streda 25. júla 2018

Makové záviny so slivkami


Sliviek sme mali tento rok požehnane.  
Na jednom strome sa ich urodilo až až... Strom už máme viac rokov a nerodil. Možno pomohla moja vyhrážka na jar. Slivka bola nádherne zakvitnutá a ja som sa jej dosť "nevľúdne" prihovorila , že ak nebudú na nej ani tento rok plody, nahradíme ju inou. Pomohlo to,  škoda že som ju neodfotila, možno to bolo prvý a zároveň poslednýkrát čo tak bohato zarodila .... 

Niečo som zo sliviek zavarila, z mäkkých  uvarila lekvár, veľmi veľa ich bolo aj zlých a museli sa vyhodiť, bohužiaľ, ale aj do pečenia a na varenie bolo dosť a samozrejme aj na zjedenie.  
Nesmel chýbať môj najobľúbenejší kysnutý koláč so slivkami a posýpkou , veru som si ho vychutnala  a aj slivkové knedle boli na obed 😋  

Posledné slivky som spotrebovala do tohto receptu.  Je na dva makové záviny.   Ja som urobila iba z väčšej časti cesta  závin a zo zvyšku cesta do okrúhlej formy  koláč so slivkami a posýpkou. 




Suroviny: 400 g polohrubej múky, 70 g práškového cukru, 250 ml mlieka, 2 žĺtky, 80 g masla, štipka soli, 30 g droždia.

Plnka: 100 g masla, 300 g mletého maku, 150-180 g kryštálového cukru, vanilínový cukor, 2 KL škorice, 500 g sliviek.
Mak, vanilínový cukor, kryštálový cukor a škoricu som zmiešala. Slivky som vykôstkovala a nakrájala na menšie kúsky.

Postup: Z droždia, 100 ml vlažného mlieka, 1 PL hladkej múky a 1 KL kryštálového cukru som urobila kvások. 
Do misky som preosiala múku, cukor a pridala som štipku soli. Všetky suroviny som vareškou zmiešala. 
Mlieko som zohriala aby bolo vlažné a v časti som rozšľahala žĺtky. Maslo som nechala rozpustiť. 
Vykysnutý kvások som pridala do misky s múkou, mlieko so žĺtkami, prilievala som aj zvyšné mlieko a vlažné maslo. 
Vypracovala som vláčne cesto. Prikryla som ho a nechala kysnúť. Potom som ho opäť prepracovala a nechala podkysnúť. 
Cesto som rozdelila na dve časti. Rozvaľkala som na hrúbku asi 3-4 mm, potrela maslom (časť som nechala aj na pokvapkanie), posypala makovou plnkou a pokvapkala zvyškom masla.
Rozložila som slivky a stočila som do závinu. Závin som preniesla na plech potretý tukom. Jedno vajíčko som rozšľahala a potrela vrch závinu. Popichala som vidličkou a nechala som podkysnúť. Piekla som pri teplote 185 stupňov 20-25 minút. 

Ako som spomínala, zo surovín vyjdu dva záviny, preto si treba aj suroviny na plnku rozdeliť na dve časti. Ja som robila len jeden závin, z 1/2 dávky plnky a zo zvyšku cesta som urobila slivkový koláč.





nedeľa 15. júla 2018

Makovo-mandľová torta

Výrazné makové cesto s tvarohovo-šľahačkovým krémom. 
Keď som túto tortu uvidela v jenom časopise určenom na kreatívne tvorenie, bolo rozhodnuté. Až som sa musela pousmiať, veď by som si z časopisu mala vybrať niečo na ručné tvorenie, vyšívanie, šitie, vyrobiť nejakú dekoráciu... to všetko časopis ponúka a je fakt výborný, ale ja som si tentokrát  vybrala recept. Samozrejme opäť som robila aj podľa seba, hlavne čo sa týka konečnej úpravy 😊 


Suroviny: 5 žĺtkov, 150 g práškového cukru, 100 ml mlieka, 100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 200 g mletého maku, 50 g mletých mandlí.

Krém: 250 ml šľahačkovej smotany, 100 g bielej čokolády, 250 g mascarpone (v mojom prípade jemný tvaroh), 1 vanilínový cukor, 100-125 g malín.

Postup: Deň vopred som zvarila šľahačkovú smotanu, priviedla som ju  k bodu varu a rozpustila som v nej nasekanú bielu čokoládu. Odložila som do chladničky a na druhý deň som vyšľahala na hustý krém.
Vyšľahala som aj tvaroh s vanilinovým cukrom. Pridala som aj práškový cukor, zdalo sa mi to málo sladké. Zľahka som zmiešala so šľahačkovým krémom.
V recepte sa uvádzalo, že sa majú primiešať do krému aj maliny, ja som tak neurobila.

Pripravila som cesto: Žĺtky som šľahala s práškovým cukrom do peny. Prilievala som pomaly aj mlieko a šľahala som ešte do husta. Vareškou som zamiešala mak, mandle a  múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec som zľahka zamiešala tuhý sneh vyšľahaný z bielkov. 
Cesto som rozotrela do tortovej formy s priemerom 26 cm. Dno formy som vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. 
Piekla som pri teplote 170 stupňov 25-28 minút.

Po vychladnutí som korupus prekrojila na polovicu, (v recepte bol prekrojený dvakrát). 
Spodný diel korpusu  som potrela  malinovým lekvárom a časťou krému. Priložila som druhý diel korpusu.  Zvyškom krému som potrela  vrch torty.

Maliny, ktoré boli určené do krému som rozvarila s trochou cukru a preliala som vrch torty. Dozdobila som celými malinami. 




