streda 30. augusta 2017

Krehké kysnuté rožteky s makom

Dnes je streda, musí byť niečo sladké na obed. 😊 K ľahkej kelovej polievočke uvarenej z doma vypestovaného kelu, ale tentokrát som do nej pridala aj opečenú klobásku, to kvôli chlapom 😉, pripravila som  kysnuté rožky plnené makom. 


Suroviny: 750 g polohrubej múky, štipka soli, 60 g čerstvého droždia, 1 prášok do pečiva, 4 PL práškového cukru, 300 ml mlieka, 250 ml oleja, 3 žĺtky.

Plnka: 200 g mletého maku, 200 g kryštálového cukru, 100 ml mlieka, 1 KL mletej škorice, citrónová kôra, vanilínový cukor. 

Na potretie: 1 vajíčko, trochu mlieka, celý mak, kryštálový cukor.

Postup: Múku som preosiala do misky spolu s práškovým cukrom, pridala som prášok do pečiva a štipku soli. Mlieko som zohriala aby bolo vlažné. Časťou mlieka som zaliala v mištičke rozdrobené droždie, pridala som k nemu aj 1 KL kryštálového cukru a 1 KL múky. Nechala som vzísť kvások. Vo zvyšnom mlieku som rozšľahala žĺtky. Keď bol kvások hotový, priliala som ho do misky s múkou, prilievala som po častiach mlieko so žĺtkami a olej. Vymiesila som hladké vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala 30 minút kysnúť. Potom som ho opäť krátko prepracovala a nechala ešte kysnúť tiež asi 30 minút. 

Plnka: Kým cesto kyslo, pripravila som si náplň. Zvarila som mlieko s cukrom a vanilínovým cukrom, pridala som mak a chvíľu povarila. Odstavila som ho a primiešala som ešte škoricu a citrónovú kôru. 

Vykysnuté cesto som rozdelila na 4 rovnaké časti. (Ja si cesto vždy rozvážim). Každú časť som rozvaľkala do tvaru kruhu s priemerom 26 cm, nakrájala na 8 častí. Na širšiu stranu každého vzniknutého trojuholníka som dala plnku asi 2 KL, stočila som a vytvarovala rožtek. Rožteky som kládla na plech vyložený papierom na pečenie. Potrela som ich vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka, posypala som rožteky ešte kryštálovým cukrom a celým makom. Piekla som v rúra pri teplote 180 stupňov asi 18-20 minút. 


pondelok 28. augusta 2017

Koláčik raz-dva

Rýchlo pripravený koláčik je vláčny a poleva mu dodáva príjemnú chuť.


Suroviny: 500 ml acidofilného mlieka, 350 g kryštálového cukru, 100 ml oleja, 3 vajíčka, 300 g polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 1 vanilínový cukor, 2 PL kakaa, sekané orechy (nemusia byť).

Postup: Najskôr som rozšľahala vajíčka s cukrom metličkou, pridala som acidofilné mlieko, olej, vanilínový cukor, múku so sódou bikarbónou, kakao a nakoniec orechy.
Cesto som dobre vymiešala aby sa všetky suroviny spojili a vyliala som ho  na plech potretý tukom a vysypaný hrubou múkou. (plech 38x29 cm vnútro). Piekla som pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.

Po vybratí z rúry som nechala koláč vychladnúť a potrela som ho lekvárom.

Poleva: 200 g čokolády na varenie som rozpustila a vlažnú som primiešala k 250 ml kyslej smotany.
Natrela som koláč.




Zmes na špagety - špagetka


Ak potrebujem pripraviť rýchly obed, stačí uvariť špagety, môže byť aj iná cestovina a pridať špagetku, kečup, syr a jedlo je hotové. 
Oplatí sa mať pár pohárov v zásobe.

Suroviny: 1 kg paradajok, 1 kg očistenej papriky, 1 kg očistenej cibule, 240 g sterilizovanej kukurice, 270 g sterilizovaných šampiňónov, 7 dl pohár sterilizovaných uhoriek, 1 veľký alebo 2 malé paradajkové pretlaky, 1 dl oleja, menej ako 1 dl octu, 100 g kryštálového cukru, 3 KL soli.

Postup: Paradajky, papriku a cibuľu nakrájať na malé kúsky. Chvíľu spolu podusiť, pridať olej, ocot, soľ, cukor, paradajkový pretlak a znovu povariť. Netreba dlho, aby sa zelenina veľmi nerozvarila. Potom pridať všetky ostatné suroviny (kukuricu, uhorky nakrájané na malé kúsky a šampiňóny) a už len nechať prejisť varom 2-3 minúty. 
Naplniť poháre a uzatvoriť ich. Sterilizovať pri teplote 80 stupňov asi 10 minút.