streda 11. februára 2015

Buchty s tvarohom

Konečne som po troch mesiacoch zvládla ako tak aj pečenie. Dosť mi to dalo zabrať stáť na nohách tak dlho kým som vypracovala cesto a urobila z neho buchty. Najhoršie bolo pečenie, musela som to prenechať na manžela, keďže zohnúť sa s plechom tak aby som ho vložila do rúry je pre mňa ešte obtiažne. Spoločne sme to zvládli 😊  
Často pečiem buchty plnené slivkovým   lekvárom, ale tentokrát som  vyskúšala nový recept na kysnuté cesto a na plnku som zvolila tvaroh. S cestom sa dobre pracovalo a buchty boli ešte aj na druhý deň mäkkučké s maslovou chuťou. Odporúčam vyskúšať. 


Suroviny: 500 g polohrubej múky, 42 g droždia, 2 žĺtky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 100 g cukru, soľ, zmes oleja a masla na potieranie.

Náplň: 250 g tvarohu 1 vajce, 1 vanilínový cukor, 100-150 g práškového cukru, kôra z citróna, hrozienka.

Postup: Najskôr som zohriala mlieko aby bolo vlažné. Časť som odliala, rozmrvila do neho droždie, dala som 1 KL kryštálového cukru a zakryté som nechala na teplom mieste. Zatiaľ som do misky preosiala múku, pridala som štipku soli a  cukor. Rozpustila som maslo. Do zvyšného mlieka som zamiešala žĺtky. Do misky s múkou som pridala vykysnutý kvások, prilievala som mlieko so žĺtkami a vlažné maslo. 
Vypracovala som vláčne cesto. V miske som ho nechala prikryté vykysnúť asi 30 minút, potom som ho opäť premiesila a dala kysnúť. 
Kým cesto kyslo, prichystala som tvarohovú náplň. Zmiešala som tvaroh s vajíčkom, cukrom, vanilínovým cukrom, hrozienkami a nastrúhanou kôrou z citróna. 
Vykysnuté cesto som na pomúčenej doske rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, nakrájala na obdlžníčky asi 7x8 cm veľké, na kratšiu stranu som položila tvarohovú náplň a zvinula som do buchtičky. 
Buchty som kládla na plech vyložený papierom, boky som natrela rozpusteným maslom zmiešaným s olejom aby sa nezlepili. Na plechu som  potrela aj povch buchiet  a nechala ešte podkysnúť. Potom som ich pri teplote 185 stupňov piekla dozlata asi 30 minút.

Poznámka: Robila som z dvojitej dávky  vyšlo mi 42 buchiet a zo zvyškov cesta som urobila koláč. 

streda 28. januára 2015

Piškótová bábovka s hrozienkami II.

Ďaľšia piškótová bábovka, odlišuje sa od tej čo tu mám množstvami surovín. Iný rozdiel medzi nimi som nezistila, obidve chutili.




Suroviny: 4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 250 g polohrubej múky,
1 prášok do pečiva, 1 dl oleja, 1 dl vody, hrozienka, citrónová šťava (asi 1 PL)

Postup: Vajíčka som  šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do hustej bielej peny. Za stáleho šľahania som prilievala pomaly olej, potom vodu a citrónovú šťavu. Vareškou som primiešala múku, zmiešanú s práškom do pečiva a hrozienka. Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Naliala som cesto a vložila som do rúry vyhriatej na 175 stupňov. Bábovku som piekla asi 45 minút. 



Poznámka: Bábovku som piekla v nízkej bábovkovej forme. Hrozienka pri pečení prepadli na dno formy, takže pri vyklopení bábovky boli na vrchu. 😊 Nabudúce vyskúšam nezamiešať hrozienka do cesta ale ich pohádzať po vrchu.

piatok 9. januára 2015

Domáce princezky

Recept je z knihy "Recepty zo života č. 7". Prvykrát som ich robila pred rokmi, deti boli ešte malé a nechutili im veľmi. Viac som sa k nim nevrátila. Až môj syn si spomenul na ne a upiekol ich. Tentokrát s ich zjedením nebol problém...minuli sa raz-dva.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 260 g tuku (Hera, Palmarín...) 150 g práškového cukru, 2 vajcia, 3-4 PL kakaa, 1 vanilínový cukor.
Krém: 125 g masla, 5 PL práškového cukru, 3 KL instantnej kávy, 8 PL sušeného mlieka (dali sme sójové), 25 g bielej čokolády.

