štvrtok 10. novembra 2016

Chcem vám ukázať moje ďaľšie dečky. 

Robím ich nielen pre svoju radosť ale aj radosť iných, niektoré sú už podarované a tie čo zostali potešia mňa. 
Ako som už spomínala, veľmi ma to začalo baviť a tak len hačkujem a hačkujem, listujem v časopisoch a hľadám vzory na internete... 


















Teraz pracujem na vianočnej ale ešte nie je úplne hotová, potom ukážem 😏

štvrtok 3. novembra 2016

Rýchle kysnuté pagáčiky

Doma sme dostali chuť na normálne škvarkové, kysnuté pagáčiky. V poslednom období som piekla len  rôzne slané, nekysnuté  pagáčiky, ale pravé škvarkové sú predsa asi tie naj...  Z detstva  si pamätám, že starká ale aj moja mama pekávali pagáčiky také obyčajné bez prekladania a natierania cesta škvarkami, neboli síce lístkové ale chutili dobre, a tak som sa pohrabkala zase v receptoch a našla som aj taký obyčajný. 



Suroviny: 600 g hladkej múky, 250 g mletých škvariek, 2PL zmäknutej, nie roztopenej bravčovej masti, 2 žĺtky, 200-250 g kyslej smotany, 2 KL soli, 200 ml vlažného mlieka, 1 kocka droždia (42 g), 1 vajíčko na potieranie pagáčikov, sezam na posypanie - nemusí byť.

Postup: Urobila som si najskôr kvások z trochy vlažného mlieka, rozdrobeného droždia a 1 KL kryštálového cukru. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď kvások vykysol, pridala som ho k múke a postupne aj smotanu, mlieko so žĺtkami, masť a mleté škvarky. Vypracovala som vláčne, mäkké cesto. Cesto som nechala hodinu kysnúť a opäť  som ho krátko premiesila a nechala ešte 30 minút kysnuť. Vykysnuté cesto som vyklopila na pomúčenú dosku, rozvaľkala na hrúbku do 1,5 cm a vykrajovala pagáčiky. Ukladala som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom, posypala sezamom a chvíľu som ich nechala ešte podkysnúť. Potom som už len piekla pri teplote 180 stupňov 25-28 minút.






utorok 18. októbra 2016

Pagáčiky Karička

Aj tieto syrové pagáčiky chutili veľmi dobre a pripravené boli raz - dva.

Suroviny: 2 črievka syru Karička (spolu 200 g), 180 g hladkej múky, 180 g masla, 1/2 KL soli, 1 žĺtok na potretie, sezam na posypanie.

Postup: Syr, múku a maslo som spracovala na cesto. Rozvaľkala som ho na hrúbku asi 1 cm a vykrajovala som malé pagáčiky s priemerom 3,5 cm. Kládla som ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrela som rozšľahaným žĺtkom, posypala som sezamom a piekla som pri teplote 180 stupňov do zlata. 

Z dávky mi vyšlo 91 malých pagáčikov. Výborné sú k vínu.