pondelok 9. septembra 2013

Piškótová bábovka s hrozienkami

Jednoduchá a vláčna bábovka ku kávičke....😉

Suroviny: 4 vajcia, 180 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1-2 KL citrónovej šťavy, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, hrozienka podľa chuti.

Postup: Celé vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom som vyšľahala do hustej bielej peny. Postupne som pridávala citrónovú šťavu, olej a mlieko. Už len vareškou som zamiešala do cesta múku s práškom do pečiva a hrozienka. Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Vyliala som do nej cesto a vložila do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som 35-40 minút. 
Upečenú a vychladnutú bábovku som posypala práškovým cukrom.


utorok 3. septembra 2013

Krémové rezy s piškótami

Po dlhom čase som konečne upiekla zákusok s maslovým krémom. Počas  horúcich letných dní ktoré boli sa mi veru do krémových  nechcelo. Radšej som robila zákusky a koláče s ovocím a tvarohovými plnkami.
Cez víkend sme mali malú rodinnú oslavu a preto som chcela pripraviť niečo slávnostnejšie. Tento zákusok som robila už viackrát, je chutný a vyzerá dobre.


Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 150 g prškového cukru, 100 g tuku Palmarín, 1-2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 3-5 PL mlieka - podľa potreby aby sa dalo vypracovať vláčne cesto.

Krém: 500 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 2 balíčky vanilkového cukru, 250 g masla, 200 g práškového cukru, 2 balíky dlhých piškót (môžu byť aj okrúhle piškóty, ja však používam dlhé), malinový alebo jahodový sirup na poliatie piškót (tentoktát som vyskúšala uvarenú kávu s rumom 150 ml kávy a 2 PL rumu), 100 g čokolády na varenie a 60-70 g Cery.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve rovnaké časti. Každú časť som rozvaľkala na obdlžník vo veľkosti asi 30x38 cm. Pláty som upiekla na opačnej strane plechu - položila som papier na pečenie a potom cesto. Piekla som pri teplote 175 stupňov 13 minút. 
Po upečení som pláty nechala dobre vychladnúť.

Krém: V mlieku som rozmiešala múku, pridala som vanilkové cukry a uvarila som kašu. Vyšľahala som  maslo s cukrom a postupne som primiešala po častiach takmer vychladnutú kašu. 
Keďže som piškóty tentokrát  polievala rumovou kávou a nie sirupom, tak som aj do krému priliala trochu rumu. 
Vychladnutý plát cesta som natrela polovicou krému a uložila som piškóty. Každú piškótu som poliala lyžičkou vychladnutej kávy s rumom (alebo sirupom) a natrela som druhou časťou krému. Zakryla som plátom, zaťažila a dala som koláč stuhnúť. 
Vrch koláča som poliala čokoládovou polevou pripravenou z várovej čokolády a cery.

Poznámka: Nezľaknúť sa že sú pláty tvrdé ako drevo 😊 ony odmäknú.  Zákusok je dobre preto pripraviť v predstihu, nakoľko potrebuje čas aby pláty od krému odmäkli. Najmenej 24 hodín je dobre aby postál. Potom až krájať.  
Čo sa týka použitia kávy s rumom, viac nám chutil zákusok s piškótami poliatymi so sirupom. 




nedeľa 1. septembra 2013

Slané trojuholníky

Veľmi  dobrý recept na slané kysnuté trojuholníčky mám od svojej priateľky Alenky. Aj keď v jej recepte je použitá plnka len z masla a cesnaku, ja som si to trochu upravila a robím plnky dve. Z uvedenej dávky vyjde okolo 90 kusov menších trojuholníčkov, niektoré kúsky sa skôr podobajú po upečení na slimáčiky :) čo samozrejme nevadí. Ak potrebujem občerstvenie na oslavu a viem, že hosťom nevadí vôňa a chuť cesnaku, veľmi rada vždy siahnem po tomto recepte. 


Suroviny: 1 kg hladkej múky, môže byť aj polohrubá, 100 ml oleja, 1 PL soli, 500-600 ml mlieka, 42 g drožida, 1 vajíčko na potretie a sezam alebo rasca na posypanie
Na plnky:
 I.  120 g Hery, 8 strúčikov pretlačeného  cesnaku (môže byť aj viac, podľa chuti), 80-100 g nastrúhaného syra, 1/2 KL soli.
II. 180 g mäkkej salámy (šunková, dietna), 100 g nastrúhaného  údeného syra, 4 PL kečupu, korenie na pizzu, soľ, cesnak podľa chuti.
Veľmi dobrá je aj plnka podľa pôvodného receptu na celú dávku cesta:  250 g zmäknutej Hery   2 žĺtky, 2 KL soli a 6-8 strúčikov pretlačeného cesnaku. Všetko spolu vymiešať.

Postup: Z droždia a trochy vlažného mlieka si urobím kvások. Pridám k preosiatej múke zmiešanej so soľou.  Prilievam vlažné mlieko a olej. Mlieko podľa potreby kým nevypracujem vláčne cesto. Cesto si rozdelím na 4 bochníky, prikryjem ich  a nechám kysnúť. 
Pripravím si plnky. Na syrovo-cesnakovú zmiešam rozpustenú Heru s cesnakom, soľou a syrom. Salámu pomeliem alebo nasekám najemno, pridám kečup, soľ, cesnak, korenie na pizzu a syr.
Bochníčky vykysnutého cesta po jednom rozvaľkám do väčšieho  obdlžníka a natriem plnkami. Stočím do tenkej rolády, potriem rozšľahaným vajíčkom, posypem sezamom alebo celou rascou   a krájam trojuholníčky. 



Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie.  Na plechu ich nechám chvíľu podkysnúť a potom pečiem v rúre vyhriatej na 190 stupňov 25 - 30 minút.