utorok 29. apríla 2014

Hrebienky s makovou plnkou a orechovou posýpkou

Tieto hrebienky sú pre mňa spomienkou na detstvo... Nesmeli u nás chýbať na vianočnom stole ale ja ich pečiem kedykoľvek v priebehu roka. Sú bohato plnené makovou plnkou  a orechová posýpka im dodáva výbornú chuť. 


Suroviny: 250 g hladkej múky špeciál, 250 g Smetolu (Palmarínu), 5 PL kyslého mlieka (ako náhrada môže byť aj kyslá smotana, zákvas). 

Plnka: 180 g mletého maku, 100-120 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, citrónová kôra, škorica, 1-1,5 dl mlieka (podľa potreby).

Posýpka: nasekané vlašské orechy, kryštálový cukor, vajíčko na potretie.

Postup: Z múky, tuku a mlieka som  vypracovala  mäkšie cesto. (
Ak je cesto  príliš tvrdé pridať tekutinu alebo naopak ak je veľmi mäkké nedá sa spracovať prisypať ešte múku). 
Cesto som  zabalila do potravinovej fólie a dala do chladničky aspoň na 12 hodín.
(Dobre je urobiť si cesto večer a nechať ho v chladničke do druhého dňa). 

Príprava plnky: Do kastrólika som naliala mlieko a nechala som ho zovrieť. Potom som prisypala cukor, vanilkový cukor a mak. Chvíľu som povarila, odstavila a pridala som citrónovú kôru a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.  

Cesto som  rozvaľkala asi  na 3 mm, nakrájala na kúsky, môžu to byť štvorce, obdlžníky. (Ja som robila štvorce vo veľkosti 6x6 cm, rožteky boli menšie). 
Do stredu som dala asi 1 KL plnky preložila som a kraj dobre pritlačila. Ešte som  kraj narezala, natrela som rozšľahaným vajíčkom, posypala orechami a kryštálovým cukrom. Hrebienky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie.  


Piekla som pri teplote 180 stupňv 17 minút. Upečené hrebienky som ešte posypala práškovým cukrom.  



pondelok 21. apríla 2014

Venčeky II.

Na stránke už venčeky síce mám, ale tentokrát som ich urobila s iným krémom a poliala som ich karamelovou polevou a bielou čokoládou. Sú vynikajúce. 


Suroviny a postup na prípravu venčekov  ako ich robím  ja mám tu VENČEKY

Krém: 7,5 dl mlieka, 3 vanilkové pudingy v prášku, 2 vanilkové cukry, 2 žĺtky, 250 g kryštálového cukru, 1 a 1/2 masla (365 g), práškový cukor 2-3 PL.

Šľahačka: 3 šľahačkové smotany 33 %, 6 PL kryštálového cukru.

Poleva: 350 g práškového cukru, 6-7 PL horúcej vody, 3 PL karamelovej hmoty, biela čokoláda.

Príprava krému: Asi v 3 dl mlieka som rozmiešala pudingové prášky a žĺtky. Zvyšok mlieka som dala variť s vanilkovým a kryštálovým cukrom. Keď sa mlieko začalo variť, priliala som pudingové mlieko a varila som hustú kašu. Za občasného premiešania som kašu nechala vychladnúť a potom som ju prišľahala k maslu. Vyšľahala som krém.

Príprava šľahačky: Kryštálový cukor som upálila na karamel a zaliala som ho asi 2 dl smotany. Nezľaknúť sa keď všetko stvrdne, miešať ďalej až do rozpustenia a kým hmota nezačne hustnúť, potom odstaviť a nechať vychladnúť. Nie úplne lebo by karamel stuhol. Odobrala som si 3 PL ktoré som použila pri príprave polevy. Zvyšnú šľahačku som vyšľahala a zľahka som primiešala karamel.

Poleva: Preosiaty práškový cukor som vymiešala s horúcou vodou a karamelom. 

Dokončenie: Na spodnú časť prekrojených venčekov som nastriekala krém a šľahačku. Prikryla som vrchnou časťou venčekov ktorú som pred tým namočila v poleve. Hotové venčeky som ešte dozdobila bielou čokoládou. 

Poznámka: 
Priznám sa, že príprava takejto karamelovej šľahačky vzbudzuje u mňa vždy obavy, či sa mi vydarí a stalo sa mi už viackrát že sa mi všetko nakoniec zrazilo 😕 Radšej robievam šľahačku práškovú. 
Vtedy postupujem tak, že na skaramelizovaný cukor nalejem 4,5 dl mlieka a rozvarím kým sa karamel úplne nerozpustí. Karamelové mlieko vložím do chladničky, najlepšie do druhého dňa, potom prisypem 3 balíčky práškovej šľahačky a dobre vyšľahám. 


Krémové vajíčka

Recept na krémové veľkonočné vajíčka prinášam síce neskoro, sviatky sú už za nami, ale dá sa využiť aj pri inej sviatočnej príležitosti alebo len tak na všedný deň a nemusia to byť len vajíčka, vykrojiť z cesta si môžete tvary aké sa vám páčia. 

Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 2 žĺtky, 250 g masla (Hera), 175 g práškového cukru.
Krém: 125 g masla, 50 g bielej čokolády, 50 g kondenzovaného sladeného mlieka.

Postup: Suroviny na cesto spracovať, zabaliť do potravinovej fólie a odložiť do chladničky na niekoľko hodín, môže byť aj cez noc. Potom cesto rozvaľkať asi na 3 mm a vykrajovať vajíčka tak, aby sa dali spájať po dva kusy. Klásť na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov piecť.
Krém: Nad parou si rozpustiť čokoládu a primiešať ju - nie horúcu k maslu zmiešanému s kondenzovaným mliekom. Všetko spolu dobre premiešať a krémom spájať upečené vychladnuté vajíčka. Podľa chuti a fantázie ozdobiť. 


sobota 12. apríla 2014

Veľkonočné vence z kysnutého cesta

Veľká noc tak ako Vianoce sa spája s typickými kysnutými koláčmi. Či už sú  to vence alebo vianočka k týmto najkrajším sviatkom u nás   neodmysliteľne patria.  



Suroviny: 300 g hladkej múky, 300 g polohrubej múky, štipka soli, 80 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 3 dl mlieka, 100 g pochúťkovej smotany, 120 g Palmarínu, 30 g droždia, štipka škorice, 50 g hrozienok, 50 g mandľových lupienkov, trochu rozpusteného masla na potretie vencov.

Postup: Do 1 dl vlažného mlieka som rozmrvila droždie, pridala som trošku cukru a nechala som vykysnúť - kvások. Múku som preosiala, pridala som soľ, cukor, vanilkový cukor a škoricu. Tuk som nechala zmäknúť a žĺtky som rozšľahala v 2 dl vlažného mlieka. Kvások som priliala k múke, pridala som smotanu, mlieko, tuk a vypracovala som mäkšie cesto. 
Pridala som mandle a hrozienka, ešte som prepracovala a cesto som nechala hodinu kysnúť. Počas kysnutia som ešte raz premiesila. 
Cesto som potom rozdelila na 9 časti, z každej som urobila valček a po tri som splietla do vrkoča. Z každého vrkoča som urobila venček, položila som na plech vyložený papierom na pečenie, potrela  rozšľahaným vajíčkom a posypala  mandľovými lupienkami. 
Na plechu som nechala vence podkysnúť a potom som ich pri teplote 190 stupňov piekla 25 minút. Hneď po upečení a vybratí z rúry som vene  potrela rozpusteným maslom. Vychladnuté som posypala práškovým cukrom.