streda 24. októbra 2018

Čokoládová torta

Tortu som upiekla pre manžela. Oslavoval narodeniny a aj keď nie je veľmi na sladké, viem, že čokoládovými zákuskami a tortami neohrdne... Tak som ho potešila touto celkom rýchlou a výbornou tortičkou s výraznou kakaovo-čokoládovou chuťou.


Suroviny: 5 vajec, 130 g kryštálového cukru, 5 PL oleja, 130 g hladkej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL kakaa.

Krém: 500 ml šľahačkovej smotany, 200 g čokolády na varenie, 3 PL práškového cukru.

Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie, 100 g masla - rozpustiť nad parným kúpelom.

Postup: Bielky som našľahala pri nižších otáčkach so štipkou soli do napenenia. 
Postupne som prisýpavala cukor, zvýšila som otáčky šľahača a šľahala som kým nebol hustý lesklý sneh.  
Po jednom som zašľahala žĺtky, striedavo s olejom - 1 žĺtok, 1 PL oleja... 
Keď sa všetko spojilo, už len vareškou som primiešala múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. 
Dno tortovej formy  s priemerom 26 cm som  vyložila papierom na pečenie a boky som potrela olejom. Vyliala som cesto a uhľadila. Piekla som pri teplote 175 stupňov asi 35 minút.

Krém: Šľahačkovú smotanu som dala v kastróliku na sporák. Nasekala som do nej čokoládu a pridala cukor. Všetko som na miernom plameni miešala a zohrievala až do úplného rozpustenia čokolády a cukru. Keď sa hmota začala variť, odstavila som. 
Vychladnutý kastrólik so šľahačkovo-čokoládovou hmotou som odložila do chladničky a na druhý deň som vyšľahala hustý krém. 

Vychladnutý korpus som prekrojila, naplnila krémom, trochou krému som potrela aj vrch torty a poliala som čokoládovou polevou. 
Tortu som už len dozdobila šľahačkou. 


streda 3. októbra 2018

Nakladaná kápia

Vynikajúca zjesť len tak, ozdobiť chlebíčky, misy ale aj pridať do šalátov. 
Potešila som sa, že sa jej tento rok v skleníku darilo. Nechala som ju vyfarbiť pekne do červena. Dnes som ju obrala a naložila do pohárov.



Recept mám domáci, robím podľa neho už veľmi veľa rokov.

Suroviny: 2 kg už očistenej kápie (môže sa použiť aj akákoľvek iná paprika), 700 ml vody, 125 ml octu, 100 ml oleja, 2 KL soli, 130 g kryštálového cukru.

Postup: Papriku som očistila a nakrájala. Jednu časť som krájala na väčšie kusy a druhú časť na kocky. 

Je to na každom kto ako chce a na čo chce papriku použiť.

Vodu spolu s octom, cukrom, soľou a olejom som zvarila v hrnci. Vložila som papriku a chvíľu, asi 3-4 minúty som papriku povarila. 
Čas netreba predlžovať aby nebola paprika potom mäkká. 
Papriku som vybrala na misku a postupne som sparila-povarila  všetkú papriku.

Keď paprika trochu ochladla, poukladala som väčšie kusy do pohárov, tie menšie som sypala. V pohári som papriku pozalievala nálevom a zatvorila. Sterilizovala som  10 minút. 



utorok 2. októbra 2018

Sieťkový ošiaľ...

😊  tak by som nazvala moju terajšiu hačkovaciu záľubu. 
V jednej tvorivej skupine na facebooku , ktorá je zameraná prevažne na hačkovanie hračiek,  začali niektoré žienky robiť sieťovky. Najviac sa mi zapáčila práve táto a pretože prezradili  aj odkaz na postup, povedala som si, že ju vyskúšam urobiť. Kúpila som si priadzu a začala som hačkovať. 

Ak by si niekto chcel takú urobiť, určite to podľa tohto videa zvládne 

Moje sieťovky  sa od pôvodnej líšia tým, že som urobila viac radov základného vzoru. 




Myslíte si, že budú pekným darčekom pre moje priateľky?

pondelok 10. septembra 2018

Tarhoňovica

Tarhoňu pozná určite každý. Hovorí sa jej aj slovenská ryža a je to vlastne cestovina. Keď som ju pripravovala pred niekoľkými rokmi prvykrát, varila som ju vo vode ako každú inú cestovinu. Veľmi mi to nechutilo.  Potom som našla na internete recept, kde ju pripravovali podobne ako ryžu. Recept sa mi zapáčil, vyskúšala som ho a od vtedy tarhoňu pripravujem podľa neho.
Doma tarhoňa všetkým chutí a najčastejšie ju pripravujem s mäsom  podľa  mojej bývalej kolegyni.



