utorok 18. októbra 2016

Pagáčiky Karička

Aj tieto syrové pagáčiky chutili veľmi dobre a pripravené boli raz - dva.

Suroviny: 2 črievka syru Karička (spolu 200 g), 180 g hladkej múky, 180 g masla, 1/2 KL soli, 1 žĺtok na potretie, sezam na posypanie.

Postup: Syr, múku a maslo som spracovala na cesto. Rozvaľkala som ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajovala som malé pagáčiky s priemerom 3,5 cm. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som rozšľahaným žĺtkom, posypala som sezamom a piekla som pri teplote 180 stupňov do zlata. 

Z dávky mi vyšlo 91 malých pagáčikov. Výborné sú k vínu.





Zákusok s punčovou plnkou

Manžel mal narodeniny a tak som trochu  vypekala. Okrem medovej krémešky, ktorá nesmie chýbať takmer na žiadnej našej oslave, lebo je veľmi obľúbená, upiekla som aj tieto rezy. Robila som ich prvýkrát a tešilo ma, že chutili. Kto robieva a má rád punčové guľky, nech vyskúša, rezy chutia veľmi podobne. 




Suroviny: 8 vajec, 320 g práškového cukru, 20 PL vlažnej vody, 18 PL oleja, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva.

Plnka: jeden upečený pomrvený piškótový plát, 150 g masla, 1 PL kakaa, 5-6 PL práškového cukru, malinový lekvár, 150 ml malinového sirupu, 100 ml vody, punčová aróma, rum.

Poleva: 180 ml šľahačkovej smotany, 150 g čokolády na varenie.

Postup: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Postupne som pridávala po lyžiciach vlažnú vodu a olej. Keď už bola zmes bohatá, trochu zhustla a obelela, odstavila som šľahač a už len zľahka vareškou som primiešavala múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh.
Cesto som rozdelila na dva veľké plytké plechy. Rozotrela som ich na papier na pečenie a piekla pri teplote 175 stupňov asi 20-24 minút. Pláty som nechala vychladnúť. Jeden podkladový plát som hneď zrezala na veľkosť asi 36x27 cm a druhý plát aj s odrezkami som rozmrvila do misky.

Cesta bolo veľmi veľa, tak som musela žĺtkovú hmotu preliať do väčšej misky a v nej som cesto dokončila. 
Cesto sa môže sa robiť aj z polovičnej dávky surovín teda zo 4 vajec, 160 g práškového cukru, 10 PL vody, 9 PL oleja, 200 g polohrubej múky a 1/2 prášku do pečiva - upiecť jeden plát a z toho istého množstva ešte raz urobiť a upiecť druhý plát. Ja som si to uľahčila. 

Zvarila som vodu so sirupom, pridala som punčovú arómu a rum (to už podľa chuti), zaliala som rozmrvený plát v miske, premiešala som a zmiešala s vymiešaným maslom s cukrom a kakaom. Bolo to dosť husté, tak som primiešala  malinový lekvár a ešte som dochutila rumom. 
Plát cesta som potrela malinovým lekvárom a natrela som punčovú plnku. V chladničke som nechala koláč stuhnúť a potom som poliala čokoládovou polevou a posypala kokosom.

Poleva: Do horúca som zohriala šľahačku s maslom, nevariť. Zaliala som nalámanú čokoládu, nechala som chvíľu postáť a potom som miešaním čokoládu rozpustila, prilievala som zvyšok smotany a vymiešala do hladka. 


utorok 11. októbra 2016

Mrkvový koláč s tvarohovou plnkou

Dnes tak trochu na mrkvovú nôtu 😃
O tom, že je mrkvička zdravá vie už aj malé dieťa. Doma sme ju ako deti jedávali len tak očistenú alebo nastrúhanú a pokvapkanú citrónom. Svojim deťom som mrkvičku tiež často strúhala spolu s jabĺčkom a piškótami.

Jej účinky sa spájajú hlavne so zrakom...keď budeme jesť veľa mrkvy, budeme mať dobrý zrak...či je to skutočne pravda neviem ale verím, že niečo na tom bude. Veď mrkva okrem toho, že obsahuje vitamín A karotén, je bohatá aj na vitamíny B, C, D, E a K, minerály vápnik, horčík, kremík, fosfor a železo.  Každý deň by sme vraj mali zjesť jednu stredne veľkú mrkvu. Pomôže nám upraviť hladinu hormónov, činnosť pečene a  zmierniť zápalové procesy. Surová obsahuje aj unikátne druhy vlákniny, ktoré napomáhajú ľudskému telu ľahšie sa zbavovať toxínov. Znižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje trávenie, dokonca vraj napomáha pri migréne a zápalových bolestiach kĺbov. 

Mrkvu môžeme jesť surovú, varenú a dokonca sa využíva už aj pri príprave sladkých koláčov. Nie je to žiadna novinka, na internete je takých receptov neúrekom. Mne sa zapáčil tento.  Musela som si ho ale upraviť, lebo množstvo použitého cukru v recepte sa rovnalo jednému kilu! Upravila som aj ostatné suroviny. Od pôvodného sa môj koláčik líši  aj vzhľadom ale chutil výborne.