Postup: Vajíčka vymiešať s polovičnou dávkou cukru a vanilínovým cukrom. (Netreba do peny ako na piškótu, len aby sa to spojilo). Tuk, kakao a druhú časť cukru  tiež vymiešať. Obe masy spojiť a pridať múku. Vypracovasť cesto, ktoré nechať v chlade asi na pol hodinu. Potom cesto rozvaľkať na 5 mm a vykrajovať ľubovoľné tvary - koliesko, štvorec, ovál... Klásť na plech vyložený papierom na pečenie, popichať vidličkou a pri teplote asi 170 stupňov piecť. 
Krém: Kávu rozpustiť asi 1 PL horúcej vody, pridať trochu cukru. Zvyšok cukru vymiešať s maslom, sušeným mliekom a s najemno postrúhanou čokoládou. Primiešať vychladnutú kávu.
Krémom zliepať upečené a vychladnuté keksíky. (Krémom netreba šetriť, nám ešte aj zostal.)




utorok 6. januára 2015

Rýchle medové rezy

Kvôli mojim zdravotným problémom (som po operácii bedrového kĺbu) to vyzeralo u nás tak, že na vianočné pečenie môžeme zabudnúť. Všetci by sme to boli doma prežili,   stačilo by pár kúpených kúskov, ale syn sa s tým nechcel zmieriť, a tak sa pustil do pečenia on. Už od malička sa rád motal okolo mňa keď som piekla, vykrajovanie bolo vždy jeho ale teraz sa do pečenia pustil naplno. 

Ako zákusok si vybral medové rezy, bez ktorých  Vianoce u nás nemôžu byť. Miňo ich nerobil  podľa tradičného receptu, vyskúšal iný jednoduchší recept.
Sám vypracoval cesto, rozvaľkal, upiekol, ja som mu pomohla s krémom, sám ich naplnil a aj nakrájal.  Neostalo len pri tomto jednom.  
A tak sme mali okrem medových rezov aj medovníčky a ďalších 5 druhov pečiva. Musím priznať, že  syn zvládol všetko na výbornú. A to je vyučený stolár 😊




Suroviny: 600 g hladkej múky, 140 g práškového cukru, 3 PL medu, 150 g Hery, 2 vajcia, 2 KL sódy bikarbóny.

Krém: 700 ml mlieka, 3 PL kopcovité Gustinu (kukuričný škrob), 250 g masla, 1 vanilínový cukor, 230 g práškového cukru (alebo podľa chuti).

Postup: Do preosiatej múky zamiešať preosiaty cukor a sódu bikarbónu. Pridať nakrájanú Heru, med, vajíčka a spracovať na cesto. 
Ak by bolo treba, pridať trochu mlieka. Vznikne mäkké cesto, ktoré sa dá dobre rozvaľkať.
Cesto rozdeliť na 3 časti, každú rozvaľkať na veľkosť plechu. Opak plechov potrieť tukom a vysypať múkou. Cestá je dobre popichať vidličkou.  Piecť pri teplote 180 stupňov asi 6 minút. Ešte teplé pláty stiahnuť z plechu.

Krém: V troche mlieka rozmiešať kukuričný škrob. Zvyšok mlieka dať variť s vanilínovým cukrom a potom do vriaceho priliať odobraté mlieko. Uvariť kašu a za občasného premiešania nechať vychladnúť - nie do studena, stačí aby tepolota bola asi taká ako teplota masla.
Maslo s cukrom vyšľahať a po častiach primiešavať kašu.

Upečené a vychladnuté pláty spájať krémom. Pod krém na jeden plát sa môže natrieť ríbezľový alebo malinový lekvár, prípadne podľa chuti. Hotové rezy dať stuhnúť a potom poliať čokoládovou polevou.

Naše medové rezy sú s kakaovou polevou.
Poleva: Nad parou rozpustiť 100 g práškového cukru, 2 PL kakaa, 2 KL kukuričného škrobu, 1 PL mlieka (ak treba aj viac). Potom odstaviť a primiešať 100-120 g masla.