pondelok 30. septembra 2013

Zebra torta tvarohovo-ovocná

Konečne som  vyskúšala zebra korpus na ktorý som sa už dávno chystala... a bola som s ním veľmi spokojná. Korpus krásne narástol bol vláčny a aj keď v pôvodnom recepte bol len poliaty čokoládou, zdalo sa mi to veľmi jednoduché, tak som rozmýšľala  ako ho ešte vylepšiť. A  myslím si, že sa mi to celkom podarilo...😊



Suroviny: 5 vajíčok, 250 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 120 ml vody, 150 ml oleja, 310 g hladkej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL kakaa.

Krém: 250 g krémového tvarohu, 1 kyslá smotana (200 g), 1 šľahačková smotana (180-200 ml), 180 g práškového cukru, 1 želatinový stužovač Dr. Oetker za studena, 350 g mrazeného ovocia - použila som zmes lesného ovocia, 3-4 PL kryštálového cukru, 50 ml vody, 2 KL Zlatého klasu.

Postup: Žĺtky som vyšľahala so 150 g  práškového  cukru a vanilínovým cukrom na penu. Postupne som  pridávala  vodu a olej a šľahala som do hustej peny. 
Z bielkov a 100 g práškového cukru som vyšľahala tuhý sneh a striedavo s múkou zmiešanou s práškom do pečiva som zľahka primiešavala k žĺtkovej zmesy. 
Cesto som rozdelila na polovicu a do jednej časti som primiešala kakaa. 
Tortovú formu s priemerom 26 cm som vyložila papierom na pečenie, boky formy som potrela jeme olejom a začala som dávať cesto. Vždy do stredu striedavo 2 PL bledého, 2 PL tmavého cesta... 
Formu som vložila do predhriatej rúry a piekla som pri 180 stupňoch asi 50 minút, treba skúšať. Korpus som po vychladnutí prekrojila na polovicu a pripravila som si krém.

Príprava krému: Zmiešala som tvaroh, kyslú smotanu a cukor. Primiešala som vyšľahanú šľahačkovú smotanu. 
Želatinový stužovač som pripravila podľa návodu na obale a primiešala som do tvarohovej hmoty, dobre som všetko  vymiešala metličkou do hladka.
Mrazené ovocie som chvíľku povarila aj s cukrom a zahustila som Zlatým klasom rozpusteným vo vode. Nechala som vychladnúť.

A už som len plnila. Najskôr tvarohový krém, na to ovocný a zvyšok som dala na vrch. Tortu som dala na pár hodín stuhnúť do chladničky. 

Nech Vám chutí! 😋


pondelok 23. septembra 2013

Koláč z kyslého mlieka II.

V knižke "Jedlá z mlieka a mliečnych výrobkov" som objavila trochu odlišný recept na koláč, ktorý už na blogu mám.  Nedalo mi a vyskúšala som aj tento. Neviem či to bolo len moje zdanie, ale chutil mi viac lebo  bol taký čokoládový.  

Suroviny: použila som 200 ml šálku
3 šálky (600 ml) kyslého mlieka alebo zakysanky, 3 šálky (600 ml ) polohrubej múky, 1 a 1/2 šálky (350 ml) práškového cukru, 2 PL kaka, 100 ml oleja, 2 KL nie kopcovité sódy bikarbóny, 1 vajce, 50 g nasekaných vlašských orechov, 50 g nasekaných hrozienok (môžu byť aj celé), 50 g nasekanej horkej čokolády.

Postup: Zmiešala som preosiatu múku so sódou bikarbónou a kakaom. V kyslom mlieku som rozmiešala cukor, vajce a olej. Priliala som k múčnej zmesy, dobre som vymiešala. Nakoniec som primiešala orechy, hrozienka a čokoládu a nechala som cesto 10 minút postáť.

Hlboký plech (vnútorný rozmer 32x38 cm) som vytrela tukom a vysypala hrubou múkou. Vyliala som naň cesto a piekla som pri teplote 180 stupňov 25 minút. 

Vychladnutý koláč som potrela lekvárom a poliala polevou. 
Môže sa čokoládovou. (100 g čokolády  vymiešať s 50 g Cery - miešať nad parou).

Ja som urobila kakaovú  polevu: 160 g Cery, 160 g práškového cukru, 2-3 PL kaka, 2 PL Solamylu, 3 PL mlieka.
V kastróliku rozpustím tuk a pridám všetky zmiešané sypké suroviny, premiešam a pridám aj vlažné mlieko. Miešam na miernom ohni  na hladkú polevu privediem k bodu varu a odstavím. Ak sa poleva zdá zrazená, pridám ešte po troche mlieko a dobre vymiešam do hladka.  Poleva sa môže pripravovať aj nad parou.




štvrtok 12. septembra 2013

Zapekané rezance

Rezance sú veľmi vďačné jedlo. Dajú sa urobiť na slano, na sladko s rôznymi posýpkami. U nás doma si každý člen rodiny rezance posype podľa chuti, tvarohom, makom, orechami. My s dcérou aj na slano   s tvarohom a slaninkou,  syn má rád aj   s kakaom a manžel ten jednoznačne iba s kyslou smotanou. Ako som však vyskúšala rezance podľa tohto receptu, mali veľký ohlas a robím ich najčastejšie.

