi ma to teší a preto som vyskúšala usušiť ich.

Najskôr som ich nakrájala na 1 cm plátky a uložila na plech vystlaný papierom. Položila som ich na slniečko a musím povedať, že do večera sa celkom pekne presušili. Na druhý deň bolo zamračené, takže z môjho sušenia nebolo nič. Musela som vybrať sušičku a paradajky som dosušila tam. A aby som využila celú kapacitu sušičky tak som nakrájala ďalšie a ďalšie paradajky a sušila som celý deň...:) 



Usušené paradajky som vložila do pohárikov, pridala som nasekanú bazalku, nadrobno nasekaný cesnak aj plátky cesnaku  a trošku soli. Zaliala som olejom slnečnicovým, olivový som minula na bylinky...:))) Poháriky som zatvorila a odložila na chladné miesto. Po dvoch týždňoch sa môžu papkať. 






nedeľa 19. augusta 2012

Linecké kolieska s kokosovým snehom

Suroviny v tomto receptíku som si upravila na väčšie množstvo, pretože som chcela upiecť aj obyčajné linecké kolieska. Uvádzam pôvodné množstvo surovín na kolieska s kokosovým snehom a v zátvorke upravené množstvá.

Suroviny: 300 g hladkej múky špeciál (600 g), 100 g práškového cukru (200 g), 2 žĺtky (4), 200 g Hery (400 g).

Sneh: 4 - 5 bielkov, na jeden bielok 50 g práškového cukru a 50 g kokosu.

Postup: Zo surovín vypracujem rýchlo cesto. Linecké cesto nechce dlhé miesenie. Cesto zabalím do fólie a vložím na 1 hodinu do chladničky. Potom rozvaľkám na hrúbku 4 mm a vykrajujem kolieska. Kolieska kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, na každé dám do stredu trochu lekváru, dávam marhuľový ale môže byť akýkoľvek inakší a okolo lekváru zdobičkou nanášam sneh. 

Sneh vyšľahám nad parou s cukrom, potom odstavím a do vychladnutého primiešam kokos.
Pečiem  pri teplote 165 stupňov. 

A tu sa musím priznať, že tentokrát som sneh nedávala zdobičkou, ale prstami. 😃 Bola to moja chyba že snehová hmota bola tvrdá, nevyšľahala som dostatočne sneh. Závisí aj na veľkosti vajíčok bielka môžu byť menšie a množstvo kokosu je potom veľké, takže kokos radšej pridávať postupne, možno bude stačiť aj menej ako uvádza recept. Sneh bol  taký hustý, že nešiel cez zdobičku. Bolo to síce zdĺhavé zdobenie ale chuť koláčikov to nepokazilo.


Keďže som urobila cesto z väčšej dávky, zvyšné kolieska bez snehu som upiekla a spojila lekvárom a pre radosť som urobila tieto tváričky... a slniečko...