utorok 7. novembra 2017

Bábovka s vôňou a chuťou škorice

Bábovka je nielen rýchlo pripravená ale je aj veľmi chutná. Vonia škoricou a jabĺčka jej dodávajú vláčnosť.  Mne veľmi chutila potretá trochou masla 😊a k tomu kakao. Nebojte sa vyskúšať ju.




Suroviny: 1 šľahačková smotana (môže byť aj sladká na varenie), použila som 200 g balenie, 3 vajíčka, 1 vanilínový cukor, 250 g kryštálového cukru, 420 g polohrubej múky, 1 kypriaci prášok do pečiva, 2 PL rastlinného oleja, 120 g nastrúhaných očistených jabĺčok, 2 PL kakaa, 1 PL mlieka, 1/2 KL škorice, hrozienka.

Postup: Do misky som vyliala smotanu, rozšľahala som spolu s vajíčkami, vanilínovým cukrom a kryštálovým cukrom. Primiešala som múku s práškom, olej a jabĺčka. 

Cesto som rozdelila na dve časti. Do jednej som primiešala kakao zmiešané s mliekom a do druhej časti cesta som zamiešala škoricu a hrozienka.

Bábovkovú formu som vytrela tukom a vysypala múkou. Lyžicou som striedavo dávala tmavé a svetlé cesto (ako šachovnicu). Piekla som pri teplote 175 stupňov 40-45 minút.




utorok 24. októbra 2017

Jeseň ako vymaľovaná...

Celá rodina sme využili minulotýždňovú slnečnú  nedeľu na príjemnú vychádzku spojenú so zberom šípok. Vybrali sme sa do Handlovej. Veď je to manželove rodné mesto, pozná okolitú prírodu nemuseli sme sa obávať že zablúdime. Viedol nás na miesta, kde si pamätal že šípky rástli.  Ružových kríkov bolo veľa ale predbehli nás šikovnejší zberači, ktorí už dávnejšie šípky pozbierali, zostalo len pár na vrchných konárikoch. Neuspokojili sme sa so zvyškami a kráčali sme ďalej.  Museli sme prejisť pekný kus cesty, kým sme na ne narazili. 


Aj keď jeseň nepatrí medzi moje najobľúbenejšie ročné obdobie, každý rok  ma prekvapuje svojou farebnou pestrosťou stromov. Je to nádherné....  

Urobila som si zopár záberov. Nie sú to profesionálne zábery o fotení takmer nič neviem ale fotím rada 😊










Naša šípková nádielka...


Ešte jesenné dekorácie...





Banánový zákusok s karamelovým krémom

Mali sme doma banány, ktoré akosi rýchlo prezrievali a tak som ich radšej spotrebovala. Využila som ich na tento zákusok. Skombinovala som  cesto z jedného receptu a plnku z druhého, niečo som doplnila a bol z toho nový recept.  Cesto bolo pripravené raz-dva len krém ma  nemilo prekvapil.  Problém bol v jeho tuhnutí. Podľa receptu bolo treba zmiešať uvarený puding so Salkom a tvarohom. Bolo to veľmi riedke a tak som primiešala maslo. Myslela som, že  pomôže tomu aby krém na zákusku stuhol,  nestalo sa tak. Našťastie sa dal  zákusok ako-tak pokrájať. Výborná banánovo-karamelová chuť vynahradila jeho nevzhľadnosť 😊




Suroviny: 500 ml zakysanky, 300 g jemného kryštálového cukru, 3 vajcia, 1 vanilínový cukor, 50 g mletých orechov, 260 g polohrubej múky, 1 KL sódy bikarbóny, 2 PL kakaa.
Krém: 400 ml mlieka, 1 karamelový puding (40 g), 2 PL kryštálového cukru, 1 Salko (sladené kondenzované mlieko - konzerva), 250 g jemného tvarohu, 150 g masla.
Na potretie cesta: 150 g masla, 100 g horkej čokolády, 5-6 banánov.

Na posypanie: čokoláda.

Postup: Cesto som pripravila zmiešaním všetkých surovín. Stačí vymiešať ručne vareškou alebo ponorným mixérom. Hladké cesto som vyliala na plech vystlaný papierom na pečenie a piekla som pri teplote 180 stupňov 30-35 minút. (Veľkosť plechu 38x29).

Krém: V časti mlieka som rozmiešala pudingový prášok. Kryštálový cukor som skaramelizovala, zaliala zvyškom mlieka a rozvarila. Do vriaceho karamelového mlieka som pridala mlieko s pudingovým práškom a uvarila som hustý puding. Nechala som ho za občasného miešania vychladnúť aby bol vlažný a primiešala som tvaroh a Salko. Krém som zmiešala so zmäknutým maslom.

Na potretie cesta som rozpustila vo vodnom kúpeli čokoládu. Nie horúcu som zmiešala s maslom.