Suroviny: bravčové mäso (plece, stehno), cibuľa, cesnak, mrkva,  sterilizované alebo čerstvé šampiňóny a kukurica, olej (masť), soľ, korenie na guláš, mletá rasca, majoránka, kečup, horčica, sladká mletá paprika, múka na zahustenie a voda.

Postup: Umyté mäso nakrájam na kocky. Na oleji (masti) spením nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridám mletú papriku a hneď aj mäso. Chvíľu restujem. Pridám aj soľ, korenie, pretlačený cesnak, trochu mletej rasce a všetko spolu chvíľu podusím.  

Ja pripravujem dusené mäso vždy v tlakovom hrnci. 
Základ v hrnci zalejem vodou, hrniec zatvorím a keď sa natlakuje, nastavím čas na 15 minút, kým nie je mäso polomäkké. 
Potom pridám do hrnca nakrájané šampiňóny a na kolieska nakrájanú mrkvu. Hrniec zatvorím a dusím 10 minút. 
Keď je mäsko mäkké, pridám sterilizovanú kukuricu, dochutím ešte soľou, majoránkou, trochou kečupu a horčice. 
Nakoniec zahustím hladkou múkou zmiešanou s vodou  a 5 minút  všetko povarím. 

Príprava tarhoni: Na oleji spením nadrobno nakrájanú cibuľu, prisypem tarhoňu a na miernom plameni premiešavam kým tarhoňa nezíska peknú zlatú farbu. Posolím a zalejem ju horúcou vodou. 
Treba pozorne, lebo voda vystrekuje. Voda by mala siahať asi 2-3 cm nad tarhoňu. 
Všetko dobre premiešavam a keď sa začne variť prikryjem a opäť na miernom ohni nechám dusiť. 
Občas ale premiešam, lebo tarhoňa sa zvykne prichytiť na spodok hrnca a zároveň dolejem aj vyvarenú vodu.  Skontrolujem, či je tarhoňa už mäkká. Ak nie, nechám ju dusiť. Keď je hotová, voda je vyvarená a zväčší objem. Tarhoňu dobre premiešam a zakryjem. 
Dobre je premiešať ju aj neskôr, aby sa nezlepila.  

streda 5. septembra 2018

Rýchly koláč s makom a slivkami

Je to vlastne medzi mnohými, tak veľmi  obľúbený hrnčekový koláč. Jednoducho všetko  hrnčekom odmerať, spolu vymiešať a cesto je hotové. Maková plnka a posýpka tiež nedajú zabrať a už len zostáva vykôstkovať a nakrájať slivky.

Väčšinou sa v receptoch udáva objem hrnčeka 250 ml ale nič sa nestane, keď použijete aj pohár alebo hrnček s väčším objemom. Záleží od veľkosti plechu a tiež aký vysoký koláč chcete mať. Ja som použila 350 ml hrnček.


Suroviny: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 hrnček jemného kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 vajce, slivky na obloženie.

Maková plnka: 2 hrnčeky mletého maku, 1 vanilínový cukor, 5 PL kryštálového cukru (záleží od chuti, akú sladkú plnku chcete), škorica a mlieko podľa potreby.

Drobenka: 1 hrnček polohrubej múky, 3/4 hrnčeka cukru, 1/2 Hery maslovej alebo masla.

Postup: Najskôr som si urobila makovú plnku. Mletý mak som zmiešala s cukrom a vanilínovým cukrom. Zvarila som si 1 hrnček mlieka a podľa potreby som prilievala k maku. Plnka by nemala byť veľmi riedka, tak aby sa s ňou dobre pracovalo. Zamiešala som 1 KL škorice.

Do misky som preosiala múku, pridala som prášok do pečiva, cukor, mlieko, vajce, olej a dobre som všetko premiešala najskôr vareškou a chvíľu ponorným mixérom. 
Cesto musí byť hladké. Mne sa zdalo dosť husté, tak som ešte primiešala 150 ml bieleho smotanového jogurtu, ale v recept jogurt uvedený nebol.

Cesto som rozotrela na hlboký plech (rozmer 32x38 cm) vytretý tukom a vysypaný múkou. Určite by sa nebolo nič stalo, keby som na plech dala len papier na pečenie.

Na cesto som rozložila lyžicou makovú plnku a nahusto slivky nakrájané na menšie kúsky. Vrch som posypala drobenkou. 
Drobenku vie urobiť asi každý. Medzi prstami treba zmiešať múku, cukor a nakrájaný tuk. 
Niekde som sa stretla aj s tým, že tuk do drobenky sa najskôr rozpustil a potom pridal k múke a cukru, priznám sa, neskúšala som to ešte....

Koláč som vložila do rúry vyhriatej na 175 stupňov a piekla som 45 minút.