nedeľa 22. januára 2017

Pečené kura

Dnes u nás na obed  kraľovala kuracinka a tak som opäť  mohla vyskúšať niečo nové. Vlastne je to kombinácia dvoch receptov, s využitím niektorých surovín z obidvoch receptov. Vybrala som tie, ktoré sa mi zdali vhodné a nový recept bol na svete 😊 a čo je hlavné kuriatko chutilo...


Suroviny: 1 kura, soľ,  maslo, sladká alebo šľahačková smotana, cesnak, cibuľa, kari korenie, korenie na pečené kura, horčica, nastrúhaný tvrdý syr.

Postup: Umyté naporciované kura som nasolila. Jednotlivé kúsky som pokládla na olejom potretý plech. Kúsky kuraťa som obložila maslom, podliala som trochou vody, prikryla alobalom a dala som piecť. Počas pečenia som preliala porcie kuraťa výpekom. V smotane som rozmiešala koreniny, horčicu, primiešala som pretlačený cesnak a nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď začalo mäsko mäknúť, potrela som ho pripravenou smotanovou zmesou, opäť som prikryla a piekla  do mäkka. Potom som  alobal odstránila,  posypala som porcie nastrúhaným syrom a dala som zapiecť kým sa syr neroztopil. 

Kura som podávala so zemiakovou kašou poliatou výpekom. 

Príloha:

Kapustovo-mrkvový šalát - bielu kapustu som nakrájala na rezance, nastrúhala som k nej očistenú mrkvu. Uvarila som nálev z vody, jablčného octu, soli, trochu oleja  a cukru. Horúcim som zaliala kapustu s mrkvou, prikryla som a nechala dobre postáť - do vychladnutia. Sem-tam som šalát premiešala. (Šalát sa môže robiť aj s pridaním nakrájanej cibule, rajčín, papriky... komu ako chutí alebo podľa dostupnosti surovín).

DOBRÚ CHUŤ!



pondelok 9. januára 2017

Punčové rezy


Punčové rezy,  punčky, punčáky... ako sme ich volali, sú   v podstate veľmi jednoduché a rýchle rezy. Netreba pripravovať  krém a  príprava sirupu-punču je predsa len rýchla a jednoduchá. Jediné, čoho som sa prvykrát bála  bolo to, či použijem správne množstvo punču.  Mala som  trochu obavy pri polievaní   punčovým sirupom,  či nebudú rezy veľmi mokré a budú sa mi pri krájaní rozpadávať, alebo naopak, že bude punču málo a rezy  budú suché.  Recept našťastie nesklamal a punčáky sa vydarili👍



Suroviny: 

I. piškótový plát - (treba upiecť dvakrát, rozpis je na jeden plát):  4 vajcia, 200 g práškového cukru, 6 PL vlažnej vody, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

II. piškótový plát - stredný - 5 vajec, 250 g práškového cukru, 7 PL vlažnej vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL oleja.

Punčový sirup: 500 ml červeného sirupu (malinový, ríbezľový), 150 ml šťavy z citróna a pomaranča, 50-100 ml rumu, punčová aróma, 5 PL cukru (podľa chuti). 

Na potieranie: lekvár 

Poleva: 2 ks punčová poleva v prášku.

Postup: Žĺtky som vymiešala s práškovým cukrom do peny, postupne som pridávala vodu a šľahala som kým hmota nezhustla. Vyšľahala som tuhý sneh z bielkov a štipky soli. Do žĺtkovej hmoty som vareškou striedavo primiešavala sneh s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec som zamiešala olej. 
Cesto som rozotrela na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne som ešte papier potrela olejom. Piekla som pri teplote 180 stupňov 18-20 minút. Cesto som pripravila a upiekla ešte raz. Samozrejme sa môže cesto pripraviť aj z dvojnásobnej dávky a rozdeliť na dva plechy. Ja radšej robím každé samostatne.
Tak ako predošlé dve cestá, postupovala som aj pri príprave cesta z piatich vajíčok (piškótový plát II.) Plát je hrubší, je stredný a bude sa polievať punčom. 

