utorok 4. júla 2017

Pestrý koláč

Bublaniny sa pečú na všetky možné spôsoby a s rôznym ovocím. Možno aj preto sú také obľúbené. Dnes som upiekla maslovú s broskyňami a ríbezľami. Aby nebola len taká jednoduchá, do časti cesta som pridala kakao. Takto to dopadlo  😊 



Suroviny: 250 g masla (môže byť aj Hera maslová), 200 g práškového cukru, 50 g práškového cukru do snehu, 1 vanilínový cukor,  5 vajec, 100 ml mlieka, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, ovocie.

Postup: Pred pečením si nechám všetky potrebné suroviny pár hodín pri izbovej teplote. Zmäknuté maslo som vymiešala s cukrom (200 g) a vanilínovým cukrom do peny. Postupne som primiešavala po jednom žĺtky. Dobre som  premiešala, aby vznikol hladký krém. Striedavo som pridávala  vlažné mlieko s múkou a práškom do pečiva. 

Z bielkov a 50 g práškového cukru som vyšľahala tuhý sneh a zľahka vareškou som ho zamiešala k cestu. Väčšiu časť cesta som rovnomerne rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. Do zvyšného cesta som pridala 1 PL kakaa. 

Cesto som rozdelila na bledé cesto lyžicou a ešte som trochu premiešala aby bolo mramorové. Po vrchu som uložila ovocie. Dávala som červené a čierne ríbezle s nakrájanými broskyňami. 
(Ovocie som obalila v práškovom cukre a potom som ho dávala na cesto.
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 23 minút. 




štvrtok 29. júna 2017

Rožkové knedličky


Zostali vám rožky z predošlého dňa? Vyskúšajte tento recept. Je rýchly a knedličky sa dajú posypať nielen strúhankou... a aby chutili ešte lepšie, keďže nie sú ničím plnené, my doma si dávame  k nim trochu džemu. 😋



Suroviny: 4-5 rožkov, 250 g tvarohu, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, detská krupica a mlieko.

Na posýpku: strúhanka (v mojom prípade len domáca z rožkov), maslo, práškový cukor.

Postup: Rožky som nakrájala na menšie kúsky a zaliala mliekom. K nasiaknutým rožkom som pridala tvaroh, vanilínový cukor, vajíčko a toľko krupice aby vzniklo nie veľmi tuhé cesto. 
Z cesta som trhala kúsky a tvarovala guličky - knedličky vo veľkosti vlašského orecha. Knedličky som dávala do vriacej vody a pri miernej teplote som varila keď vyplávali na povrch asi 8 minút. 
(Knedličky po vložení do vody klesnú na dno, treba ich premiešať aby sa neprilepili).
Na troche oleja som medzitým kým sa knedličky varili opražila strúhanku do bledo hneda.
Uvarené knedličky som vybrala a preliala roztopeným maslom, posypala strúhankou a práškovým cukrom. K tomu trošku džemíku a hotovo.

Nech Vám chutí!



štvrtok 22. júna 2017

Kysnuté knedle s jahodami

Už tretí rok je veľmi slabý na jahody. Jeden rok pohnili, lebo keď mali dozrievať tak stále pršalo, vlani zase zamrzli a aby toho nebolo málo, tak tento rok tie čo prežili sucho sú maličké a zvyšok nedozretých plodov uschol. A tak boli bohato zakvitnuté...😢 Prvý a zároveň posledný zber mám za sebou, pár väčších jahôd sme zjedli, skoro sme sa objedli 😄 a ostatné som spotrebovala do týchto knedlí a jahodového pudingu. 





Páčil sa mi recept v letáku kuchyni lidla, tak som ho vyskúšala. Pôvodne sú v recepte  čučoriedky ale aj s jahodami boli knedle dobré. 


Suroviny: 500 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajíčko, 1 PL práškového cukru, trochu soli.

Plnka: jahody, (čučoriedky ale aj iné menšie ovocie), kryštálový cukor.

Na vrch: roztopené maslo, jemný hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, cukor.

Postup: Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Odobrala som z neho časť do ktorej som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Prikryla som a nechala som vykysnúť kvások. 
Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, vajíčko a kvások, priliala som aj zvyšok mlieka. Ručne som vypracovala vláčne cesto. Misku som zatvorila a nechala na teplom mieste aby cesto vykyslo. Vykysnuté cesto zdvojnásobí svoj objem. 
Cesto som preložila na dosku, rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, vykrojila som z neho kruhy s priemerom 7 cm, do stredu som dala jahody, posypala som cukrom a spojila som cesto tak, aby vznikla guľka. Hotové guľky som prikryla utierkou a nechala som podkysnúť asi 10 minút. 
Zatiaľ som dala do hrnca variť vodu s trochou soli. Knedle som varila v zakrytom hrnci, asi 13 minút lebo boli po vykysnutí dosť veľké. Menšie stačí variť aj menej do 8 minút. Hneď ako som ich vybrala popichala som každú vidličkou a potrela rozpusteným maslom.
Na tanieri som knedle poliala ešte  maslom, posypala tvarohom, preliala smotanou zmiešanou s cukrom a dozdobila jahodami. 
Knedle boli veľmi dobré, neboli sladké tak kto chce môže si ich po vrchu posypať ešte práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!



