streda 26. decembra 2012


Všade znie ozvena tajomného ticha, 
od niekiaľ z tmy mráz do okien dýcha. 
Sviečka i prskavka v našich očiach žiari,
prišiel čas otočiť posledný list v kalendári.

Posledné hodiny starého roku pomaly sa krátia, 
bublinky v šampuse nedočkavo šantia.
Čo nás tam po starom - nový bude lepší, 
prežite ho v zdraví, v pokoji a šťastí.


Všetkým návštevníkom môjho blogu ďakujem a želám, aby nový rok splnil všetky Vaše túžby.  



Medovníčky

...a takto vyparádila tohoročné medovníčky dcéra Evka.




Piekla som ich podľa môjho dlhoročého receptu s ktorým som veľmi spokojná. 
(vianočné pečivo - výborné medovníčky)


Vianoce 2013 - s trpezlivosťou a láskou vyzdobila medovníčky moja dcéra aj tento rok.






TU recept na výborné medovníčky

piatok 21. decembra 2012

Medové rezy

Nesmú chýbať na našom  vianočnom stole. Tentokrát som recept upravila tak, že z cesta som urobila len 3 pláty a urobila som väčšie množstvo krému. 
(V recepte  uvádzam pôvodné množstvo a v zátvorke upravené).

Suroviny: 100 g masla, 150 g práškového cukru, 4 PL medu, 2 vajcia,  3 PL mlieka, 500 g hladkej múky, 2 KL sódy bikarbóny.

Plnka: 0,5 l mlieka, (0,75 l)  8 KL kopcovitých hladkej múky, (13 KL) 250 g masla, (350 g) 250 g práškového cukru, (260 g) 1 vanilkový cukor (2).

Postup: Maslo, cukor, med, vajíčka a mlieko zmiešam a šľahám nad parou, kým nie je mäsa horúca. Potom pridám  sódu bikarbónu a šľahám ďalej asi 5 minút do husta. 

(Pridaním sódy masa začne peniť, zbelie a začne hustnúť). Ja šľahám všetko  nad parou vždy ručne nie šľahačom.
Odstavím a horúcu masu  postupne vlievam do múky,  vypracujem  cesto. V recepte je uvedené rozdeliť cesto na 4 časti, ja som rozdelila len na tri, zdalo sa mi že by boli pláty veľmi tenké. Cesto bolo tuhšie a ťažšie sa vaľkalo ale  podarilo sa...:) 
Cesto pečiem na vymastenom a múkou vysypanom opaku plechu pri teplote 170 stupňov 5-6 minút.

Plnka: V troche mlieka rozmiešam múku a zvyšok dám variť s vanilkovým cukrom. Do vriaceho prilejem mlieko s múkou a uvarím bešamel. Odstavím a nechám za občasného premiešania vychladnúť. Po častiach pridám k vymiešanému maslu s práškovým cukrom, dobre vyšľahám.
Pláty plním tak, že spodný natriem slabou vrstvou lekváru a polovicou krému, prikryjem ďalším plátom  ten natriem krémom, vrchný plát trochu pritlačím, netreba zaťažovať. Dám stuhnúť. Potom polejem  kakaovou polevou. Mne ostala čokoládová poleva, tak som kakaovú nerobila. 

Kakaová poleva: 100 g práškového cukru, 100 g masla, 3 KL maizeny, 4 PL mlieka, 2-3 PL kakaa. Všetko spolu rozpustiť nad parou.


Kokosové koláčiky plnené

Kto má rád kokosové tak ako my, nech upečie tieto koláčiky. Kokos a karamelový krém je výborná kombinácia. 

Suroviny: 330 g hladkej múky, 150 g práškového cukru, 310 g Hery, 180 g kokosu, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka mletej škorice, trochu citrónovej kôry.

Plnka: 250 g kryštálového cukru, 250 ml šľahačkovej smotany, 200 g masla.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto a nechám hodinu v chladničke. Potom rozvaľkám na hrúbku 4 mm a vykrajujem tvary. Pečiem pri teplote 175 stupňov 11-13 minút, plech vyložím papierom na pečenie.

Plnku urobím takto: Cukor upálim na karamel, treba miešať, radšej pri nižšej teplote, pokiaľ sa cukor nerozpustí a nezhnedne,  potom zalejem smotanou. Pre tých, ktorí nemajú skúsenosť s prípravou karamelu, netreba sa zľaknúť keď masa "skamenie",    nevzdávať sa a miešať kým sa všetko nerozpustí. 
Keď som ja robila prvykrát karamel a stalo sa mi to, že všetko stvrdlo po priliatí tekutiny, zľakla som sa a vyhodila som všetko aj s kastrólom... 😄
Keď už nie sú v karemeli hrčky tak ešte povariť 4 minúty, trochu zhustne a odstaviť. Nechať vychladnúť a prišľahať k maslu. Miesto pracnej prípravy karamelu sa môže použiť aj hotové karamelové kondenzované mlieko.
Upečené a vychladnuté koláčiky plniť plnkou a namáčať v čokoláde. 

Poznámka: plnky je dosť veľa, ak nie je už čo plniť, tak sa dá zamraziť a v prípade potreby použiť. 


streda 19. decembra 2012

Mandľové sušienky

Mandľové cesto chutí inak ako cesto do ktorého sa pridávajú vlašské orechy, a preto aj chuť týchto sušienok je iná. Oplatí sa vyskúšať. 


Suroviny: 400 g hladkej múky, 190 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 1 vajce, 250 g Hery, 125 g mletých mandlí (ošúpaných), štipka soli.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a dám na 1 hodinu do chladničky. Cesto rozvaľkám na hrúbku 3 mm a vykrajujem tvary. Dávam na plech vyložený papierom na pečenie a upečiem pri teplote 170 stupňov asi 13 minút.
Vyskúšala som časť sušienok pred pečením potrieť vajíčkom, posypať mletými mandľami a kryštálovým cukrom. Sušienky boli chrumkavé a veľmi dobre to chutilo. Upečené som spájala  lekvárom a polovicu som natrela aj nutellou. 

Urobila som 65 kusov.