Suroviny: 4 vajcia, 320 g polohrubej múky, 2 KL prášku do pečiva, 2 KL sódy bikarbóny, 250 g práškového cukru, 200 ml oleja, 450 g nastrúhanej mrkvy, 130 g nasekaných vlašských orechov, 1/2 - 1 KL mletej škorice, štipka soli.

Plnka: 500 g tvarohu, 125 g masla, 200 g práškového cukru, 30 g nasekaných orechov na posypanie.

Postup: Vyšľahala som vajíčka s cukrom do hustej peny, postupne som prilievala olej. Pridala som najemno nastrúhanú mrkvu, soľ a škoricu.  Vareškou som primiešala orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbónou. 
Cesto som rozotrela na plech(vnútorné rozmery) 29x39 cm vyložený papierom na pečenie. Piekla som pri teplote 170 stupňov približne 35-40 minút.

Kým koláč vychladol, pripravila som si plnku. Vymiešala som maslo s cukrom  a zamiešala som tvaroh (lepší je jemnejší tvaroh nie tvrdý hrudkový). 

Podľa receptu som mala upečený plát pozdĺžne prekrojiť. Priznám sa, veľmi sa mi do toho nechcelo, Aj množstvo plnky sa mi zdalo malé na to, aby som ňou natrela koláč až dvakrát, teda spojiť pláty a ešte aj na vrch natrieť plnku. Tak som tvarohovú plnku natrela len na vrch koláča  a posypala som opraženými nasekanými orechami.


Takéto nerozlučné mrkvičky sme včera vybrali v našej záhrade a to neboli jediné....:)












štvrtok 22. septembra 2016

Kapustová polievka paradajková

Klasickú paradajkovú polievku mám veľmi rada. Možno práve preto sa mi zapáčil recept na túto kapustovú polievku do ktorej sa pridáva tiež buď paradajkový pretlak, alebo tak ako ja dávam paradajkovú šťavu. Konečná chuť závisí od dochutenia soľou, cukrom, octom ale ten ani netreba, keďže je paradajková šťava dosť kyslá. Dnes sme ju mali teda opäť na obed a k nej tieto pagáčiky

Suroviny: čerstvá biela kapusta, zemiaky, olej, hladká múka, červená paprika, cibuľa, paradajková šťava alebo pretlak, soľ, cukor, ocot, rasca, korenie.

Postup: Kapustu si nakrájam, ja pri tejto polievke na hrubšie rezance ale je to na každom ako má kto rád, môže byť pokrájaná aj na jemnejšie. Na oleji opražím hladkú múku, spením na nej očistenú a nakrájanú cibuľu, pridám mletú červenú papriku a hneď aj pretlak a trochu vody. Všetko spolu spojím a vložím kapustu, pridám mletú rascu, korenie, soľ a zalejem vodou. Varím kým nie je kapusta polomäkká. Vložím k nej očistené nakrájané zemiaky a varím do mäkka. Nakoniec polievku dochutím ak treba soľou, cukrom, korením. 

Ja varím rada sýte polievky takže aj táto je hustejšia. Keď pridám dobrý hustý taliansky rajčinový pretlak je pekne červená s veľmi výraznou chuťou. 


Tvarohové pagáčiky

Ani neviem čo by som k tomuto receptu napísala... dnes som chcela upiecť škvarkové pagáčiky. V chladničke som mala jemný tvaroh, ktorý bol pôvodne určený na plnku do jedného výborného koláčika, ktorý som chcela upiecť cez víkend ale nejako mi to časovo nevyšlo.  Jeho záruka pomaly ale isto končila, tak som ho rýchlo ešte využila. Pagáčiky chutili aj k polievke ktorú som uvarila na obed.

Suroviny: 500 g hladkej múky, 500 g jemného tvarohu, 250 g Palmarínu (ja som dala maslo), 2 vajcia, 200 g kyslej smotany, 1 prášok do pečiva, 1 a 1/2 KL soli, vajíčko na potretie, sezam na posypanie. 

Postup: Múku som preosiala do misky spolu s práškom do pečiva, pridala som soľ. Primiešala som tvaroh, vajíčka a smotanu. Ručne som spracovala cesto. Je trochu lepkavé. Ak by sa veľmi lepilo, treba poprášiť trochou múky. Cesto som nechala postáť 30 minút. Potom som ho rozvaľkala na hrúbku 1 cm a preložila sprava doľava dvakrát a ešte zhora a zdoľa. Prikryla som utierkou a nechala odpočívať 30 minút. (môže aj dlhšie). Toto som ešte raz zopakovala. Nakoniec som cesto rozvaľkala na hrúbku 1,5 cm a vykrajovala som pagáčiky. Kládla som ich na plech s papierom, potrela rozšľahaným vajíčkom a posypala sezamom. Na posypanie sa môže použiť aj celá rasca, mak, postrúhaný syr. Pagáčiky som piekla pri teplote 180 stupňov 25-30 minút.