streda 2. apríla 2014

Cesnakový osúch

Keď varím  kyslé polievky vždy ma láka upiecť k nim niečo z kysnutého cesta. Hľadala som čo by sa k polievke hodilo a našla som tento  recept. Polievka síce nebola kyslá ale vynikajúco sa osúch hodil aj k hŕstkovej.



Suroviny: 250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 2 PL oleja, 1 vajce, 2 KL soli, 1 KL cukru, 350 ml mlieka, 2 PL kyslej smotany, celá rasca.

Na potretie: 2-3 PL rozpusteného masla, soľ, 6-8 pretlačených strúčikov cesnaku. 

Postup: Cesto som robila v pekárničke ale môže sa samozrejme aj ručne. Najskôr som dala do pekárničky vlažné mlieko v ktorom som rozšľahala vajíčko, rozdrobila som droždie, pridala som cukor,  smotanu a olej. Nakoniec som prisypala múku so soľou. Pekárničku som zapla na program Cesto. 
Vykysnuté cesto som z nej vybrala, roztiahla na olejom potretý plech. Vrch som potrela olejom, posypala rascou (mala som ešte pár sušených paradajok tak som dala aj tie) nechala som ešte podkysnúť a potom som piekla pri teplote 190 stupňov asi 24 minút. Po vybratí z rúry som potrela cesnakovým maslom. 

Ak sa cesto nepripravuje v pekárničke, treba postupovať ako pri klasickom kysnutom ceste. 

nedeľa 16. marca 2014

Torta podľa Soničky

Keď som zbadala túto tortu, hneď som vedela, že ju vyskúšam. Recept je z jedného úžasného blogu, ktorý veľmi rada navštevujem nielen kvôli receptom, ale aj krásnym fotografiám zo zaujímavých  krajín,  ktoré svedčia o cestovateľskej vášni majiteľky blogu. Za pôvodný recept na  Tortu Paradiso  ďakujem Soničke. 






Suroviny: (Recept som si trošičku upravila, pretože som mala menšie vajíčka)
5 vajec, 120 g masla, 160 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 100 g škrobovej múky (použila som zemiakový škrob Solamyl), 1 prášok do pečiva, citrónová kôra (pridala som aj pár kvapiek šťavy), štipka soli. 
Krém: 400 ml mlieka, 50 g škrobovej múky (použila som kukuričný škrob Gustin), 100 g kryštálového cukru, 200 ml šľahačkovej smotany, 1 vanilkový cukor.

Postup: Maslo šľahať s cukrom, postupne pridávať vajíčka, citrónovú kôru a šťavu. Zmiešať múku so škrobovou múčkou a práškom do pečiva. Zamiešať k maslovej mase, pridať soľ. Cesto natrieť do tortovej formy vytretej tukom a vysypanej múkou. (Použila som formu s priemerom 26 cm). Piecť pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.
Korpus nechať vychladnúť, rozkrojiť na polovicu a naplniť krémom. 

Krém: Do mlieka zamiešať škrobovú múku a cukor, uvariť krém. Zo šľahačkovej smotany  a vanilkového cukru vyšľahať šľahačku a primiešať ju k vychladnutému krému. 

sobota 8. marca 2014

Aj zvyšky vlny sa dajú využiť

Inšpiráciu som našla na  stránke vlny.sk  

Urobila som si vak na vlnu ale dá sa využiť aj na iné potrebné veci.