streda 2. decembra 2015

Jablkovo- banánová torta

Niečo svieže, ovocné...



Suroviny: 6 vajec, 1 vanilínový cukor, 200 g jemného kryštálového cukru, 50 ml oleja, kôra z 1/2 citróna, 240 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva.

Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 200 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 2 banánové pudingy, 1-2 roztlačené banány.

Poleva: 100 g masla, 2 PL práškového cukru, 50 g rozpustenej čokolády.

Postup: Žĺtky som vyšľahala so 100 g kryštálového cukru, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. K žĺtkovému základu som vareškou primiešala vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a 100 g kryštálového cukru. 
Pomaly som primiešala olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm. Na spodok formy som vložila najskôr papier na pečenie. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý korpus som rozkrojila na tri časti.

Príprava plnky: V kastróli som skaramelizovala kryštálový cukor, aby sa dobre rozpustil pridala som nastrúhané jablká a podliala som asi 1 dl vody. Chvíľu som podusila. 
V 200 ml vody som rozmiešala banánový pudingový prášok (80 g) a priliala som k jablkám. Uvarila som pudingovú kašu. (Ak je veľmi hustá môže sa pridať trochu vody). Do horúcej masy som primiešala roztlačený banán. 
Vychladnutú plnku som natrela na jednotlivé korpusy, trochou plnky som potrela aj vrch torty. 
Tortu som poliala polevou. 

Príprava polevy: Vymiešala som maslo s cukrom a rozpustenou vlažnou čokoládou.

pondelok 16. novembra 2015

Muffiny s banánom a čokoládou

Opäť ďalší z nekonečného množstva receptov na tieto malé chutné koláčiky. 


Suroviny: 250 g polohrubej múky, 100 ml oleja, 130 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka soli, 1/2 prášku do pečiva, 2 vajíčka, 150 g bieleho jogurtu, mlieko podľa potreby (3-5 PL), 50 g nastrúhanej čokolády, 2-3 roztlačené banány.

Postup: Najskôr som si zmiešala sypké suroviny: múku, cukor, vanilínový cukor, soľ a prášok do pečiva. V jogurte som rozšľahala vajíčka, olej a primiešala som k sypkým surovinám. Cesto bolo dosť husté, zle sa spájali suroviny,  tak som pridávala pomaly mlieko. Nekoniec som primiešala nastrúhanú čokoládu a roztlačené banány. Cestom som naplnila muffinový plech vyložený papierovými košíčkami. 
Z dávky vyšlo 15 kusov a keďže plech je na 12 kusov, zvyškom cesta som naplnila silikonové košíčky. Muffiny som piekla pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Hotové vychladnuté som už len dozdobila rozpustenou čokoládou. 


Nech vám chutia...

štvrtok 5. novembra 2015

Jednoduchý jabĺčkový koláč

Koláče s jabĺčkami mi najviac chutia práve na jeseň, keď je sezóna jabĺčok. Receptov je neúrekom, rada skúšam vždy niečo nové aj keď sú si väčšinou recepty veľmi podobné....Tento koláčik má síce hrubšie cesto ale je  krehký a chutí výborne. 




Cesto: 300 g hladkej múky špeciál, štipka prášku do pečiva, 100 g práškového cukru, 200 g masla (alebo Hery), 2 žĺtky, štipka soli.

Plnka: jabĺčka, kúsok masla - 2 PL, kryštálový cukor podľa kyslosti jabĺčok a podľa chuti, vanilínový cukor, škorica.

Postup: Zo surovín som vypracovala hladké vláčne cesto. Zabalila som ho do potravinovej fólie a vložila do chladničky odpočinúť. Najmenej na 30 minút ale môže aj dlhšie.

Skôr ako som cesto  vybrala a začala s ním pracovať, očistila som si jabĺčka, nakrájala na mesiačiky, nie veľmi tenké. Na panvici som rozpustila maslo, prisypala som cukor a urobila som svetlý karamel. Pridala som jabĺčka a chvíľu som ich premiešavala v karameli, pustili trochu šťavy ale to nevadilo lebo šťava bola hustejšia a dala sa využiť. Prisypala som ešte vanilínový cukor a škoricu. Plnku som nechala vychladnúť.

Potom som z cesta oddelila malú časť. 
Podľa receptu som mala urobiť mriežku ale ja som vykrajovala jabĺčka. 
Z väčšej časti cesta som vyvaľkala kruh a vyložila som okrúhlu formu, ktorú som najskôr vytrela trochou masla a posypala nastrúhanými piškótami.  
Cestom som vyložila aj boky formy. Popichala som ho vidličkou a uložila som jabĺčka, zaliala som ich aj šťavou. 
Poukladala som na plnku vykrojené jabĺčka z cesta a koláč som upiekla. 

Piekla som pri 180 stupňoch do zlatova. (Piekla som v okrúhlej forme s priemerom 26 cm).