Parádna krkovička

Výborná chuť, príprava tiež rýchla a mäso sa dá upiecť aj na grile aj klasicky v rúre. Pár hodín pred samotným pečením je potrebné mäso naložiť do marinády a tá mu dodá nielen chuť ale aj vláčnosť.
Ja som mäso piekla v rúre ale určite ho pripravím teraz v lete aj na grile. 


Suroviny: bravčová krkovička bez kosti, olej, sojová omáčka, kečup, med, červená paprika, mleté čierne korenie, soľ, cibuľa, cesnak, plátky prerastenej slaniny (použila som slaninu na opekanie).

Postup: Urobila som marinádu. Do misky (z jenského skla) som dala olej, sojovú omáčku, kečup, červenú papriku, korenie a med. 
(Množstvá surovín si treba upraviť podľa množstva mäsa). 
Všetko som premiešala.
Krkovičku som nakrájala na plátky asi 1,5 cm hrubé, jemne naklepala,  nasolila som ich a vložila do marinády.
(Mäso by malo byť ponorené v marináde).  
Misku som prikryla a odložila do druhého dňa do chladničky.
Plech som vytrela olejom a uložila som plátky mäsa. Obložila som plátkami cibule,  cesnakom nadrobno nakrájaným a plátkami slaniny. Vrch som poliala zvyškom marinády. 
Zakryla som a piekla pri teplote 210 stupňov kým mäsko nezmäklo. Potom som odokryla a dopekala do zlatova.



utorok 3. júla 2018

Cuketové karbonátky

Už to začalo...tento rok je asi cuketový, aspoň u nás, zatiaľ... Cukety začali rodiť tak, že každý týždeň môžem niečo z nich uvariť. Už bolo lečo, placky a teraz tieto karbonátky. Boli fakt dobré a určite ich ešte urobím, len nech cuketky pekne rastú 😊


Suroviny: väčšia cuketa, moja mala 1 kg, cibuľa, cesnak, 2 vajcia, 1 PL Solamylu (zemiakový škrob), 1 PL hladkej múky, soľ, vegeta, majoránka, 150-200 g nastrúhaného syra, strúhanka.

Postup: Očistila som cuketu a nastrúhala. Posolila som ju a nechala aby pustila šťavu. Potom som šťavu zliala a cuketu som ešte vyžmýkala. Pridala som k nej vajíčka, múku, Solamyl, vegetu, majoránku, nadrobno nakrájanú cibuľku a pretlačené strúčiky cesnaku. Nakoniec som zamiešala nastrúhaný syr a zahustila som strúhankou. Z cuketovej hmoty som tvorila placky - karbonátky, ktoré som ešte obalila v strúhanke a pomaly vyprážala v rozohriatom oleji. 

Určite vyskúšajte, nám doma karbonátky chutili a to aj synovi, ktorý cuketu nemusí a keby som mu nebola prezradila že ju práve je v tých karbonátkoch,  tak by ani nezbadal že papká cuketu 😉

Dobrú chuť!

utorok 26. júna 2018

Levanduľový sirup

Písať o liečivých účinkoch levandule nemá veľký význam. Všetci ich asi poznáte.
Musím sa priznať, že aj keď o nich viem, neskúšala som si z nej urobiť ani len čaj.  Vždy si z nej  urobím  pár kytičiek,  nasuším si ju do voňavých vrecúšok. A to je všetko, na čo ju využívam. Teším sa hlavne z jej krásy a vône. 


Nedávno som si prečítala o využití levanduľového sirupu.
V článku sa písalo, že koncentrovaný sirup asi 1 polievková lyžica sa používa pri migrénach, bolestiach brucha, na upokojenie, dobrý spánok, pôsobí ako mierne sedatívum, spasmolytikum a anxiolytikum. Pije sa na upokojenie nervov, pri búšení srdca, podráždenosti, závratoch, nespavosti, tlmí kolikové bolesti, podporuje trávenie, tvorbu žlče.
Riedený sa podáva s minerálkou, pridáva sa do čaju, vína kokteilov, na ochutenie zmrzlín, koláčov a podobne.
Keď som to dočítala bola som prekvapená koľko pozitívnych účinkov má táto voňavá kráska...
Povedala som si že to musím vyskúšať, veď jej mám doma veľa, krásne sa jej tento rok zadarilo tak som si sirup urobila. 
Nielen krásnou farbou, ale aj vôňou a chuťou ma sirup dostal. 


Recept: 1,5 l vody, 1 kg cukru (ak sa použije biely cukor bude mať takúto peknú farbu), 80-100 g čerstvých levanduľových kvietkov - len kvietky bez stoniek, tie sú vraj horké. (Pracne som teda odtrhávala kvietky zo stonky 😊), 30 g kyseliny citrónovej, 1 citrón nakrájaný na plátky.

Postup: Prevarila som vodu a rozpustila som v nej cukor. Pridala som levanduľové kvietky, citrónové plátky a kyselinu citrónovú. 
Zamiešala som a pohár som prikryla utierkou. Pri izbovej teplote som nechala odpočívať. V recepte bolo uvedené 24 hodín, ale ja som nechala dlhšie. Sem-tam som premiešala vareškou. 
Potom som precedila a povarila 5 minút. Sirup som naliala do čistých suchých fliaš a uzatvorila. 
Môže sa dať sterilizovať na 15-20 minút ak chceme aby sirup dlhšie vydržal. 
Ja som to nerobila. Niečo som rozdala a čo mi zostalo som odložila do chladničky. 
Myslím, že sa nebude mať kedy pokaziť lebo ho pravidelne pijem.