Nakrájala som banány na kolieska.

Vychladnuté cesto som potrela čokoládovým maslom, uložila som kolieska banánu a natrela som karamelovú plnku. Vrch som posypala postrúhanou čokoládou a keďže som mala doma krovky, tak som nastrúhala aj tie. Keď už karamelové tak nech to stojí zato. 😋


utorok 26. septembra 2017

Jesenný kysnutý koláč

Prečo jesenný? Lebo slivky, ringloty, hrozno a aj jabĺčka mi pripomínajú jeseň. Vtedy väčšinou dozrievajú a mám toto ovocie veľmi rada. Tak ako k letu patria jahody, maliny, ríbezle, tak k jeseni práve toto ovocie a k zime a jari priraďujem pomaranče, mandarinky, banány, ananás....
Zdá sa vám to smiešne? Nevadí, ja to mám takto rozdelené. 😊

Dnes som teda upiekla jesenný koláč do ktorého som použila ringloty a jabĺčka. Upravila som si jeden recept, ktorý rada používam, zmenšila som dávku lebo som chcela upiecť len jeden koláč do okrúhlej formy. Hlavne som ale chcela aby bolo cesta dosť, teda aby bolo  po upečení hrubšie. Vyšlo to, bola som veľmi rada. 



Suroviny: 320 g polohrubej múky, štipka škorice, 1 KL sušeného droždia, 2 PL jemného kryštálového cukru, 30 g rozpusteného masla, 1 PL oleja, 100 ml vlažného mlieka, 1 vajce, ringloty (5),  1 veľké jabĺčko, vanilínový cukor, hrozienka, nasekané vlašské orechy, kúsok masla.

Postup: Múku som preosiala, zamiešala som do nej škoricu, sušené droždie, cukor a štipku soli. Vo vlažnom mlieku som rozšľahala vajíčko a prilievala som k múku. Postupne som pridávala aj vlažné maslo a olej. Vypracovala som cesto. Prikryla som ho a dala kysnúť. Asi po 30 minútach kysnutia som cesto opäť prepracovala a znovu dala kysnúť.

Kým cesto kyslo, ovocie som umyla, ringloty som nakrájala na mesiačiky, jabĺčka som zbavila jadierok a tiež nakrájala na tenšie mesiačiky (aj so šupkou). Hrozienka som umyla.

Vykysnuté cesto som roztlačila do vyolejovanej okrúhlej formy s priemerom 26 cm. Na cesto som ukladala striedavo mesiačik jabĺčka a ringloty. Vrch som posypala vanilínovým cukrom, dala som aj trochu kryštálového cukru, lebo boli ringloty kyslejšie, posypala som škoricou, hrozienkami a orechami. Na vrch som pokládla ešte plátky masla.



Koláč som piekla pri teplote 185 stupňov 20-25 minút.


Výborné kuracie prsia

Mäsko je šťavnaté s vynikajúcou chuťou, ktorú mu dodáva slaninka, zelenina a všetky ostatné použité ingrediencie.  Recept nie je od nijakého známeho šéfkuchára, sama som si ho vymyslela skombinovaním dostupných surovín.  Nebojte sa preto recept  vyskúšať. Verím tomu, že vám mäsko pochutí aspoň tak, ako chutilo nám doma 😊 


Suroviny: Kuracie prsia, slaninka prerastaná (použila som oravskú), cibuľa, cesnak, papriky, paradajky, šampiňóny, mletá rasca, mleté čierne korenie, kari, čerstvá petržlenová vňaťka, ligurčeková vňaťka, bazalka,  sladká smotana.

Postup: Kuracie prsia som nakrájala na rezne a prudko opiekla na oleji.

Do výpeku som dala slaninu nakrájanú na kocky a opražila som ju. Slaninku som vybrala na tanierik a do výpeku som pridala nakrájanú cibuľu a opražila som ju do sklovita. K cibuli som pridala čerstvé nakrájané šampiňóny, mletú rascu, soľ a korenie. Chvíľu som šampiňóny podusila (2 minútky) a pridala som k nim nakrájanú papriku, nasekaný cesnak, ligurček,  petržlenovú vňaťku a  trochu bazalky. Všetko som premiešala, minútku prehriala a odstavila.

Pekáč som vytrela olejom a rozložila som opečené kuracie rezne. Posolila som ich a posypala kari korením.  Na rezne som rozdelila zeleninovú zmäs, zaliala som sladkou smotanou. 
Pekáč som zakryla a piekla pri teplote 210 stupňov 25-30 minút. (Kým nebolo mäso mäkké). 
Pekáč som odokryla, na vrch som poukladala  nakrájané paradajky a ešte som zapekala asi 10 minút.

K mäsku som pripravila zemiakovú kašu, dobrá by bola aj ryža to už podľa každého chuti.

Želám Vám DOBRÚ CHUŤ!