sobota 30. januára 2016

Bryndzová nátierka

Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom - mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Charakteristickým znakom výroby Slovenskej bryndze je drvenie a mletie vyzretého ovčieho alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra a ich miešanie so soľou alebo špeciálne pripraveným soľným roztokom, čím sa táto výroba odlišuje od výroby iných druhov ovčieho  syra vyrábaných mimo územia Slovenska. Výroba Slovenskej bryndze je realizovaná v bryndziarňach, ktoré ovčiu a kravskú hrudku nakupujú alebo si vyrábajú samy.

Ovčí syr a Slovenská bryndza boli najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska základným článkom obživy obyvateľstva. Od 16.–17. storočia sa na skladovanie ovčieho syra v čase, keď ho bol prebytok, používalo jeho natlačenie do ovčej alebo kozej kože. Neskôr sa ovčia hrudka podrvila a natláčala spolu so soľou do drevených sudov. Takáto prirodzene konzervovaná hrudka označovaná ako sudovaná bryndza vydržala a bola dôležitým zdrojom obživy v období nedostatku mlieka. 

Výroba bola veľmi pracná a náročná a realizovali ju iba gazdovia pre svoju domácu spotrebu. Takáto domáca výroba pre vlastnú spotrebu bola široko rozšírená až do polovice 20. storočia, najmä v severnej časti Slovenska na Orave. Priemyselná výroba Slovenskej bryndze začína v 2. polovici 18. storočia, keď vznikli bryndziarne v Detve (1787) a Zvolenskej Slatine (1797). V prvej polovici 19. storočia už vznikajú ďalšie bryndziarne na Liptove, Považí a Pohroní. Z nich dodnes pracujú bryndziarne vo Zvolenskej Slatine a v Ružomberku. Výroba Slovenskej bryndze ako roztierateľného syra s nižším obsahom soli bola zavedená koncom 19. storočia vo Zvolene a rýchlo sa rozšírila po celom Slovensku.

(Informácie sú z internetu - Úrad priemyselného vlastníctva SR)

Bryndza má zaujímavú a dlhú históriu...pre nás, dovolím si tvrdiť väčšiny Slovákov, patrí k obľúbeným potravinám a spájame ju hlavne s bryndzovými haluškami, ale jej využitie v kuchyni je širšie.

Výborná je aj jednoduchá nátierka z nej.

Suroviny:  100 g bryndze, 100 g masla, cibuľka, 1/2 KL mletej červenej  papriky, soľ.

Postup: Zmiešať bryndzu s maslom a  paprikou, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, trochu soli. 

A už len dobrý čerstvý chlebík a k tomu pohár mlieka alebo šálku čaju.




streda 20. januára 2016

Rybacia nátierka

Dnes  ľahká večera. Hriankovač už pečie hrianky, nátierka hotová, ovocný čaj uvarený môžeme sa pustiť do jedenia....😊

Suroviny: 1 konzerva rýb v oleji, (ja najradšej používam drveného tuniaka alebo sardinky), 3 PL masla alebo nátierky, 2 trojuholníky taveného syra, nadrobno nakrájaná cibuľka, soľ, 1-2 KL horčice.

Postup: V miske som vymiešala maslo so syrom, pridala som už rozdrveného tuniaka, nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu a soľ. Všetko som premiešala.
Nátierka je  hotová raz - dva.

Dobrú chuť!


sobota 16. januára 2016

Syrová nátierka

Nátierka sa dá urobiť z rôznych surovín. Výhodou je, že sa pripraví rýchlo a použité suroviny sa dajú skombinovať na veľa spôsobov. Syr je u nás veľmi obľúbený a konzumujeme ho každý deň. Urobiť z neho nátierku nie je nič zložité.

Suroviny: Podľa chuti akýkoľvek tavený syr, ( tvrdý syr, plesnivý syr, Hermelín..., cibuľa, cesnak, soľ, maslo, horčica a ak treba na zriedenie trochu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Postup: Tavený syr som rozmiešala s maslom, pridala som nastrúhané dva druhy syra, mala som doma obyčajný a údený, primiešala som nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (množstvo kto má ako rád). Všetko som dobre premiešala, posolila, dochutila som horčicou (horčica sa môže vynechať) a zjemnila som trochou bieleho jogurtu. 

Dobrú chuť!


pondelok 21. decembra 2015

Hriešne rezy

Možno sa ešte niekomu zíde recept a ak nie teraz na Vianoce, tak na inú príležitosť. Ja som už dlho pokukovala po tomto  zákusku, až som ho konečne vyskúšala. Mne pripomína niečo medzi medovými rezmi a medovou krémeškou. Veď niektoré recepty sú si tak podobné....

Suroviny: 650-700 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 200 g Hery, 3 vajcia, 3 PL medu, 3 PL mlieka, 1 a 1/2 KL sódy bikarbóny, 1 PL kakaa.

Krém: 1 l mlieka, 3 vanilkové pudingové prášky, 2 žĺtky, 1 vanilínový cukor, 400 g masla, 250 g práškového cukru, rum.

Postup: Múku som zmiešala s cukrom a sódou bikarbónou, pridala som med, mlieko, vajíčka a nakrájanú Heru.
Vypracovala som cesto a rozdelila som ho na tri časti. Do jednej som zapracovala ešte 1 PL kakaa. Jednotlivé cestá som rozvaľkala a na opaku plechu - na papieri na pečenie, som upiekla pláty. Piekla som pri teplote 185 stupňov 7 minút.

Krém: Z mlieka, pudingových práškov, žĺtkov a  vanilínového cukru som uvarila puding. Za občasného premiešania som ho nechala vychladnúť. Vymiešala som maslo s cukrom a po častiach som zašľahala puding, nakoniec som dochutila rumom.

Spodný bledý plát som natrela polovicou krému, priložila som tmavý plát, natrela som krémom a zakryla som bledým plátom. Nechala som stuhnúť a potom som poliala čokoládovou polevou. 

Poleva: Rozpustila som nad parou 100-120 g várovej čokolády s 80-100 g Cery.