streda 10. mája 2017

Pečené zabíjačkové mäso (Tajomstvo mojej kuchyne)

Pravidelne sledujem reláciu "Tajomstvo mojej kuchyne." Pozornosť venujem hlavne sladkým receptom, zákuskom a koláčom ale aj príprava niektorých jedál je  zaujímava. Pred časom ma zaujal jeden recept  z mäsa. Jedlo vyzeralo veľmi dobre a tak som ho s mojimi úpravami a doplnenými surovina urobila. Recept je teda už iný ale ďakujem autorke za inšpiráciu. 






Suroviny: bravčové plece, slanina, kuracie pečienky, cibuľa, cesnak, 4 ks bobkový list, 4 ks nové korenie, celá rasca, majoránka, masť, soľ.

Postup: Nakrájala som mäso, slaninu a cibuľu na väčšie kúsky.  Mäso som najskôr opiekla na rajnici s trochou masti, pridala som  koreniny okrem majoránky, nakrájaný cesnak  a časť cibule. Chvíľu som všetko opekala. Pekáč som vytrela trochou masti a rozložila som zmes z rajnici.Posypala som majoránkou.a soľou.  Medzi kúsky mäsa som vložila slaninu a pečienku. Vrch som posypala cibuľou. (Kto má rád cibuľu, môže dať viac). Podliala som vodou, prikryla a v rúre som dusila. Keď bolo mäso mäkké, odokryté som  ešte zapiekla. 

Zemiakové lokše: 1 kg uvarených zemiakov v šupke som očistila a postrúhala. Pridala som soľ a podľa potreby hladkú múku  (300-400 g, záleží od zemiakov), cesto by nemalo byť veľmi mäkké aby sa dalo rozvaľkať. Z cesta som urobila šúľok, nakrájala na kúsky a každý kúsok som rozvaľkala na pomúčenej doske. Rozohriala som panvicu (bez tuku) a jednotlivé lokše som z každej strany opekala. Dobre je ich pred pečením na panvici popichať alebo jemne nakrojiť. Opečené lokše som potrela výpekom z mäsa.
Zemiakové lokše som už robila aj z obyčajných uvarených zemiakov (bez šupky), keď mi zostali z obeda. Nevidela som žiadny rozdiel, možno mi  také ešte viac chutili. 

Mäsko som podávala so zemiakovými lokšami a čalamádou z kapusty a cvikly


Pôvodný recept je TU


A po obede niečo sladké. Tento víkend to bola  Krémeška,  aj so šľahačkou 😋 







Čalamáda kapustovo-cviklová

Zdravá a chuťovo tiež dobrá. A hlavne, dá sa urobiť kedykoľvek. 

Suroviny: 3 kg bielej kapusty, 2 kg uvarenej cvikle, 1 kg cibule 1,5 l vody, 300 ml octu, 300 g cukru, 1 balenie mletej rasce, čierne mleté korenie, soľ.

Postup: Kapustu som nakrájala na rezančeky, tiež uvarenú a očistenú cviklu, cibuľu som nakrájala na mesiačiky. Spolu som všetko zmiešala. Do vody som naliala ocot, pridala cukor, soľ, rascu a korenie a povarila som, kým sa cukor nerozpustil.  
(Koreniny, soľ a ocot sa môžu upraviť podľa chuti, kto má ako rád, sladšie alebo kyslejšie, aj rasce nemusí byť toľko).
Horúcim nálevom som zaliala zeleninu. Nechala som prikryté v chlade postáť 24 hodín. Potom som čalamádu dala do zaváraninových pohárov a pri 80 stupňoch som sterilizovala 20 minút.





  

streda 3. mája 2017

Torta tropica (ananásovo-mandarinková)

Upiecť tortu je vždy tak trochu výzva. Majsterky v pečení nádherných tort si prídu určite na svoje, veď sú to väčšinou hotové umelecké diela. Mňa sa to však netýka 😊 Ja pečiem torty obyčajné ako ja hovorím: "na zjedenie" nie na obdivovanie.  
Aj táto moja torta je preto jednoduchá no  našťastie to nikomu nevadilo a dala sa zjesť aj keď nebola vyčačkaná 😃




Suroviny: 3 vajíčka, 3 PL studenej vody, 120 g práškového cukru, citrónová šťava (1 KL), 70 g polohrubej múky, 40 g zemiakového škrobu, 1 KL prášku do pečiva, 3 PL oleja.

Krém I.: 350 ml mlieka, 1 balíček kokosového pudingového prášku, 3-4 PL kryštálového cukru, 100 g masla.

Krém II.: 250 g jemného tvarohu, 2-3 PL bieleno smotanového jogurtu, 150 g masla, 1 vanilínový cukor, 120 g práškového cukru.

Okrem toho: konzerva ananásu a mandariniek, 2 KL kopcovité jemnej potravinárskej želatiny, 700 ml šťavy z kompótov (doliať do potrebného množstva vodou), 1 Zlatý klas. 2 PL kryštálového cukru, okrúhle piškóty, sirup alebo šťava z kompótu.

Postup: Najskôr som rozšľahala bielky so štipkou soli do bielej peny. Prišľahávala som po lyžiciach vodu. Postupne som prisypala práškový cukor a šľahala som kým nebol sneh hustý. Po jednom som na nižších obrátkach prišľahala žĺtky a citrónovú šťavu. 
Zmiešala som múku so zemiakovým škrobom a práškom do pečiva. Už len zľahka vareškou som múčnu zmes a olej primiešala do vyšľahanej hmoty. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm, tú som vyložila papierom na pečenie - dno a ešte som jemne potrela dno aj boky olejom. 
Tortový korpus som piekla pri teplote 175 stupňov. Nechala som vychladnúť.

Krémy: Do mlieka som zamiešala pudingový prášok a cukor. Uvarila som puding. Ešte do teplého (nie hneď do horúceho) som primiešala maslo. (Na zvýraznenie chuti som zamiešala aj 1 PL mletého kokosu, ale to nemusí byť).
Druhý krém som pripravila tak, že som vymiešala maslo s vanilínovým cukrom a práškovým cukrom, stačí aj ručne vareškou a primiešala som tvaroh. (Pridala som ešte trochu cukru, lebo bol tvaroh kyslejší :))
Zo 700 ml šťavy, ktorú som si pripravila z kompótových štiav a vody,  som odobrala 50 ml a zamiešala som do nej želatinu.  Pripravila som ju podľa návodu na obale. Nakoniec som želatinu primiešala k tvarohu. Časť ananásu som nakrájala na malé kusky a pridala som ho k tvarohovému krému.

Kým som krémy pripravila, korpus mi vychladol a tak som sa mohla pustiť do dokončenia.

Vložila som korpus do formy, pokvapkala som ho sirupom (šťavou), natrela som kokosový krém. Na krém som uložila piškóty, natrela som tvarohový krém, uložila som ananás a mandarinky a tortu som dala na chvíľu stuhnúť do chladničky. 
Zo 650 ml šťavy, 2 PL kryštálového cukru a 1 Zlatého klasu som uvarila želé. Tým som poliala ovocie na torte. Vrch torty som posypala kokosom.