pondelok 10. júla 2017

Marhuľový koláč s posýpkou

Žiadna dlhá príprava nie je potrebná na tento krehký a chuťou  dobrý ovocný koláčik. Robila som ho s marhuľami ale určite by sa dalo použiť aj iné ovocie.


Suroviny: 250 g hladkej múky, 100 g masla, 80 g kryštálového cukru, štipka soli, 1 vanilínový cukor, 1 vajce, maslo na vymastenie okrúhlej formy priemer 26 cm.

Na obloženie: 400 g marhúľ, 50 g hrozienok, rum, 100 g mandľových lupienkov, 2-3 PL kryštálového cukru, trošku mletej škorice.

Posýpka: 125 g hladkej múky, 75 g masla, 75 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, štipka škorice.

Postup: Múku, maslo, cukor, vanilínový cukor, soľ a vajce som  rýchlo spracovala na hladké cesto. Zabalila som ho do fólie a dala  na 30 minút do chladničky. 
Cesto som  rozvaľkala tak, aby po vložení do maslom vytretej formy tvorilo aj kraj.
Hrozienka som zaliala rumom a nechala vyluhovať. 
Marhule som umyla, vykôstkovala a nakrájala na menšie kúsky. 
V miske som potom zmiešala marhule, hrozienka, mandľové lupienky, cukor a škoricu. Zmes som dobre premiešala a natrela na cesto vo forme. 
Suroviny na posýpku som dala do misky a prstami spracovala na drobenku-posýpku. 
Celý vrch koláča som posypala posýpkou a dala som piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Koláč som piekla  asi 35-40 minút. 


piatok 7. júla 2017

Zapekaný karfiol

Podľa niektorých sa vyprážanému karfiolu nič nevyrovná...je to stará dobrá klasika. Prečo ale nevyskúšať aj niečo nové z karfiolu a hlavne pripraviť ho tak, aby bol zdravší, predsa len  to netreba s vyprážaním preháňať. Hľadala som a našla som viac spôsobov prípravy zapekaného karfiolu,  ktorý vraj chutí ako vyprážaný...no, nie je to celkom tak, ale  zjesť sa dá 😊



Suroviny: karfiol, 2 vajcia, hladká múky, strúhanka, voda, soľ, korenie, maslo, údený syr.
Postup: Karfiol som predvarila.v osolenej vode.  
(V niektorých receptoch sa uvádzal použiť surový, ja som ho radšej povarila, nie veľmi do mäkka).
Vybrala som ho z vody aby vychladol a rozobrala na menšie časti. 
Zmiešala som vajíčka s múkou a vodou aby vzniklo cestíčko nie veľmi riedke aby nestekalo z karfiolu, radšej trochu hustejšie. Kúsky  karfiolu som posolila, trochu pokorenila a namáčala do cestíčka, obalila v strúhanke a kládla som na jemne naolejovaný plech, trochu vysypaný strúhankou. Na plechu som ešte karfiol posypala jemne strúhankou a obložila plátkami masla. Dala som piecť  na 185 stupňov kým nezačal chytať farbu, potom som ešte nastrúhala trochu syra a zapiekla. 

Podobný spôsob ktorý som tiež vyskúšala:

Karfiol predvariť, rozobrať na kúsky a ukladať ich na jemne naolejovaný pekáčik alebo misku z varného skla. Posoliť, posypať grilovacím korením na zeleninu. Vajíčka rozšľahať s mliekom a zaliať karfiol. Posypať strúhankou a nastrúhaným syrom. Obložiť plátkami masla. Pri teplote 180 stupňov piecť.  

Vhodnou prílohou k takto pripravenému karfiolu sú nové varené zemiačiky s petržlenovou vňaťkou alebo len ľahký uhorkový šalát.



Tsatsiky šalát

Uhorky som umyla, očistila a najemno nastrúhala. Nechala som ich postáť aby pustili šťavu, tú som potom zliala. 
Pridala som: soľ, korenie na tsatsiky, nasekaný cesnak, cibuľku, 1 KL cukru, 1 KL octu, biely jogurt a nakoniec nasekaný kôpor. Výborný je keď sa pridá aj niekoľko nasekaných vlašských orechov.


utorok 4. júla 2017

Pestrý koláč

Bublaniny sa pečú na všetky možné spôsoby a s rôznym ovocím. Možno aj preto sú také obľúbené. Dnes som upiekla maslovú s broskyňami a ríbezľami. Aby nebola len taká jednoduchá, do časti cesta som pridala kakao. Takto to dopadlo  😊 



Suroviny: 250 g masla (môže byť aj Hera maslová), 200 g práškového cukru, 50 g práškového cukru do snehu, 1 vanilínový cukor,  5 vajec, 100 ml mlieka, 400 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, ovocie.

Postup: Pred pečením si nechám všetky potrebné suroviny pár hodín pri izbovej teplote. Zmäknuté maslo som vymiešala s cukrom (200 g) a vanilínovým cukrom do peny. Postupne som primiešavala po jednom žĺtky. Dobre som  premiešala, aby vznikol hladký krém. Striedavo som pridávala  vlažné mlieko s múkou a práškom do pečiva. 

