utorok 15. decembra 2015

Anglické rezy

Pre všetkých, ktorí chcú upiecť chutný zákusok na Vianoce ale aj k inej príležitosti odporúčam tento. Recept som našla na internete, vyskúšala a neoľutovala som to. Chutil nielen mojej rodine ale aj návšteve.  Piekla som ho ešte na Mikuláša, keď mala Evka, moja dcéra narodeniny. 




Suroviny: 7 vajíčok, 150 g práškového cukru, 140 g hrubej múky, 1/2 prášku do pečiva.
Plnka: 500 ml mlieka, 5 PL (nie kopcovitých) polohrubej múky, 1 PL kryštálového cukru, 250 g masla, 5 PL práškového cukru, 2 PL kakaa, okrúhle piškóty, lekvár, káva, um.

Postup:  Žĺtky som vyšľahala s práškovým cukrom do bielej peny. Múku som preosiala a zmiešala s práškom do pečiva. Na nižších obrátkach som primiešala k žĺtkovej hmote. Potom už len vareškou som zľahka zamiešala sneh. Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie a pri teplote 170 stupňov som piekla asi 23-25 minút. Po upečení som stiahla z plátu papier a natrela lekvárom.

Pripravila som krém: V časti mlieka som rozmiešala múku a zvyšok som dala variť s lyžicou cukru. Keď sa mlieko začalo variť, prilievala som odobraté mlieko s múkou, za stáleho miešania som uvarila kašu. 
(Netreba sa báť keď sa začnú tvoriť hrčky, len miešať a všetky zmiznú). 
Kašu som nechala za občasného premiešania vychladnúť. Medzitým som si uvarila zrnkovú kávu, precedila som ju cez sitko aby bola bez zrniečok a dochutila som ju umom. Nechala som ju vychladnúť.
Vymiešala som maslo s cukrom a kakaom. Postupne som po častiach zamiešala kašu. 
Natretý plát lekvárom som potrela 1/2 krému, uložila som piškóty namáčané do kávy s rumom a na ne som natrela zvyšok krému. Koláč som dala do chladničky dobre stuhnúť.
Potom som už len poliala polevou. 

Poleva: Nad parou som rozpustila 150 g várovej čokolády, zaliala som ju teplou šľahačkovou smotanou, robila som to odhadom 100-150 ml a nakoniec som pridala asi 50 g masla. Všetko som dobre vymiešala a natrela na koláč.
(Môže sa použiť aj klasická poleva z čokolády a tuku. Taká bola uvedená aj v recepte.) 







pondelok 14. decembra 2015

Dvojfarebné pečivo

Poznáte ich určite, tieto malé dvojfarebné kolieska príjemnej chuti. Pečiem ich hlavne kvôli dcére ktorá ich má rada a keďže chcem vyhovieť všetkým, upiekla som jej ich k ostatným vianočným cukrovinkám... dnes to boli aj  kokosky (recept ponúkam TU)

Suroviny: 250 g polohrubej múky, 150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, 1 KL prášku do pečiva, 125 g Hery a 2 PL umu, 1 bielok na potieranie.

Postup: Zo surovín vypracujem cesto. Rozdelím ho na dve časti a k jednej časti cesta pridám ešte 2 PL  kakaa, 15 g práškového cukru a trošku mlieka aby sa dali pridané suroviny dobre do cesta zapracovať. Každé cesto rozdelím na dve časti. Mám dve biele a dve tmavé cestá. A už len podľa fantázie kombinujem. 

Najskôr rozvaľkám biele cesto, potriem bielkom, rozvaľkám na takú istú veľkosť kakaové cesto a položím ho na bledé cesto. Obidve cestá spolu zrolujem - ako roládu a dám do chladničky stuhnúť.
Zostávajúce časti cesta ešte rozdelím, vytvarujem valčeky, mám dva biele a dva tmavé valčeky. Tie už len uložím striedavo na seba a veľa seba, aby sa spojili potriem ich najskôr tiež bielkom. Dám do chladničky stuhnúť. Potom už len nožom krájam asi 1 cm široké kolieska a kladiem na plech vystlaný papierom na pečenie. Ďalej od seba lebo kolieska sa trošku roztečú. Pečiem pri teplote 175 stupňov 18-20 minút. 



pondelok 7. decembra 2015

Vianočné tvorenie

Za to,  že som začala zase vyšívať, po neviem koľkých rokoch, môžem ďakovať Danke a jej blogu plnému nádherných výšiviek. (Dani s dovolením dám odkaz  http://daniebenc.blogspot.sk/ ) 
Všetky vzory som našla na www.pinterest.com. Podľa potreby a predstavy som si ich skombinovala a použila som ich na obrus, malé prestierania a obrázky. 

Ako prvú som vyšila túto malú dečku pre moju kamarátku. 




Syn vyrába nový stolík do obývačky, tak som si povedala, že aj nová dečka by bola dobrá, tu je...





...malá dečka na poličku, 




 ešte menšia dečka pod sviečku :) 



 do súpravy zapadne aj vankúš... takto som ho skombinovala s látkou a ušila.




Pre moju dcéru, ktorá má rada vtipné vianočné motívy som vyšila sobíkov, ešte ako ich použije neviem, či budú zdobiť poličky u nej alebo ich dá do rámikov a budú z nich obrázky...




 a k tomu vtipný stromčke, tiež ako vankúš...



Keď som   už  sedela za šijacím strojom, ušila som aj novú súpravu obrusov na kuchynský stôl :)









streda 2. decembra 2015

Vianočné ozdoby

K hačkovaným zvončekom pribudnú tento rok aj hačkované vločky. 
Nepodarilo sa mi urobiť ich tak veľa ako zvončekov, ale budú stačiť na to,aby doplnili výzdobu. 

U nás bude stromček tento rok bielo-červený.



Jablkovo- banánová torta

Niečo svieže, ovocné...



Suroviny: 6 vajec, 1 vanilínový cukor, 200 g jemného kryštálového cukru, 50 ml oleja, kôra z 1/2 citróna, 240 g polohrubej múky, 1 KL prášku do pečiva.

Plnka: 800 g nastrúhaných jabĺk, 200 g kryštálového cukru, 200 ml vody, 2 banánové pudingy, 1-2 roztlačené banány.

Poleva: 100 g masla, 2 PL práškového cukru, 50 g rozpustenej čokolády.

Postup: Žĺtky som vyšľahala so 100 g kryštálového cukru, vanilínovým cukrom a citrónovou kôrou. K žĺtkovému základu som vareškou primiešala vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a 100 g kryštálového cukru. 
Pomaly som primiešala olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva. 
Cesto som vyliala do tortovej formy s priemerom 26 cm. Na spodok formy som vložila najskôr papier na pečenie. 
Piekla som pri teplote 175 stupňov 35-40 minút. Vychladnutý korpus som rozkrojila na tri časti.

Príprava plnky: V kastróli som skaramelizovala kryštálový cukor, aby sa dobre rozpustil pridala som nastrúhané jablká a podliala som asi 1 dl vody. Chvíľu som podusila. 
V 200 ml vody som rozmiešala banánový pudingový prášok (80 g) a priliala som k jablkám. Uvarila som pudingovú kašu. (Ak je veľmi hustá môže sa pridať trochu vody). Do horúcej masy som primiešala roztlačený banán. 
Vychladnutú plnku som natrela na jednotlivé korpusy, trochou plnky som potrela aj vrch torty. 
Tortu som poliala polevou. 

Príprava polevy: Vymiešala som maslo s cukrom a rozpustenou vlažnou čokoládou.