utorok 9. februára 2016

Karamelovo-orechové rezy

Nádherné rezy, ktoré som objavila na internete  a musela vyskúšať... Mne sa síce nepodarili také krásne, ale chuťovo boli rezy  vynikajúce. Veď čo môže byť zlé na tom keď sa spoja orechy s karamelom...mňamka 

(Recept som si  mierne upravila pridaním oleja do cesta a skaramelizovaním cukru pri príprave plnky, čo v pôvodnom recepte nebolo). 

Suroviny: 5 vajec, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 200 ml vlažnej vody, 100 g mletých orechov, 250 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 2 PL oleja.


Krém: 1 l mlieka, 3 karamelové pudingové prášky, 1 vanilínový cukor, 200 g kryštálového cukru, 250 g masla, 2 PL práškového cukru.


Postup: Celé vajcia som šľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, postupne som počas šľahania prilievala vodu a šľahala som pokiaľ nebola masa hustá a biela. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a už len  vareškou som spolu s orechami primiešala k vajíčkam. Nakoniec som zamiešala olej. 
Cesto som rozotrela na plech, vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 175 stupňov 25 minút. Piekla som na plechu 39x32 cm.

Krém: Z cukru som pripravila v kastróli so širším dnom  tmavší karamel, zložila som ho z ohňa a zaliala som ho asi 500 ml mlieka (pozor, začne dosť kypieť a karamel stvrdne). Hrniec som dala opäť na oheň a miešala som kým sa karamel  nerozpustil. Vo zvyšku mlieka som rozmiešala pudingové prášky a priliala som ku karamelovému mlieku. Uvarila som hustý puding. Ten som za občasného premiešania nechala vychladnúť. Vymiešala som si maslo s práškovým cukrom a potom som prišľahala takmer vychladnutý puding. Všetko som spolu ešte dobre vyšľahala. 

Krém som natrela na vychladnutý upečený plát cesta. Vrch som posypala orechami a čokoládou. Zákusok som dala dobre stuhnúť a potom som krájala na rezy.

Neviem prečo, ale nemám dobrú skúsenosť s prípravou piškótového cesta, ktoré sa robí šľahaním celých vajíčok... už veľakrát som si povedala, že to nebudem tak robiť, že budem postupovať podľa bežných postupov teda šľahať zvlášť žĺtky s cukrom, alebo najskôr bielky ale zase som sa dala presvedčiť receptom.  A možno som aj dúfala, že tentokrát mi to konečne vyjde.

Vyšľahané piškótové cesto bolo  nádherne nadýchané a bolo ho tak veľa, že som bola rada, aj upečené vyzeralo dobre. Krém tiež bez problémov ale krájanie ma nemilo prekvapilo. Cesto bolo jemné a drobilo sa.  
Keď  budem rezy robiť nabudúce a to ich  určite budem robiť, tak postup pri príprave cesta bude určite iný... alebo ak mi niekto viete poradiť čo môže byť dôvodom rozpadávania sa cesta, prečo bolo také jemné, kde som mohla urobiť chybu, budem rada a vopred ďakujem.





Vajíčková nátierka

Dnes pridávam ešte túto nátierku z vajíčok. 

Suroviny: 4-5 vajíčok, maslo, tavený syr, cibuľa, horčica, soľ. Množstvá surovín si upravím podľa chuti. 

Postup: Vajíčka uvarím na tvrdo, ošúpem ich a cez koliesko na zemiaky ich pretlačím - robím to tak preto, aby som ich nemusela krájať :). V miske si vymiešam maslo so syrom a horčicou. Primiešam pretlačené vajíčka.  Cibuľku nakrájam nadrobno a primiešam k vajíčkam a už len dochutím soľou. 

Zmes má síce väčšie kúsky a dá sa jesť aj lyžičkou ako šalát ale dobre sa rozotiera aj  na chlebík.