Z bielkov a 50 g práškového cukru som vyšľahala tuhý sneh a zľahka vareškou som ho zamiešala k cestu. Väčšiu časť cesta som rovnomerne rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. Do zvyšného cesta som pridala 1 PL kakaa. 

Cesto som rozdelila na bledé cesto lyžicou a ešte som trochu premiešala aby bolo mramorové. Po vrchu som uložila ovocie. Dávala som červené a čierne ríbezle s nakrájanými broskyňami. 
(Ovocie som obalila v práškovom cukre a potom som ho dávala na cesto.
Koláč som piekla pri teplote 175 stupňov 23 minút. 




štvrtok 29. júna 2017

Rožkové knedličky


Zostali vám rožky z predošlého dňa? Vyskúšajte tento recept. Je rýchly a knedličky sa dajú posypať nielen strúhankou... a aby chutili ešte lepšie, keďže nie sú ničím plnené, my doma si dávame  k nim trochu džemu. 😋



Suroviny: 4-5 rožkov, 250 g tvarohu, 1 vajce, 1 vanilínový cukor, detská krupica a mlieko.

Na posýpku: strúhanka (v mojom prípade len domáca z rožkov), maslo, práškový cukor.

Postup: Rožky som nakrájala na menšie kúsky a zaliala mliekom. K nasiaknutým rožkom som pridala tvaroh, vanilínový cukor, vajíčko a toľko krupice aby vzniklo nie veľmi tuhé cesto. 
Z cesta som trhala kúsky a tvarovala guličky - knedličky vo veľkosti vlašského orecha. Knedličky som dávala do vriacej vody a pri miernej teplote som varila keď vyplávali na povrch asi 8 minút. 
(Knedličky po vložení do vody klesnú na dno, treba ich premiešať aby sa neprilepili).
Na troche oleja som medzitým kým sa knedličky varili opražila strúhanku do bledo hneda.
Uvarené knedličky som vybrala a preliala roztopeným maslom, posypala strúhankou a práškovým cukrom. K tomu trošku džemíku a hotovo.

Nech Vám chutí!



štvrtok 22. júna 2017

Kysnuté knedle s jahodami

Už tretí rok je veľmi slabý na jahody. Jeden rok pohnili, lebo keď mali dozrievať tak stále pršalo, vlani zase zamrzli a aby toho nebolo málo, tak tento rok tie čo prežili sucho sú maličké a zvyšok nedozretých plodov uschol. A tak boli bohato zakvitnuté...😢 Prvý a zároveň posledný zber mám za sebou, pár väčších jahôd sme zjedli, skoro sme sa objedli 😄 a ostatné som spotrebovala do týchto knedlí a jahodového pudingu. 





Páčil sa mi recept v letáku kuchyni lidla, tak som ho vyskúšala. Pôvodne sú v recepte  čučoriedky ale aj s jahodami boli knedle dobré. 


Suroviny: 500 g hrubej múky, 250 ml mlieka, 20 g čerstvého droždia, 1 vajíčko, 1 PL práškového cukru, trochu soli.

Plnka: jahody, (čučoriedky ale aj iné menšie ovocie), kryštálový cukor.

Na vrch: roztopené maslo, jemný hrudkovitý tvaroh, kyslá smotana, cukor.

Postup: Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Odobrala som z neho časť do ktorej som rozdrobila droždie, pridala som 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Prikryla som a nechala som vykysnúť kvások. 
Múku som preosiala do misky, pridala som soľ, vajíčko a kvások, priliala som aj zvyšok mlieka. Ručne som vypracovala vláčne cesto. Misku som zatvorila a nechala na teplom mieste aby cesto vykyslo. Vykysnuté cesto zdvojnásobí svoj objem. 
Cesto som preložila na dosku, rozvaľkala na hrúbku asi 1 cm, vykrojila som z neho kruhy s priemerom 7 cm, do stredu som dala jahody, posypala som cukrom a spojila som cesto tak, aby vznikla guľka. Hotové guľky som prikryla utierkou a nechala som podkysnúť asi 10 minút. 
Zatiaľ som dala do hrnca variť vodu s trochou soli. Knedle som varila v zakrytom hrnci, asi 13 minút lebo boli po vykysnutí dosť veľké. Menšie stačí variť aj menej do 8 minút. Hneď ako som ich vybrala popichala som každú vidličkou a potrela rozpusteným maslom.
Na tanieri som knedle poliala ešte  maslom, posypala tvarohom, preliala smotanou zmiešanou s cukrom a dozdobila jahodami. 
Knedle boli veľmi dobré, neboli sladké tak kto chce môže si ich po vrchu posypať ešte práškovým cukrom. 

Dobrú chuť!



Zvyšok jahôd som zmiešala s cukrom, uvarila som klasický puding: z 1 l mlieka, 2 balíčkov jahodového pudingového  prášku  a cukru, podľa návodu na obale. Keď bol puding uvarený, nechala som ho chvíľu vychladnúť, sem tam som ho  premiešala a keď nebol veľmi horúci primiešala som do pudingu 1 kyslú smotanu.
Do pohárov som dávala puding, jahody, puding, ale to už podľa každého chuti....😋