nedeľa 15. júla 2018

Makovo-mandľová torta

Výrazné makové cesto s tvarohovo-šľahačkovým krémom. 
Keď som túto tortu uvidela v jenom časopise určenom na kreatívne tvorenie, bolo rozhodnuté. Až som sa musela pousmiať, veď by som si z časopisu mala vybrať niečo na ručné tvorenie, vyšívanie, šitie, vyrobiť nejakú dekoráciu... to všetko časopis ponúka a je fakt výborný, ale ja som si tentokrát  vybrala recept. Samozrejme opäť som robila aj podľa seba, hlavne čo sa týka konečnej úpravy 😊 


Suroviny: 5 žĺtkov, 150 g práškového cukru, 100 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g mletého maku, 50 g mletých mandlí.

Krém: 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g bielej čokolády, 250 g mascarpone (v mojom prípade jemný tvaroh), 1 vanilínový cukor, 100-125 g malín.

Postup: Deň vopred som zvarila šľahačkovú smotanu, priviedla som ju  k bodu varu a rozpustila som v nej nasekanú bielu čokoládu. Odložila som do chladničky a na druhý deň som vyšľahala na hustý krém.
Vyšľahala som aj tvaroh s vanilinovým cukrom. Pridala som aj práškový cukor, zdalo sa mi to málo sladké. Zľahka som zmiešala so šľahačkovým krémom.
V recepte sa uvádzalo, že sa majú primiešať do krému aj maliny, ja som tak neurobila.

Pripravila som cesto: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Prilievala som pomaly aj mlieko a šľahala som ešte do husta. Vareškou som zamiešala mak, mandle a  múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka zamiešala tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. 
Piekla som pri teplote 170 stupňov 25-28 minút.

Po vychladnutí som korupus prekrojila na polovicu, (v recepte bol prekrojený dvakrát). 
Spodný diel korpusu  som potrela  malinovým lekvárom a časťou krému. Priložila som druhý diel korpusu.  Zvyškom krému som potrela  vrch torty.

Maliny, ktoré boli určené do krému som rozvarila s trochou cukru a preliala som vrch torty. Dozdobila som celými malinami. 




Parádna krkovička

Výborná chuť, príprava tiež rýchla a mäso sa dá upiecť aj na grile aj klasicky v rúre. Pár hodín pred samotným pečením je potrebné mäso naložiť do marinády a tá mu dodá nielen chuť ale aj vláčnosť.
Ja som mäso piekla v rúre ale určite ho pripravím teraz v lete aj na grile. 


Suroviny: bravčová krkovička bez kosti, olej, sojová omáčka, kečup, med, červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, cibuľa, cesnak, plátky prerastenej slaniny (použila som slaninu na opekanie).

Postup: Urobila som marinádu. Do misky (z jenského skla) som dala olej, sojovú omáčku, kečup, červenú papriku, korenie a med. 
(Množstvá surovín si treba upraviť podľa množstva mäsa). 
Všetko som premiešala.
Krkovičku som nakrájala na plátky asi 1,5 cm hrubé, jemne naklepala,  nasolila som ich a vložila do marinády.
(Mäso by malo byť ponorené v marináde).  
Misku som prikryla a odložila do druhého dňa do chladničky.
Plech som vytrela olejom a uložila som plátky mäsa. Obložila som plátkami cibule,  cesnakom nadrobno nakrájaným a plátkami slaniny. Vrch som poliala zvyškom marinády. 
Zakryla som a piekla pri teplote 210 stupňov kým mäsko nezmäklo. Potom som odokryla a dopekala do zlatova.



utorok 3. júla 2018

Cuketové karbonátky

Už to začalo...tento rok je asi cuketový, aspoň u nás, zatiaľ... Cukety začali rodiť tak, že každý týždeň môžem niečo z nich uvariť. Už bolo lečo, placky a teraz tieto karbonátky. Boli fakt dobré a určite ich ešte urobím, len nech cuketky pekne rastú 😊


Suroviny: väčšia cuketa, moja mala 1 kg, cibuľa, cesnak, 2 vajcia, 1 PL Solamylu (zemiakový škrob), 1 PL hladkej múky, soľ, vegeta, majoránka, 150-200 g nastrúhaného syra, strúhanka.

Postup: Očistila som cuketu a nastrúhala. Posolila som ju a nechala aby pustila šťavu. Potom som šťavu zliala a cuketu som ešte vyžmýkala. Pridala som k nej vajíčka, múku, Solamyl, vegetu, majoránku, nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačené strúčiky cesnaku. Nakoniec som zamiešala nastrúhaný syr a zahustila som strúhankou. Z cuketovej hmoty som tvorila placky - karbonátky, ktoré som ešte obalila v strúhanke a pomaly vyprážala v rozohriatom oleji. 

Určite vyskúšajte, nám doma karbonátky chutili a to aj synovi, ktorý cuketu nemusí a keby som mu nebola prezradila že ju práve je v tých karbonátkoch,  tak by ani nezbadal že papká cuketu 😉

Dobrú chuť!