piatok 26. januára 2018

Tvarohový závin

Dostala som až neskutočnú chuť na sladké.   Presne som vedela, že chcem štrúdľu. Ťahané cesto som ešte neskúšala, vaľkané cesto  je síce rýchle ale nechcelo sa mi ho robiť.
Čo v takom prípade? Žiadny problém keď je doma lístkové cesto a to ja musím mať v mrazničke vždy. Vybrala som ho ráno, tvaroh som tiež mala, tak bolo rozhodnuté. Poobede sa piekla tvarohová štrúdľa, no skôr aby som pravú štrúdľu neurazila tak závin. Ale nech sa to už volá tak alebo tak, vždy chutí výborne, aspoň mne.😋




Suroviny: 1 mrazené lístkové cesto, 750 g hrudkového tvarohu, 2 vanilínové cukry, trochu škorice, práškový cukor, 100 g masla, 1 vajíčko, hrozienka, strúhanka.

Postup: Najskôr som si opražila na troške oleja (1PL) asi 8 PL strúhanky a nechala som ju vychladnúť. Rozmrazené lístkové cesto som na tenko rozvaľkala, jemne natrela rozpusteným maslom a posypala strúhankou. 

Rozdrobila som na cesto tvaroh, posypala  troškou škorice, vanilínovým cukrom, práškovým cukrom.
(Ten dávam podľa toho aký je kyslý tvaroh, podľa chuti). 

Pokládla som hrozienka, treba ich prepláchnuť vodou a chvíľu môžu vo vode aj postáť, aspoň zmäknú. Vrch som  pokvapklala maslom. 
(Trochu masla som si nechala na potretie závinu).
(Plnku nedávam na celú plochu cesta len do 2/3 šírky aby ju pri rolovaní nevytláčalo von). 

Stočený závin som položila na plech vyložený papierom na pečenie a potrela som ho rozšľahaným vajíčkom. 

Piekla som pri teplote 200 stupňov 15 minút, potom som dopekala pri 190 stupňoch do zlatista. Keď som závin vybrala z rúra potrela som zvyšným maslom a prikryla papierom a utierkou. 

Vychladnutý som už len nakrájala a posypala práškovým cukrom.




nedeľa 14. januára 2018

Kyslá fazuľová polievka s pivnými žemličkami a cibuľovým maslom

Prípravu žemličiek s cibuľovým maslom som videla v jednej relácii "Babicove dobroty". Tak chutne vyzerali, že som si zapísala recept.  Hneď som si predstavila, ako ich urobím ku kyslej fazuľovej polievke, ani neviem prečo sa mi to k nej hodilo. 😊


Fazuľová polievka 
Suroviny: 150 g suchej bielej (môže byť aj farebná) fazule, cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, 2 bobkové listy, celé čierne a nové korenie, soľ, 100 ml kyslej smotany, 200 ml mlieka, hladká muka, olej alebo masť, zemiaky, 200 g údeného mäsa (údené koleno, rebrá...).
(Takto boli suroviny uvedené v recept, ja som si množstvá upravila, varila som polievky viac.)

Postup: Fazuľu, použila som bielu, som namočila večer do studenej vody. Ráno som vodu zliala, dala som fazuľu do hrnca a zaliala studenou vodou. Pridala som do hrnca aj údené mäso, bobkový list, celé korenia, soľ, pretlačený cesnak a varila som kým nebola fazuľa aj mäso mäkké. 
(Niekedy robím aj tak, že najskôr dám variť mäso a až potom po chvílke pridám fazuľu aby sa nerozvarila kým mäso zmäkne.)

Na masti som spenila nakrájkanú cibuľku, pridala som aj cesnak, len krátko som orestovala, zaprášila som hladkou múkou a zaliala vodou. Vody musí byť toľko aby sa mohli v nej variť očistené a na drobno nakrájané zemiaky. Varila som kým zemiaky neboli mäkké. 

Keď bolo mäkké už aj mäso a fazuľa, vybrala som mäso a k fazuli som pridala zemiakovú zmes (celú nielen zemiaky). 

Mlieko som zmiešala s kyslou smotanou a trochou vývaru, vliala som do polievky a chvíľu povarila. Dochutila som soľou, trochou cukru a octom. Do hotovej polievky som vložila nakrájané mäsko.



Pivné žemličky
Suroviny: 500 g polohrubej múky, 1/2 kocky droždia, 125 ml horúcej vody, 125 ml čierneho piva, 4 PL oleja, soľ.

Postup: Vodu s pivom som zmiešala, rozdrobila som do toho droždie, pridala múku, soľ, olej. Vypracovala som cesto. Prikryté som nechala kysnúť asi hodinu.

Cesto som prepracovala, urobila hrubší valec a ten som nakrájala na 40 g kúsky. Z každého som vypracovala žemličku, položila na plech s papierom. 

Žemličky som potrela rozšľahaným vajíčkom s pivom, posypala hrubou soľou, (podľa chuti  posypala rascou, sezamom, syrom) a nechala som podkysnúť. Piekla som pri teplote 200 stupňov do zlatova.



Cibuľové maslo
2 cibule som nakrájala a orestovala na oleji do hneda. Vychladnutú som už len primiešala k maslu, dochutila horčicou a petržlenovou vňaťou.




štvrtok 4. januára 2018