Kým cestá vychladli, uvarila som si punčový sirup. Zmiešala som malinový sirup so šťavou z citróna a pomaranča, ( z 1 pomaranča a 1 citróna som spolu odšťavila 150 ml šťavy. Dochutila som cukrom a dala  variť. Keď sa cukor rozpustil odstavila som, nechala vychladnúť a zamiešala som rum a punčovú arómu. 
Z upečených plátov som stiahla papier. 

Spájanie rezov:
Jeden tenký plát som položila na plech (tou stranou čo bola na papieri pri pečení hore, lepšie sa na ňu natiera lekvár.) Potrela som lekvárom. Položila som hrubší plát. Pritlačila som trochu a popolievala punčovinou. Tretí plát som potrela tiež lekvárom a potretou stranou som priložila na poliaty plát. Vrch som zaťažila a dala do chladu stuhnúť. Na druhý deň som poliala polevou. Pripravila som ju podľa návodu na obale. Polevu som nechala stuhnúť.  Vrch som ešte pofŕkala čokoládovou polevou. 



utorok 20. decembra 2016

Nugátovo-brusnicové rožteky

Už to u vás rozvoniava škoricou a vanilkou? Určite áno, veď čas do Vianoc sa kráti a ak patríte k tým, ktorí si nevedia tieto sviatky predstaviť bez bohato prestretého stola, čo samozrejme nie je podstatou týchto najkrajších sviatkov v roku, tak sa máte čo obracať. Čo sa mňa týka, suché pečivo mám  hotové, už len naplním upečené medové pláty, syn si rozkázal punčové rezy, ale  tie budem ešte len piecť a nakoniec urobím  šuhajdy. Na našom vianočnom stole nesmú chýbať  kysnuté koláče a vianočka, ich pečenie ma čaká v piatok, deň pred štedrým večerom. 

Milí moji priatelia, tak nech vám to dobre "pečie", nech všetko v pohode stihnete a nech si to všetko so svojimi najbližšími vychutnáte v zdraví...💖

Prinášam vám ešte posledný vianočný  recept, možno sa niekomu zapáči a rožteky si upečie. 
Vôňa nugátu pri pečení rožtekov bola neskutočná...




Suroviny: 260 g hladkej múky, 70 g sušených nasekaných brusníc, 80 g nugátovej čokolády, 110 g masla, 50 g práškového cukru, 90 g mletých mandlí, 1 vajce, štipka soli.

Postup: Rozpustila som maslo s nugátovou čokoládou. V miske som zmiešala múku, cukor, mandle, soľ, brusnice a vajce. Priliala som vychladnutú maslovo-nugátovú zmes a spracovala som na hladké cesto. Cesto som si rozdelila na 2 časti a sformovala som do valcov s priemerom asi 3 cm. Zabalila som ich do fólie a odložila na 2 hodiny do chladničky. Vychladnuté a stuhnuté valčeky som krájala na 1 cm hrubé kolieska a vytvarovala som rožteky. Rožteky som piekla pri teplote 180 stupňov 12-14 minút. Teplé som obalovala v zmesy práškového cukru a vanilky. 




Pomarančové kolieska

Pre spestrenie chuti a vône, aby nebolo všetko len orechové, vanilkové  a škoricové 😊 upiekla som aj takéto jednoduché kolieska. 



Suroviny: 250 g hladkej múky, 120 g masla (Hery), 80 g práškového cukru, 4 žĺtky, 2 balíčky vanilínového cukru, 2 PL pomarančovej šťavy, štipka soli, lekvár.

Postup: V miske som vymiešala vareškou maslo s cukrom, vanilínovými cukrami a žĺtkami. Pridala som soľ a múku. Ďalej som spracovávala cesto rukou. Cesto bolo mäkké. Nechala som ho odležať asi 30 minút  v chladničke. Potom som z  cesta odoberala kúsky a tvarovala menšie guličky s priemerom asi 5 mm. Guličky som kládla na plech vystlaný papierom na pečenie,  ďalej od seba. Do každej guličky som prstom urobila priehlbinku, tým sa gulička roztlačila na koliesko. Do jamky som dala lyžičkou  marhuľový lekvár. Pri teplote 175 stupňov som piekla 15 minút.