piatok 10. júla 2015

Ovocné vankúšiky

Recept mám už pár rokov zo stránky varecha.sk a som s ním veľmi spokojná. Vôňa škorice v ceste a ovocná plnka je výborná kombinácia...


Suroviny: 500 g hladkej múky špeciál, 200 g práškového cukru, 250 g masla (Hera), 1 prášok do pečiva, 2 vajcia, 1 KL mletej škorice.

Plnka: 400 g ovocia (jahody, maliny, ríbezle, jabĺčka), 50 ml ovocného sirupu, 50 ml vody, trošku škorice, 30 g kukuričného škrobu, cukor podľa chuti ak treba.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto, zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na 1 hodinu. 
Potom cesto rozvaľkám na hrúbku 3-4 mm, vykrajujem pohárom kolieska priemer 7 cm. 
Do stredu každého kolieska dám 1 kávovú lyžičku plnky, koliesko prehnem cez plnku a kraje pritlačím vidličkou. 
Vankúšiky kladiem na plech vyložený papierom na pečenie, popichám ich vidličkou a pečiem pri teplote 170-175 stupňov 20-25 minút.

Príprava plnky: Ovocie, tentokrát som použila maliny a ríbezle, roztlačím trošku vidličkou, dám do hrnca spolu so sirupom a chvíľu varím kým si nerozmiešam vo vode kukuričný škrob. Zahustím ovocie, dochutím cukrom a škoricou. Varím kým nezhustne a odstavím. Nechám vychladnúť. 
Plnku si urobím pokiaľ cesto oddychuje.  

pondelok 6. júla 2015

Muffiny s malinami

Piekla som už podľa tohto receptu muffiny ale s jahodami,  recept už mám TU

Teraz  som použila maliny, čokoládu a suroviny som trošku upravila.  Z každej dávky vyšlo 12 muffín.




Suroviny: 200 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 150 g bieleho smotanového jogurtu, 2 vajíčka, 1/2 prášku do pečiva, maliny, čokoláda.

Do kakaových som k uvedeným sypkým surovinám primiešala 2 PL  kakaa a k čokoládovému jogurtu som pridala 5 PL mlieka lebo mal len 135 g (použila som čokoládový jogurt TAMI) a cesto bolo veľmi husté. 

Postup: Zmiešala som tekuté suroviny, krátko som prešľahala a prisypala som zmiešané sypké suroviny. Zmes som dobre vareškou premiešala aby sa všetko spojilo.  Cesto som dávala do papierových košíčkov, tie som vložila do plechu na muffiny, vtlačila som 5 malín obalených v práškovom cukre (maliny boli malé) a do stredu som vtlačila 1/2 kocky čokolády. 
Kakaové som dávala do  silikonových košíčkoch. Piekla som pri 175 stupňoch 28-30 minút.





streda 1. júla 2015

Hrnčekový koláč

Hádam  ani  neexistuje  gazdinká, ktorá by nepiekla podľa hrnčekového receptu. Priznám sa, že ja takéto recepty až tak neobľubujem, najradšej všetko vážim...:) ale nebránim sa takým receptom. Keď dostaneme doma chuť na niečo sladké a hlavne aby to bolo rýchlo, tak rada siahnem aj po tomto recepte. Recept je univerzálny s použitím akéhokoľvek ovocia. 



Suroviny: ako odmerku som použila 300 ml hrnček
2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 3 vajíčka, ovocie podľa sezóny a chuti. 

Postup: Rozšľahala som vajíčka s mliekom a olejom. V miske som zmiešala múku s práškom a cukrom. Tekuté som priliala k sypkým surovinám a dobre som premiešala do hladka. 
Cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie. Po vrchu cesta som uložila odkôstkované  čerešne obalené v práškovom cukre. Vrch koláča som ešte posypala škoricou a kryštálovým cukrom. Plech som vložila do rúry vyhriatej na 180 stupňov a piekla som 30-35 minút.