Dobrú chuť!


sobota 30. januára 2016

Bryndzová nátierka

Slovenská bryndza je prírodný biely, jemne roztierateľný zrejúci syr s ojedinelými krupičkami, vyrobený tradičným spôsobom - mletím vyzretého ovčieho hrudkového syra alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra. Charakteristickým znakom výroby Slovenskej bryndze je drvenie a mletie vyzretého ovčieho alebo zmesi ovčieho a kravského hrudkového syra a ich miešanie so soľou alebo špeciálne pripraveným soľným roztokom, čím sa táto výroba odlišuje od výroby iných druhov ovčieho  syra vyrábaných mimo územia Slovenska. Výroba Slovenskej bryndze je realizovaná v bryndziarňach, ktoré ovčiu a kravskú hrudku nakupujú alebo si vyrábajú samy.

Ovčí syr a Slovenská bryndza boli najmä v horských a podhorských oblastiach Slovenska základným článkom obživy obyvateľstva. Od 16.–17. storočia sa na skladovanie ovčieho syra v čase, keď ho bol prebytok, používalo jeho natlačenie do ovčej alebo kozej kože. Neskôr sa ovčia hrudka podrvila a natláčala spolu so soľou do drevených sudov. Takáto prirodzene konzervovaná hrudka označovaná ako sudovaná bryndza vydržala a bola dôležitým zdrojom obživy v období nedostatku mlieka. 

Výroba bola veľmi pracná a náročná a realizovali ju iba gazdovia pre svoju domácu spotrebu. Takáto domáca výroba pre vlastnú spotrebu bola široko rozšírená až do polovice 20. storočia, najmä v severnej časti Slovenska na Orave. Priemyselná výroba Slovenskej bryndze začína v 2. polovici 18. storočia, keď vznikli bryndziarne v Detve (1787) a Zvolenskej Slatine (1797). V prvej polovici 19. storočia už vznikajú ďalšie bryndziarne na Liptove, Považí a Pohroní. Z nich dodnes pracujú bryndziarne vo Zvolenskej Slatine a v Ružomberku. Výroba Slovenskej bryndze ako roztierateľného syra s nižším obsahom soli bola zavedená koncom 19. storočia vo Zvolene a rýchlo sa rozšírila po celom Slovensku.

(Informácie sú z internetu - Úrad priemyselného vlastníctva SR)

Bryndza má zaujímavú a dlhú históriu...pre nás, dovolím si tvrdiť väčšiny Slovákov, patrí k obľúbeným potravinám a spájame ju hlavne s bryndzovými haluškami, ale jej využitie v kuchyni je širšie.

Výborná je aj jednoduchá nátierka z nej.

Suroviny:  100 g bryndze, 100 g masla, cibuľka, 1/2 KL mletej červenej  papriky, soľ.

Postup: Zmiešať bryndzu s maslom a  paprikou, pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, trochu soli. 

A už len dobrý čerstvý chlebík a k tomu pohár mlieka alebo šálku čaju.




streda 20. januára 2016

Rybacia nátierka

Dnes  ľahká večera. Hriankovač už pečie hrianky, nátierka hotová, ovocný čaj uvarený môžeme sa pustiť do jedenia....😊

Suroviny: 1 konzerva rýb v oleji, (ja najradšej používam drveného tuniaka alebo sardinky), 3 PL masla alebo nátierky, 2 trojuholníky taveného syra, nadrobno nakrájaná cibuľka, soľ, 1-2 KL horčice.

Postup: V miske som vymiešala maslo so syrom, pridala som už rozdrveného tuniaka, nadrobno nakrájanú cibuľku, horčicu a soľ. Všetko som premiešala.
Nátierka je  hotová raz - dva.

Dobrú chuť!


sobota 16. januára 2016

Syrová nátierka

Nátierka sa dá urobiť z rôznych surovín. Výhodou je, že sa pripraví rýchlo a použité suroviny sa dajú skombinovať na veľa spôsobov. Syr je u nás veľmi obľúbený a konzumujeme ho každý deň. Urobiť z neho nátierku nie je nič zložité.

Suroviny: Podľa chuti akýkoľvek tavený syr, ( tvrdý syr, plesnivý syr, Hermelín..., cibuľa, cesnak, soľ, maslo, horčica a ak treba na zriedenie trochu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Postup: Tavený syr som rozmiešala s maslom, pridala som nastrúhané dva druhy syra, mala som doma obyčajný a údený, primiešala som nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (množstvo kto má ako rád). Všetko som dobre premiešala, posolila, dochutila som horčicou (horčica sa môže vynechať) a zjemnila som trochou bieleho jogurtu. 

Dobrú chuť!