pondelok 30. mája 2016

Smotanová torta

Myslím, že je to veľmi obľúbený recept a každý ho robí podľa seba. Výborná torta a stále iná chuť, podľa použitého ovocia.



Suroviny: Dve 400 ml kyslé smotany, 180-200 ml bieleho smotanového jogurtu, 3 vanilínové cukry, práškový cukor podľa chuti, 100 ml vody alebo šťavy z ovocia, 4 KL práškovej želatiny, 1 šľahačka v prášku, ovocie čerstvé alebo mrazené, (350 g zmes mrazeného ovocia),  okrúhle piškóty.

Postup: Do vody si dám napučať želatinu a potom postupujem podľa návodu. 
Väčšinou ju treba po napučaní rozpustiť za stáleho miešania a zahrievať - nevariť. Ale určite postupovať podľa návodu, dnes je už viac druhov želatín.

V miske zmiešam kyslé smotany, biele jogurty, vanilínové cukry a dochutím práškovým cukrom. 

Podľa návodu na obale si vyšľahám šľahačku. Primiešam ju k nie horúcej želatine a potom zľahka spojím so smotanovou zmesou. 

Dno tortovej formy  vyložím potravinovou fóliou. 

Uložím piškóty, pokvapkám šťavou z ovocia. 
Použila som mrazenú zmes lesného ovocia, ktoré som najskôr nechala rozmraziť a potom som zliala šťavu. 

Na pokvapkané piškóty som dala smotanu a ovocie, zase smotanu, preložila som piškótami, na ne zvyšok smotany a na vrch som uložila piškóty. Tortu som nechala dobre stuhnúť v chladničke. 

Výborná je so šľahačkou. 






Dobré nekysnuté cesto

Listovala som v mojom prvom receptovom zošite... Začala som si ho písať po skončení školy, nemala som ešte 19 rokov. 
Mala som šťastie,  v prvom pracovnom kolektíve v ktorom som začala robiť boli samé výborné kuchárky a ešte lepšie cukrárky. Každý pondelok niektoré doniesli ochutnať z toho čo cez víkend napiekli.   "Ochutnávači" sme sa na to tešili, chválili a my  mladé neskúsené sme žasli nad ich šikovnosťou. 
Všetky recepty som si samozrejme vždy starostlivo zapísala.  Za tie roky čo pečiem som  z nich veľa vyskúšala ale nájdu sa aj také, ktoré zapadli do zabudnutia, a preto sa k tomuto zošitu rada vraciam.   
Stále mám  z čoho vyberať ale hlavne,  pri  čítaní receptov sa prebudia vo mne spomienky  na super  kolegyne a na časy spred viac ako tridsiatimi rokmi...😍

Jeden z tých "prastarých" receptov je aj tento. Nerobila som ho prvykrát ale je to už viac rokov  keď som piekla podľa neho naposledy. Veľmi dobré cesto, pečivo z neho je dlho vláčne. Dajú sa z neho robiť buchty, koláče, batôžky, dokonca mám napísané pri recepte, že aj buchty na pare ale to som ešte neskúsila.

Suroviny: 1 kg polohrubej múky, 4 PL kryštálového cukru, štipky soli, 3 vajíčka, 1 kocka čerstvého droždia (42g), 1 prášok do pečiva, 250 ml oleja, 400 ml mlieka.

Postup: Z trochy teplého mlieka a droždia nechať vzísť kvások. Múku preosiať do misky, pridať soľ, prášok do pečiva, cukor a premiešať. K múke priliať vykysnutý kvások, striedavo po častiach zapracovať mlieko v ktorom sú rozšľahané vajíčka  a olej. 
Dobre vypracovať kým je nie cesto hladké a mäkké, ak treba priliať viac mlieka, záleží od múky ako  saje tekutinu. 
Cesto hneď spracovať podľa chuti. Nechať na plechu podkysnúť a potom piecť. 

Ja som robila z cesta okrúhla koláčiky. 
Rozvaľkala som cesto, vykrojila pohárom kolieska, kraje som potrela rozšľahaným vajíčkom, do stredu som dala tvarohovú plnku a hrozienka. 
Koláčiky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Na plechu som nechala podkysnúť a potom som piekla pri teplote 185 stupňov do zlatista. 

Plnka: 500 g tvarohu, 2 vanilínové cukry, 4 PL práškového cukru, citrónová kôra, 1 vajce, 1 PL Zlatého klasu. Všetko vymiešať.




Rozpis surovín je dosť veľký, stačí urobiť cesto aj z polovičnej dávky. 


utorok 24. mája 2016

Pečená ryba na paradajkách

Keď som bola ešte dieťa spomínam si na to, že sme jedli rybu hlavne na Vianoce a  aj to vyprážané rybie filé alebo kapra, ale toho sme so súrodencami nemali veľmi radi kvôli kostiam  a vždy nám bolo aj ľúto, keď musel odrazu opustiť našu vaňu kde trávil posledné dni svojho života  Dnes je to iné. Ryby dostať kúpiť nielen mrazené ale aj čerstvé po celý rok a nie je problém spestriť nimi  kedykoľvek  jedálny lístok. 

Suroviny: ryba podľa chuti, ja som použila mrazené filety z  tresky, korenie na ryby, soľ, mletá rasca, cibuľa, cesnak, olej, maslo,  paradajky (4-5 kusov), worcesterová omáčka, mletá červená paprika.

Postup: Ryby som pokvapkala citrónovou šťavou a nechala som ich chvíľu postáť. Zatiaľ som na oleji opražila na mesiačiky nakrájané 2 cibule, pridala som na plátky nakrájané strúčiky cesnaku, soľ, nakrájané paradajky, worcesterovú omáčku a chvíľu som všetko podusila. Porcie rýb som posolila, posypala korením na ryby, mletou rascou a paprikou. Na dno pekáča som uložila tenké plátky masla a na ne porcie rýb. Posypala som ich zvyškom cesnaku a rozložila som paradajkovú zmes. Piekla som prikryté alobalom kým nebola ryba mäkká. Nakoniec som odokryla a ešte chvíľu zapiekla.