utorok 24. decembra 2013

Milí moji priatelia.

Vianočná nálada na domy sadá,
šťastie a láska do sŕdc sa nám vkladá.
Nech Vás vždy sprevádza na každom kroku, 
počas Vianoc aj počas celého budúceho roku.


štvrtok 19. decembra 2013

Košíčky s orechovou plnkou

Po dlhšom čase budú opäť na našom vianočnom stole...



Suroviny: 300 g hladkej múky, 180 g tuku (Hera, Palmarín), 70 g práškového cukru, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 KL prášku do pečiva, citrónová kôra  a pár kvapiek šťavy.

Plnka: 500 ml mlieka, 150 g práškového cukru, 180 g mletých vlašských orechov, 180 g mletých piškót, 3 PL rumu, kúsok masla-nemusí byť. 

Postup: Vypracovať cesto a po kúskoch vtláčať do vymastených a múkou vysypaných formičiek na košíčky, (ja som použila menšie formičky   vyšlo mi 60 kusov). Cesto dávať natenko, pri pečení trochu narastie, tak aby ostala jamka. Piecť pri teplote 180 stupňov do bleda. 

Príprava plnky: Zvariť mlieko, prisypať cukor, orechy a piškóty. Premiešať a chvíľku povariť. Potom odstaviť a primiešať kúsok masla na zjemnenie plnky a rum. Na dno vychladnutých košíčkov dať trošku lekváru a plnku. (Ja dávam plnku zdobičkou). Nechať stuhnúť a namáčať do čokoládovej polevy. 

Plnku som neodhadla tak do 10 kusov som dala inú plnku, tá mi zostala z iného receptu...:)


piatok 13. decembra 2013

Vanilkové rožky

Príprava vianočného pečiva patrí medzi moje najobľúbenejšie pečenie. Z množstva receptov si vždy vyberiem  klasiku, také ktoré pečiem  občas a  vyskúšam aj  niečo nové. K tej klasike bez ktorej si Vianoce neviem ani predstaviť   patria vanilkové rožky.  Pečiem ich ako prvé, pretože čím dlhšie postoja, tým sú voňavejšie a chutnejšie. 

Vyskúšala som už všetky tri recepty, rozdiel asi žiadny 😃

Recept I. suroviny:  350 g hladkej múky, 250 g tuku (Hera, Palmarín),  150 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských orechov, 1 vajce, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.

Recept II. suroviny:  340 g hladkej múky, 250 g masla (Hera), 70 g práškového cukru 140 g mletých vlašských orechov, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.

Recept III. suroviny:  300 g hladkej múky, 200 g masla (Hera), 80 g práškového cukru, 180 g mletých vlašských orechov, 2 žĺtky, 1 vanilkový cukor, práškový cukor a vanilkový cukor na obaľovanie.

Postup: Suroviny spracujem na cesto a zabalím do potravinovej fólie. Odložím do chladničky odpočinúť na 2 hodiny. Potom rozdelím cesto na tri časti, z každej urobím valček hrubý ako prst a krájam na kúsky podľa toho aké veľké chcem mať rožteky. Z kúskov vytvarujem rožteky, kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 175 stupňov pečiem 12-15 minút. Hneď po upečení rožteky obaľujem v zmesy práškového cukru s vanilkovým cukrom. 




Rumové venčeky

A toto je niečo nové...čokoláda musí byť! Venčeky nesklamali, chutili nám.

Suroviny: 300 g polohrubej múky, 100 g čokolády na varenie, 100 g práškového cukru, 150 g masla (Hera), 1 vajce, 2 PL rumu, štipka soli, žĺtok na potretie a mandľové lupienky  na posypanie.

Postup: Preosiala som múku spolu s cukrom, nastrúhala som čokoládu, nakrájala tuk. Pridala som štipku soli, vajce a rum. Vypracovala som cesto a zabalené odložila do chladničky na 1 hodinu. Potom som cesto rozdelila na 2 časti a každú som rozšúľala na hrúbku ceruzky. Nakrájala som na 10 cm kúsky, po dva som spolu splietla a spojila do venčeka. Vrch som potrela rozšľahaným žĺtkom s 1 PL vody a pritlačila do mandľových lupienkov. Venčeky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 stupňov som piekla asi 13-15 minút. 
Z uvedenej dávky mi vyšlo 42 ks. 











Linecké pečivo

Koláčiky z lineckého pečiva nesmú chýbať na vianočnom stole. Pečiem ich veľmi rada a ešte radšej zdobím. Tentokrát som ich  vyzdobila len tak skromne...


Suroviny: 420 g hladkej múky, 280 g Hery (ja dávam Palmarín, pečivo je mäkké), 140 g práškového cukru, 3 žĺtky, 1 vanilkový cukor, pár kvapiek citrónovej šťavy, lekvár.

Postup: Múku preosejem spolu s cukrom, pridám vanilkový cukor a premiešam. Pridám nakrájaný tuk a žĺtky s citrónovou šťavou. Vypracujem rýchlo cesto. Zabalím ho do potravinovej fólie a odložím do chladničky aspoň na hodinku. Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3 mm a vykrajujem tvary. Kladiem ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečiem pri teplote 170 stupňov nie dlho aby neboli koláčiky veľmi tmavé. Vychladnuté pospájam lekvárom a ozdobím podľa fantázie.