štvrtok 17. januára 2013

Slimákový koláč

V jednom ženskom časopise, asi to bola "Báječná žena" bol raz tento zaujímavý recept. Páčil sa mi, odložila som si ho a aj zabudla naň. Až po čase som sa opäť k nemu dostala a mohla som koláč urobiť. Koláč  sa mi  podaril a chutil ale...Cesto bolo vláčne, pekne vykyslo, radosť s ním robiť, len ma prekvapilo to, že som z toho množstva urobila koláče až dva, aj keď v recepte bolo uvedené, že je pre jednu okrúhlu formu. Kde sa stala chyba neviem...



Suroviny:  500 g hladkej múky, 100 g masla (Hera), 100 g kryštálového cukru, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 30 g droždia, štipka soli, vajce na potretie.

Plnka: 800 g nahrubo nastrúhaných jabĺk, 3-4 PL mletých orechov, 3 PL kryštálového cukru (to bolo veľmi málo, dala som až 8 PL, mala som kyslejšie jabĺčka), 1 vanilkový cukor, škorica mletá.

Postup: Urobila som si kvások z trošky vlažného mlieka, droždia, 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Zvyšnú múku som preosiala, pridala som soľ, cukor. V mlieku som rozšľahala žĺtky, rozpustila som si tuk. Do múky som priliala kvások, zamiešala som s múkou, priliala som mlieko a vlažný tuk. 
Vypracovala som vláčne cesto. Nechala som ho kysnúť 1 hodinu. 
Potom som cesto rozvaľkala na plát 48x36 cm. Na cesto som uložila jabĺčka, posypala som škoricou, orechami, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Stočila som do rolády - snažila som sa pevne. Nakrájala som na 1,5 cm kolieska a kládla som ich do vymastenej okrúhlej formy tesne vedľa seba. (Do dvoch foriem). Nechala som ešte podkysnúť a potom som potrela vajíčkom. Vrch som ešte posypala cukrom a orechami, ale to už v recepte nebolo, ja som si to chcela len tak vylepšiť. Piekla som pri teplote 180 stupňov 40 minút. 


štvrtok 10. januára 2013

Pečená ryba

Suroviny: Ryba podľa vlastného výberu (aljašská treska, pangasius...), korenie na ryby, soľ, vajíčka, strúhanka, maslo, citonová šťava.

Postup: Ryby nechám rozmraziť, papierovou servítkou osuším od vody a pokvapkám citrónovou šťavou. Chvíľu ich nechám postáť. Potom ich posolím, posypem korením na ryby. Jednotlivé porcie uložiím do zapekacej misky, ktorú  vytriem  maslom. Celé zalejem rozšľahanými vajíčkami a husto  posypem strúhankou. Vrch  ešte obložím plátkami masla. Pečiem pri teplote 190 stupňov kým ryby zmäknú a získajú peknú zlatistú farbu.
Ako prílohu k tejto rybke robím rýchly zemiakový šalát.

Rýchly zemiakový šalát

Zemiaky uvarím v šupke a očistím ich. Potom ich nakrájam na kolieska. Pridám nadrobno nakrájanú cibuľu (malo by jej byť viac, samozrejme ak niekto cibuľu nemá až tak rád podľa chuti). Uvarím nálev z vody, cukru, soli a octu. Odstavím, pridám korenie, vegetu a horčicu. Horúcim nálevom zalejem zemiaky zmiešané s cibuľou, pridám nakrájané kyslé uhorky. Vymiešaný šalát nakoniec zalejem kyslou smotanou (môže byť aj biely jogurt)  a nechám odstáť.

Nech Vám chutí!


utorok 8. januára 2013

Rezne "naopak".

Asi pre niekoho zvláštny názov ale vznikol asi preto, že pri ich obaľovaní je postup "naopak", najskôr strúhanka, potom vajíčko...Ináč je recept jednoduchý.  Hotové mäsko je mäkučké s výbornou chuťou.

Suroviny: bravčové karé, prerastaná slanina, cibuľa, strúhanka, vajíčka, olej, horčica, kyslá uhorka.

Postup: Karé bez kosti nakrájam na rezne. Naklepem, posolím, obalím v strúhanke, dobre pritlačím a vložím do rozšľahaných vajíčok. Rozpálim si olej a rezne krátko z obidvoch strán opečiem do zlatista.
Pekáč vytriem olejom a poukladám opečené rezne tak, aby sa z časti prekrývali. Na každý rezeň položím plátok slaninky, koliesko cibule a kúsok kyslej uhorky. Rezne podlejem vodou. Dochutím horčicou. Niekedy pridávam aj kečup. Pekáč zakryjem alobalom a dám piecť. (Počas pečenia sa voda bude vyparovať, tak treba kontrolovať a podlievať kým nebudú rezne mäkké). Potom odstránim alobal a ešte zapečiem. 
Ako príloha sa hodí ryža, hranolky ale aj zemiaky. Každému podľa chuti.

Dobrú chuť!