streda 20. februára 2019

Orechové laskonky - mini

Laskonky určite každý pozná. Aj recptov na ne je veľmi veľa. Ja sama mám niekoľko a trvalo mi dlho, kým som si jeden z nich vybrala a konečne ich vyskúšala. 
Už dávno som kúpila potrebné šablony, iba som sa akosi bála pustiť sa do nich. Až do dnes.
"Čo sa už môže také hrozné stať, keď sa mi nepodaria", pomyslela som si. 
Moje obavy boli úplne zbytočné. Snehové cesto som predsa nerobila prvykrát, toho som sa ani nebála, strašilo ma to, ako sa bude pracovať so šablonou. 
Žiadny problém... Laskonky pekne odpadávali od šablony a zostávali na plechu. Recept sa podaril a laskonky aj keď maličké boli fakt vynikajúce plné  orechov.



Suroviny: 6 bielkov, 300 g kryštálového cukru, 80 g práškového cukru, 160 g mletých vlašských orechov.

Krém: 4 PL kryštálového cukru, 50 ml uvarenej zrnkovej kávy (precedenej), 50 ml mlieka, 20 g hladkej múky, 250 g masla, 140 g práškového cukru, mleté orechy podľa chuti.

Postup: Našľahala som bielky so štipkou soli do bielej peny. 
Postupne som prišľahala kryštálový cukor a misku som položila nad paru. Vo vodnom kúpeli som šľahala, kým nevznikla biela, hustá a lesklá pena. Trvalo to asi 15 minút. 
Misku som zložila z pary a zľahka vareškou som primiešala orechy, zmiešané s práškovým cukrom.

Na plech som položila papier na pečenia a šablonu. 
Snehové cesto som lyžičkou dávala do otvorov, trochu som ho pritlačila - tak ako to bolo uvedené v návode na použitie šablony a  zvyšné cesto som zotrela stierkou. 
Šablonu som pomaly z jednej strany dvíhala a laskonky samé odpadávali na papier. 

Vždy som po použití šablonu opláchla vodou a utrela. Dobrá pomoc je potrieť vnútornú stranu otvorov jemne olejom, ale nebolo to až také potrebné, niekedy som zabudla potrieť a aj tak laskonky odpadávali. 😊

Laskonky som piekla najskôr v rúre zohriatej na 120 stupňov asi 10 minút a potom som teplotu znížila na 80 stupňov a sušila som 30-35 minút. 

Krém: Kryštálový cukor som skaramelizovala, zaliala som uvarenou a precedenou zrnkovou kávou. Rozvarila som spolu a priliala  mlieko zmiešané s múkou. Chvíľu som povarila a nechala vychladnúť. 
Zatiaľ som vyšľahala mäkké maslo s práškovým cukrom do penista a potom som zamiešala aj kávový puding. Primiešala som aj mleté orechy. (Nemusia byť)

Krémom som naplnila laskonky a odložila do chladničky stuhnúť. Potom som ich dozdobila čokoládovou polevou. 

Z dávky mi vyšlo 65 malých laskoniek.


štvrtok 7. februára 2019

Mňam rýchlovka

Mňamka je to určite ale niekto možno povie, že rýchlo urobené to nie je 😊 
Všetky zákusky, ktoré patria do kategórie nepečené sa za také považujú, odpadá predsa príprava cesta ako aj samotné pečenie a to, že treba pripraviť aspoň plnku do nepečeného zákusku nie je také hrozné. 
Pôvodne, som chcela urobiť Moje tiramisu ale v recepte som urobila malé úpravy. Vznikla táto mňamka...😋





Suroviny: 54 ks dlhých piškót, 2  šľahačkové smotany, (ja som použila 500 ml ale určite stačí aj menej), 400 g nátierkového neochuteného masla  (Bánovecké), 5 PL práškového cukru, 2 vanilínové cukry, 80 g horkej čokolády na varenie, 300 g mrazených malín, 2-3 KL Zlatého klasu, kryštálový cukor podľa chuti, kakao, uvarená čierna káva, 1 PL rumu, 3 žĺtky, 1 PL kryštálového cukru.