Zvyšok jahôd som zmiešala s cukrom, uvarila som klasický puding: z 1 l mlieka, 2 balíčkov jahodového pudingového  prášku  a cukru, podľa návodu na obale. Keď bol puding uvarený, nechala som ho chvíľu vychladnúť, sem tam som ho  premiešala a keď nebol veľmi horúci primiešala som do pudingu 1 kyslú smotanu.
Do pohárov som dávala puding, jahody, puding, ale to už podľa každého chuti....😋





piatok 16. júna 2017

Pre potešenie

Ani tento rok nesmie chýbať pár rozkvitnutých záberov. Pofotila som moje kvietky aby som urobila radosť všetkým vám, ktorí navštívite môj blog. 
Veru sa tento rok  nemám  veľmi čím chváliť...silné  mrazy tohoročnej zimy veľmi uškodili mojim ružiam, niektoré som musela odstrániť a tie čo zostali sa nevedia spamätať a len veľmi slabučko začínajú kvitnúť. Na takýto rok sa veru nepamätám...Ľalie sú tiež bez života a jarné mrazy zničili aj hortenzie a ja zisťujem, že v záhradke nemá vlastne čo kvitnúť toto leto, som z toho smutná. 😢

Aspoň kvietky v kvetináčoch mi robia radosť.  Ako každý rok,  aj tento je to u mňa klasika...nekúpila som  nič nové, stále tie isté kvietky. Sadím si ich hlavne preto, že sa mi páčia, po rokoch pestovania som získala skúsenosti a viem ako sa mám o ne starať. 








utorok 6. júna 2017

Dnes som zozbierala kvitnúcu vňať alchemilky. Nezbieram ju v prírode, lebo ju pestujem medzi ostatnými bylinkami. Tento rok sa mimoriadne vydarila, krásne a bohato zakvitla.  









Alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris)

Už od stredoveku sa využívajú liečivé účinky alchemilky. Ľudovo sa nazýva aj "ženský plášť", jej listy pripomínajú poskladané záhyby plášťa alebo sukničky. V stredoveku sa verilo, že dokáže ženám prinavrátiť panenstvo, možno aj preto sa stretávame aj s názvom panenská.

Na listoch alchemilky sa objavuje ojedinelá kvapôčka rosy, ktorá žiari na slnku ako perla. Alchymisti ju nazvali "nebeská rosa" a používali ju pri hľadaní kameňa mudrcov. 

Nájdeme ju na všetkých vlhkých miestach, na mokrých lúkach, pri potokoch, na okraji lesa.

Zbiera sa kvitnúca vňať v júni a júli. V tieni sa pomaly usuší, pričom získava sivozelenú farbu. 

Hlavnou súčasťou alchemilky panenskej je vysoký obsah trieslovinových látok. Má preto sťahujúce vlastnosti. 

Alchemilka je nenahraditeľná ako pomoc pri všetkých ženských chorobách. Posilňuje maternicu, čím zvyšuje pravdepodobnosť počatia a znižuje riziko potratu. Je súčasťou čajov na zastavenie ženkého krvácania, prospieva pri menštruačných ťažkostiach, zápale vaječníkov a v prechode - klimaktériu.
Jej vlastnosti osožia aj ostatným orgánom. 
Na čistenie krvi použiť 25 g sušenej vňate zaliať 250 ml vriacej vody, nechať 5 minút odstáť a užívať. Tento odvar je možné použiť aj na omývanie menších hnisavých poranení. V niektorých krajinách sa odvar z čerstvých listov používa na večerné umývanie tváre, vraj čistí pleť.

Pri bolestivej menštruácii sa odporúča čaj namiešaný z alchemilky, z myšochvosta a hluchavky rovnakým dielo: 3 KL zmesi zaliať 250 ml vriacej vody. Piť denne, počas menštruácie si urobiť prestávku. Ak je menštruácia bolestivá alebo silné krvácanie, môže sa piť čaj denne. Tento istý čaj piť aj pri klimaktériu, pol litra denne.
Aj pri cystách a myómoch pomáha čaj z alchemilky a myšochvosta. 
Dobré vlastnosti alchemilky osožia nielen ženám ale aj mužom, pritom táto bylinka nemá žiadne nepríjemné účinky ani pri dlhodobom užívaní.


Všetky informácie o alchemilke som zozbierala v knižkách:
"Ako sa liečiť rastlinami" MUDr. Blahoslav Hruška
"Bylinkový receptár" Dionýz Dugas
"Domáca lekáreň" Eva Aschenbrennerová