pondelok 16. novembra 2015

Muffiny s banánom a čokoládou

Opäť ďalší z nekonečného množstva receptov na tieto malé chutné koláčiky. 


Suroviny: 250 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 1/2 prášku do pečiva, 2 vajíčka, 150 g bieleho jogurtu, mlieko podľa potreby (3-5 PL), 50 g nastrúhanej čokolády, 2-3 roztlačené banány.

Postup: Najskôr som si zmiešala sypké suroviny: múku, cukor, vanilínový cukor, soľ a prášok do pečiva. V jogurte som rozšľahala vajíčka, olej a primiešala som k sypkým surovinám. Cesto bolo dosť husté, zle sa spájali suroviny,  tak som pridávala pomaly mlieko. Nekoniec som primiešala nastrúhanú čokoládu a roztlačené banány. Cestom som naplnila muffinový plech vyložený papierovými košíčkami. 
Z dávky vyšlo 15 kusov a keďže plech je na 12 kusov, zvyškom cesta som naplnila silikonové košíčky. Muffiny som piekla pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Hotové vychladnuté som už len dozdobila rozpustenou čokoládou. 


Nech vám chutia...

štvrtok 5. novembra 2015

Jednoduchý jabĺčkový koláč

Koláče s jabĺčkami mi najviac chutia práve na jeseň, keď je sezóna jabĺčok. Receptov je neúrekom, rada skúšam vždy niečo nové aj keď sú si väčšinou recepty veľmi podobné....Tento koláčik má síce hrubšie cesto ale je  krehký a chutí výborne. 




Cesto: 300 g hladkej múky špeciál, štipka prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 200 g masla (alebo Hery), 2 žĺtky, štipka soli.

Plnka: jabĺčka, kúsok masla - 2 PL, kryštálový cukor podľa kyslosti jabĺčok a podľa chuti, vanilínový cukor, škorica.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké vláčne cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila do chladničky odpočinúť. Najmenej na 30 minút ale môže aj dlhšie.

Skôr ako som cesto  vybrala a začala s ním pracovať, očistila som si jabĺčka, nakrájala na mesiačiky, nie veľmi tenké. Na panvici som rozpustila maslo, prisypala som cukor a urobila som svetlý karamel. Pridala som jabĺčka a chvíľu som ich premiešavala v karameli, pustili trochu šťavy ale to nevadilo lebo šťava bola hustejšia a dala sa využiť. Prisypala som ešte vanilínový cukor a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.

Potom som z cesta oddelila malú časť. 
Podľa receptu som mala urobiť mriežku ale ja som vykrajovala jabĺčka. 
Z väčšej časti cesta som vyvaľkala kruh a vyložila som okrúhlu formu, ktorú som najskôr vytrela trochou masla a posypala nastrúhanými piškótami.  
Cestom som vyložila aj boky formy. Popichala som ho vidličkou a uložila som jabĺčka, zaliala som ich aj šťavou. 
Poukladala som na plnku vykrojené jabĺčka z cesta a koláč som upiekla. 

Piekla som pri 180 stupňoch do zlatova. (Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 26 cm).


štvrtok 22. októbra 2015

Makové rezy so slivkami

Je to už veľmi dávno čo sme doma pestovali mak. 

Rozkvitnutý bielo-fialový  záhon sa zmenil po odkvitnutí na záhon zelených makovíc. Čakali sme ako deti kedy dozrú a budú sa zrezávať. Potom sa sušili a pri zatrasení vnútri šušťali semienka maku. Po úplnom vysušení sa zrezali vrchy makovíc a mak sa vytriasol. Rada som mala toto obdobie keď sa makovice vysýpali, vždy to bolo malé  prekvapenie, lebo každá makovica skrývala iné množstvo maku. Dopestovali sme ho dosť na to, aby sme po celý rok mohli vypekať makové dobroty. Možno aj preto mám mak stále rada. 😃

Mak je bohatý na tuky, bielkoviny, sacharidy a vlákninu. Obsahuje aj kyselinu listovú, vitamín E a minerály vápnik, fosfor, draslík a horčík.
Zrnká maku znamenajú bohatstvo a hojnosť, preto by nikdy nemali chýbať na sviatočnom stole makové koláče. 

Recept mám od sesternici u ktorej som ho nedávno jedla. Ak máte aj vy radi mak, určite si tento vynikajúci koláčik upečte.





Suroviny: 480 g hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, 200 g práškového cukru, 1 žĺtok, 200 g masla (Hera), 9-10 PL mlieka.

Plnka: 300-350 g mletého maku, 150-180 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 KL škorice, slivkový kompót.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké  cesto. Zabalila som ho do fólie a odložila do chladničky na 1 hodinu. Potom som cesto rozdelila na dve časti. Jednu som rozvaľkala a pomocou valčeka preniesla na vymastený plech (hlboký 32x38 cm). 

Zmiešala som mak, cukor, vanilínový cukor a škoricu. Polovicu som nasypala na cesto, dobre som pokvapkala šťavou z kompótu, rozložila som vykôstkované polovice sliviek, zasypala som zvyškom makovej zmesy  a poliala som  kompótovou šťavou. 

Druhú časť cesta som tiež rozvaľkala a preniesla na mak. Pritlačila som a popichala vidličkou. Koláč som piekla pri teplote 190 stupňov 25-30 minút. Vychladnutý koláč som posypala práškovým cukrom.



Poznámka: Šťavou netreba šetriť, aj slivky treba uložiť hustejšie.