Postup: Maliny som dochutila kryštálovým cukrom a uvarila som ich so Zlatým klasom aby vznikla kaša. Zlatý klas som si rozpustila v troške vody. Nechala som vychladnúť.

Rozpustila som si vo vodnom kúpeli aj čokoládu.

Vo vodnom kúpeli som vyšľahala žĺtky s 1 PL kryštálového cukru kým neobeleli. (Aby som nemusela dávať surové tak ich takto vždy upravujem).

Bánovecké nátierkové maslo  som vymiešala s práškovým cukrom. Primiešala som žĺtky.
Vyšľahala som šľahačky s vanilínovými cukrami. 
Šľahačku som primiešala k maslu. Rozdelila som si krém na polovicu a do jednej som primiešala nie horúcu rozpustenú čokoládu.

Uvarila som kávu a zmiešala som s rumom - umom.

Na tácku som dala potravinovú fóliu a uložila som piškóty. Na tácku ktorú používam sa zmestí 18 piškót. 
Na piškóty som natrela malinovú plnku. Mala som ju redšiu tak som ju dala do chladničky trochu stuhnúť aby sa mi dal na ňu lepšie natrieť krém. 

Na maliny som natrela biely krém, trochu som odložila na vrch. 
Uložila som piškóty namáčané v káve a natrela som čokoládový krém. 
Opäť piškóty namočené v káve a zvyšný biely krém. 

Vložila som do chladničky stuhnúť. 

Posypala som kakaom.




Poznámka: Lepšie by bolo robiť tento dezert vo forme. Krém bol redší a kým stuhol, trochu stekal z bokov. Alebo by som dala krém najskôr do chladničky trochu stuhnúť a až potom natierať. 
To sú len moje rady. Ale vzhľad nič nemení na tom, že vám bude určite chutiť.😉

utorok 5. februára 2019

Šalát plný vitamínov

Prvý môj tohoročný recept je ako stvorený na toto zimné  obdobie. A hlavne, obdobie začíanjúcich chrípok. Ja sa tiež pár dní už trápim ale našťastie je to "len" prechladnutie. Spomenula som si na tento šalátik...veď som ho voľakedy robievala každú zimu aj niekoľkokrát, potom dlho nič... až teraz. 
Šalát je jednoduchý ale zato chutný. 


Suroviny: ľadový šalát, mandarinky, pomaranče, kivi, banán, jabĺčka, vlašské orechy, citrón alebo limetka.

Postup: nakrájam si šalát,  očistené ovocie, okrem citróna (limetky)  tiež nakrájam na kúsky, orechy nasekám.  Všetko spolu zmiešam a zalejem šťavou z citróna. 
Komu by sa zdal šalát kyslý, môže si ho dosladiť medom. 



Na zdravie priatelia!

streda 28. novembra 2018

Sušienky so škoricou

Kúpila som si v Tchibo  nové vianočné vykrajovačky a silikónové formy v tvare domčekov. Hneď som ich aj vyskúšala. Nebolo to také jednoduché dosiahnuť perfektný tvar ako som si myslela. Rozvaľkať cesto na  správnu hrúbku  aby tvary vynikli to ešte išlo, ale horšie to bolo s množstvom cesta, ktoré bolo treba vtlačiť do formy, Musím sa veru ešte veľa učiť...😃
Moje prvé takéto sušienky sú teda nie veľmi vydarené...možno nabudúce už budú lepšie.

Suroviny: 250 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 100 g masla, 1 vajce 1/2 KL mletej škorice, štipka soli. 

Postup: Zo surovín som vypracovala cesto, zabalila do potravinovej fólie a nechala som v chlade stáť 2 hodiny. Urobila som sušienky a piekla pri teplote 165 stupňov.