štvrtok 9. marca 2017

Karfiolové karbonátky

Dnešný obed u nás  ľahší zeleninový. Kúpila som pekný karfiol a nechcela som urobiť len klasický vyprážaný alebo zapekaný, tak som vyskúšala nový recept. Vlastne sú to skombinované dva recepty. Výsledok ma milo prekvapil. Karbonátky boli mäkké a chuť karfiolu vylepšil nastrúhaný syr. Recept stojí za vyskúšanie.




Suroviny: stredne veľký karfiol, (alebo   akýkoľvek veľký karfiol podľa toho pre aké množstvo stravníkov sa budú karbonátky pripravovať), 2 biele žemle alebo 2-3 rožky, mlieko, 100-150 g tvrdého syra (tiež podľa chuti obyčajný alebo údený), 2 vajcia, cibuľa, 2-3 strúčiky cesnaku, soľ, vegeta, mletá rasca, strúhanka, olej.

Postup: Karfiol som  predvarila a potom vychladnutý vidličkou roztlačila na kašu. Žemle som namočila v mlieku, vyžmýkala a pridala som ku karfiolu, postupne aj ostatné suroviny: nadrobno nakrájanú cibuľku, pretlačený cesnak, soľ, vegetu, trochu mletej rasce (nemusí byť), nastrúhaný syr. Všetko som dobre zmiešala a keďže bola hmota dosť riedka, zahusťovala som strúhankou. Potom som už len tvarovala placky, obalovala v strúhanke a vyprážala v oleji. 

Dobrú chuť! 



štvrtok 23. februára 2017

Pečené placky

Keď varím doma nejakú kyslú polievku, vždy sa mi k nej  žiada urobiť aj niečo slané z kysnutého cesta. Náhodou som na internete zbadala recept na pečené langoše. Vyzerali veľmi chutne a tak som ich vyskúšala. Len názov som si zmenila nech langoše ostanú langošami, ktoré musia byť vyprážané a mastné 😊. Tieto pečené sú nemastné ale chutia dobre. Recept sa takmer ničím nelíši od tých vyprážaných, suroviny podobné len konečná príprava je iná.


Suroviny: 500 g hladkej múky, 1/2 KL sódy bikarbóny, 1 KL soli, 1/2 kocky (20 g) čerstvého droždia, 200 ml kyslej smotany, 240 ml vlažného mlieka.

Postup: Z trošky mlieka a droždia som nechala vykysnúť kvások. Do misky som preosiala múku, primiešala som soľ, sódu bikarbónu. Pridala som vykysnutý kvások, smotanu a za postupného prilievania mlieka som vypracovala vláčne cesto. Cesto som prikryla a dala na teplé miesto kysnúť. Asi po pol hodine som cesto opäť prepracovala a nechala kysnúť tiež asi 30 minút. Potom som z cesta urobila 8 bochníčkov. Chvíľu som ich nechala zase podkysnúť a potom som každý roztiahla na placku. S cestom sa veľmi dobre pracovalo, bolo vláčne a dobre sa rozťahovalo. Vytvorila som placky s priemerom 15-16 cm. Ukladala som ich na plech s papierom na pečenie. Rúru som si vyhriala na 230 stupňov a placky som piekla asi 7-8 minút, potom som ich otočila, potrela zmesou: olej, voda, soľ a roztlačený cesnak a znovu som vložila do rúry piecť. Po vybratí z rúry som ich hneď potrela opäť cesnakovou zmesou.   



streda 8. februára 2017

Bábovka troch chutí

Tento víkend som si uvedomila, že upečenie báboviek a torty   bolo moje prvé tohoročné pečenie. Nikto neprotestoval že sa nepečie a ja som bola celkom rada. 
V sobotu mal syn narodeniny. Je veľkým milovníkom báboviek. Upiekla som mu hneď dve. Jedna bola šľahačková bábovka a druhá táto s tromi chuťami. Samozrejme nesmela chýbať ani jeho obľúbená sacher torta.


Bábovku troch chutí by som zaradila medzie tie s hustejšieho cesta. Nie je taká jemná ako šľahačková alebo piškótové bábovky ale je vláčna, veľmi  chutná a ak máte radi bábovku potretú kúskom masla ako ja, je na to veľmi vhodná. Pri pečení sa spodok dosť popraskal ale netreba sa  báť bábovka sa dala dobre vyklopiť aj pokrájať.

Suroviny: 150 g masla (alebo Hery), 200 g práškového cukru, 4 vajíčka, 480 g polohrubej múky, 3/4 balíčka prášku do pečiva, 4 PL rumu, 200 ml mlieka, 120 g mletých orechov, 2 PL kakaa (60 g nakrájanej čokolády).

Postup: Vymiešala som maslo s práškovým cukrom do peny. Postupne som primiešavala po jednom žĺtky. Keď sa všetko dobre spojilo, primiešala som rum, striedavo mlieko s múkou zmiešanou s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka vareškou primiešala tuhý sneh z bielkov. (Cesto bolo husté).

Cesto som rozdelila na tri časti. Jedna ostala čistá biela, do druhej som primiešala nasekané orechy a do tretej časti som pridala nakrájanú čokoládu na varenie. Formu na bábovku som dobre vytrela tukom a vysypala polohrubou múkou. Striedavo som do nej kládla lyžicou jednotlivé cestá. Bábovku som piekla pri teplote 180 stupňov asi 45 minút. Treba samozrejme vyskúšať a v prípade potreby vrch prikryť papierom a ešte dopekať. Po vybratí z rúry som nechala chvíľu chladnúť a potom som ju vyklopila. Vrch som posypala cukrom a keďže mi zostala čokoláda z torty, použila som ju na dozdobenie bábovky. 

Nech Vám pochutí! 😊