Suroviny:  široké rezance buď urobené doma alebo kúpené, hrudkový tvaroh, mletý mak, mleté orechy, lekvár, vanilkový cukor, mletá škorica,  práškový cukor, hrozienka, maslo, strúhanka na vysypanie formy alebo misky (v mojom prípade miska z jenského skla).

Postup:  Celý balík rezancov uvarím a polejem rozpusteným maslom. Premiešam  a rozdelím si ich na 3 časti. 
Misku vytriem maslom a vysypem strúhankou. Navrstvím prvú časť rezancov, posypem tvarohom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a hrozienkami. 
Nasleduje ďalšia vrstva rezancov, tie posypem mletým makom, mletou škoricou, práškovým cukrom a vanilkovým cukrom. 
Poslednú vrstvu rezancov zmiešam s lekvárom, veľmi dobrý je slivkový a dám do misky na makovú vrstvu. 
Vrch lekvárovej vrstvy husto posypem mletými orechami, mletou škoricou a kryštálovým cukrom (keď sa to upečie je vrch chrumkavý). Nakoniec ešte pofŕkam maslom ak mi ostalo a ak nie, tak pokladiem tenké plátočky masla. Vložím do rúry a nastavím na 180 stupňov. Pečiem kým nie je vrch chrumkavý. 
Upečené rezance nechám trochu vychladnúť a potom už len nakrájam a na tanieri ak treba posypem ešte práškovým cukrom, ale to si už robí každý podľa toho aké sladké chce. 

Poznámka: Nič by sa určite nestalo, keby sa každá časť uvarených rezancov najskôr zmiešala s posýpkou a potom dávala do misky, je to rýchlejšie ale neskúšala som to. Nie vždy sa podarí rezance pekne naporcovať, hlavne horúce, rozpadávajú sa ale aj keď na tanieri nevyzerajú úhľadne vôbec to nevadí, všetky chute sa zmiešajú a rezance chutia výborne. 


pondelok 9. septembra 2013

Piškótová bábovka s hrozienkami

Jednoduchá a vláčna bábovka ku kávičke....😉

Suroviny: 4 vajcia, 180 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 1-2 KL citrónovej šťavy, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, hrozienka podľa chuti.

Postup: Celé vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom som vyšľahala do hustej bielej peny. Postupne som pridávala citrónovú šťavu, olej a mlieko. Už len vareškou som zamiešala do cesta múku s práškom do pečiva a hrozienka. Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Vyliala som do nej cesto a vložila do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Piekla som 35-40 minút. 
Upečenú a vychladnutú bábovku som posypala práškovým cukrom.


utorok 3. septembra 2013

Krémové rezy s piškótami

Po dlhom čase som konečne upiekla zákusok s maslovým krémom. Počas  horúcich letných dní ktoré boli sa mi veru do krémových  nechcelo. Radšej som robila zákusky a koláče s ovocím a tvarohovými plnkami.
Cez víkend sme mali malú rodinnú oslavu a preto som chcela pripraviť niečo slávnostnejšie. Tento zákusok som robila už viackrát, je chutný a vyzerá dobre.


Suroviny: 400 g hladkej múky špeciál, 150 g prškového cukru, 100 g tuku Palmarín, 1-2 PL kakaa, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 3-5 PL mlieka - podľa potreby aby sa dalo vypracovať vláčne cesto.

Krém: 500 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 2 balíčky vanilkového cukru, 250 g masla, 200 g práškového cukru, 2 balíky dlhých piškót (môžu byť aj okrúhle piškóty, ja však používam dlhé), malinový alebo jahodový sirup na poliatie piškót (tentoktát som vyskúšala uvarenú kávu s rumom 150 ml kávy a 2 PL rumu), 100 g čokolády na varenie a 60-70 g Cery.

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto. Rozdelila som ho na dve rovnaké časti. Každú časť som rozvaľkala na obdlžník vo veľkosti asi 30x38 cm. Pláty som upiekla na opačnej strane plechu - položila som papier na pečenie a potom cesto. Piekla som pri teplote 175 stupňov 13 minút. 
Po upečení som pláty nechala dobre vychladnúť.

Krém: V mlieku som rozmiešala múku, pridala som vanilkové cukry a uvarila som kašu. Vyšľahala som  maslo s cukrom a postupne som primiešala po častiach takmer vychladnutú kašu. 
Keďže som piškóty tentokrát  polievala rumovou kávou a nie sirupom, tak som aj do krému priliala trochu rumu. 
Vychladnutý plát cesta som natrela polovicou krému a uložila som piškóty. Každú piškótu som poliala lyžičkou vychladnutej kávy s rumom (alebo sirupom) a natrela som druhou časťou krému. Zakryla som plátom, zaťažila a dala som koláč stuhnúť. 
Vrch koláča som poliala čokoládovou polevou pripravenou z várovej čokolády a cery.

Poznámka: Nezľaknúť sa že sú pláty tvrdé ako drevo 😊 ony odmäknú.  Zákusok je dobre preto pripraviť v predstihu, nakoľko potrebuje čas aby pláty od krému odmäkli. Najmenej 24 hodín je dobre aby postál. Potom až krájať.  
Čo sa týka použitia kávy s rumom, viac nám chutil zákusok s piškótami poliatymi so sirupom.