pondelok 8. októbra 2012

Leto odišlo...

Dnešný chladný a zamračený deň je dôkazom  toho, že leto  už ozaj odišlo a aj napriek tomu, že aj jeseň má svoje čaro nemám ju rada. Prináša chladné, sychravé dni a to nie je  nič pre mňa...😔
Jedine pohľad na krásne sfarbenú prírodu dokáže aspoň trochu  vo mne zahnať   smútok za teplými letnými dňami.

Tohoročné leto prialo všetkým mojim kvietkom z čoho som mala veľkú radosť...ešte aj dnes sú pekné ako keby nechceli ani odkvitnúť. Urobila som posledné zábery.

muškáty na balkóne





Skalka s nádychom jesene....







nedeľa 7. októbra 2012

Ocenenie zo srdca

Srdiečko mi zaplesalo keď som dostala ďalšie ocenenie. Tentokrát od Jarky.

Jarka ďakujem!


Nie som ešte  sledovateľkou veľa blogov, takže z tých ktoré patria medzi moje najobľúbenejšie a ktoré ešte toto ocenenie zatiaľ nedostali vyberám  tieto dva blogy, tak  to určujú pravidlá: 

http://unavenavarecka.blogspot.sk/ - Soničkine recepty a jej cestovateľská vášeň doložená nádhernými zábermi  ma vždy dostanú....

http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/ - Adrianka je pre mňa umelecká cukrárka a priznám sa, že pred jej receptami mám veľký rešpekt a neodvažujem sa do nich pustiť...

Dievčence, teším sa na ďalšie Vaše príspevky.  




streda 3. októbra 2012

Kysnuté čokoládové rožky

Vyskúšajte tieto výborné rožteky s čokoládou.


Suroviny: 800 g hladkej múky špeciál, 160 g Hery alebo Palmarínu, 4 dcl mlieka, 110 g kryštálového cukru, vanilkový cukor,  2 vajcia, 42 g droždia, soľ.

Plnka: 100 g čokolády na varenie, 100 g marcipánu, 3-4 PL nutelly
Čokoládu a marcipán som nastrúhala a zmiešala s nutellou. Plnka bola veľmi hustá a zle sa spájali suroviny, tak som pridala pár kvapiek mlieka.

Postup: Najskôr som si urobila kvások z droždia, trochy vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky. Zvyšok múky som preosiala do misky, pridala som cukor, vanilkový cukor, trochu soli. Tuk som rozpustila, v mlieku som rozmiešala vajíčka. Do misky som priliala kvások, mlieko a vlažný tuk. 
Vypracovala som cesto a nechala kysnúť. Cesto som vyklopila na dosku, zľahka som vytvorila valec a ten som rozdelila na 4 časti.
Z každej som rozvaľkala  1 cm hrubý kruh s priemerom asi 34 cm. Ten som rozkrájala na 8 časti - trojuholníkov. Na širší koniec som položila plnku - bolo jej ozaj dosť takže som dávala viac. Pevne som stočila a vytvarovala rožok. Rožky som kládla na plech vyložený papierom ďalej od seba lebo ešte dosť nakysli.


Potrela som rozšľahaným vajíčkom a dala piecť. Piekla som pri teplote 190 stupňov 15 minut, potom som ešte dopekala pri teplote 180 stupňov asi 8 minút. Hotové upečené a vychladnuté rožky som posypala cukrom a ozdobila čokoládou. 
Chcem upozorniť, že aj napriek tomu že som sa snažila rožteky pevne stočiť a aj konce dobre pritlačiť, pri pečení z niektorých čokoláda vytiekla, našla si potvorka dierku....😊


pondelok 1. októbra 2012

Vyprážané pirôžky

Takéto vyprážané pirôžky si spájam so študentskými rokmi. Práve v tom čase som sa ich najviac najedla. Veľmi rada som navštevovla a vlastne aj doteraz navštevujem Banskú Bystricu a Zvolen a práve v týchto mestách takéto pirôžky predávali. Či už boli plnené makom, orechami alebo lekvárom, všetky mi chutili. Možno tento recept nie je až taký presný ale veľmi podobný tým voľakedajším. 




Suroviny: 500 g polohrubej múky, 2 žĺtky, 300 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 2 PL oleja, 2 PL rumu, 42 g droždia, soľ.

Plnka: mak, lekvár, orechy.

Postup: Z trošky vlažného mlieka a droždia urobím kvások. Preosejem múku, pridám trošku soli, cukor. Prilejem nakysnutý kvások, rum, olej a zvyšok mlieka zmiešaný so žĺtkami. Vypracujem cesto, je redšie. Nechám hodinu kysnúť. Potom ho rozvaľkám na 5 mm hrubý plát s rozmermi 48x36 cm. Cesto rozkrájam na obdlžníčky 6x8 cm, na každý položím plnku, preložím a kraje dobre stlačím.



Nechám ešte podkysnúť asi 10 minút. Potom zľahka vyformujem pirôžok a vyprážam za častého otáčania v rozohriatom tuku. 

Plnku použijem podľa  chuti: čistý lekvár, alebo zmiešam mletý mak s lekvárom,  ak treba dochutím cukrom, pridám trošku škorice, dobrý je aj   čistý mak zmiešaný s cukrom a sparený  horúcim mliekom, podobne robím aj orechovú plnku.


streda 26. septembra 2012

Nakladaný syr


Receptov na nakladaný syr je veľa a sú si veľmi podobné, takže aj tento môj nie je ničím výnimočný...robievam ho často a stále chutí ináč, pretože vždy použijem trošku odlišné ingrediencie. Dnes som ho urobila takto...

Suroviny: 3 balenia syru camembert, olivový olej (slnečnicový), celé čierne korenie, celé nové korenie,  provensalské korenie,    grilovacie korenie na syry,  červená cibuľa, cesnak, soľ, sušené paradajky, štipľavé papričky, bobkový list

Postup: Syry som nakrájala na trojuholníčky. Do pohára na dno som dala vrstvu nakrájanej cibule, plátky cesnaku, bobkový lis a uložila som vrstvu syra, ktorý som posypala grilovacím korením na syry, provensalským korenim,  dala som dva kúsky sušených paradajok, štipľavé papričky a celé čierne a nové korenie.  Naliala som olej a postup som trikrát zopakovala. Vrstvenie som ukončila cibuľou a cesnakom a dala som aj trošku soli. Zaliala som olejom a uzatvorila. 

Pohár som nechala v kuchyni asi na 3 dni a potom odložím do chladu na ďalšie 3 dni a ak vydržíme neotvoriť ho tak aj dlhšie...😊