pondelok 8. júla 2019

Malinovo-vanilková torta

Naša nedeľná torta. 
Keď nechcem upiecť za plech zákuskov lebo viem, že sa to nezje, radšej upečiem tortový korpus. Naplniť ho je už jednoduché, krémov je veľa. Chcela som niečo ovocné v kombinácii s ľahkým krémom. Mala som natrhané  maliny, tak som ich skombinovala s pudingovým krémom ochuteným kyslou smotanou. Nakoniec nesmela chýbať moja obľúbená šľahačka 😊
Korpus bol jemný vláčny a krém príjemne vanilkový s malinami dodával torte sviežu letnú chuť.




Suroviny: 4 vajcia, 160 g kryštálového cukru, 1 vanilínový cukor, 100 ml oleja, 50 ml vlažnej vody, 250 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 KL citrónovej šťavy.

Krém I.: čerstvé maliny asi 300 g (mohli by byť aj mrazené), 2-3 PL kryštálového cukru, 50 ml vody, 2-3 KL Zlatého klasu (alebo iného škrobu - kukuričný, zemiakový niečo na zahustenie).

Krém II. 500 ml mlieka, 1 Zlatý klas s prírodnou vanilkou, 1 vanilkový cukor, 3 PL kryštálového cukru, 80 g masla, 150 g kyslej smotany.

Sirup malinový na navlhčenie korpusov.

Postup: Celé vajíčka som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom do peny, prišľahala som citrónovú šťavu a šľahala som do hustej peny.

Potom som postupne prilievala olej a vodu. Nakoniec som vareškou primiešala múku s práškom do pečiva.

Cesto som rozotrela do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. (Použila som formu s priemerom 26 cm, zvyknem ju vystlať papierom na pečenie - dno a boky jemne potriem olejom).

Piekla som pri teplote 175 stupňov 25-30 minút.

Krém I.: Maliny som zmiešala s cukrom a chvíľu povarila, zahustila som Zlatým klasom rozmiešaným v 50 ml vody.

Krém II.: Z mlieka, Zlatého klasu, cukru a vanilkového cukru som uvarila puding. 
Chvíľu som ho nechala chladnúť, občas som premiešala a potom som primiešala ešte do teplého maslo. 
Nakoniec, keď bol puding už len vlažný, primiešala som aj kyslú smotanu.

Krémy som odložila do chladničky aby trochu stuhli, zatiaľ vychladol dobre aj korpus.  Prekrojila som korupus na dve časti.

Spodný korpus som pokvapkala sirupom a natrela som 1/2 pudingového krému. 
Vrchný korupus som tiež pokvapkala sirupom, natrela zvyškom pudingového krému a naň som rozotrela malinový krém. Jemne som krémy spolu vidličkou premiešala. (Nemusí to byť). 

Keď v chladničke krémy stuhli, dozdobila som šľahačkou a malinami.


utorok 18. júna 2019

Jahodová bublanina s tvarohom

Pečiem ju najradšej a až sa čudujem, že som recept na ňu ešte nenapísala... 

Sezóna jahôd je v plnom prúde, skoro sa dá poveda,ť že niekde už pomaly aj skončí a vtedy u nás nesmie chýbať ani táto bublanina. Je vláčna a chuť jej dodáva nielen ovocie ale aj ochutený tvaroh. 

Určite stojí za vyskúšanie. 😏



Suroviny: Odmerka je 200 ml hrnček, plech 32x38 cm
5 vajec, 2 hrnčeky kryštálového cukru (stačí aj menej), 1 vanilínový cukor, 1 KL citrónovej šťavy, 1 hrnček vody, 1 hrnček oleja, 4 hrnčeky polohrubej múky (použila som polohrubú múku špaldovú), 1 prášok do pečiva.

250 g tvarohu, môže byť  hrudkový alebo jemný, 3-4 PL práškového cukru, podľa chuti, 2 PL strúhaného kokosu, jahody.

Postup: Celé vajcia som vyšľahala s cukrom a vanilínovým cukrom, pridala som citrónovú šťavu a ďalej som šľahala kým sa nezväčšil objem a hmota nebola biela.

Počas šľahania som postupne prilievala vodu a olej. 
Pri nižších otáčkach som zamiešala do cesta múku s práškom do pečiva. 

Cesto som rozotrela na plech vyložený papierom na pečenie. 

Tvaroh som rozmiešala s cukrom a kokosom. Lyžičkou som kládla do cesta kôpky. Medzi ne som naukladala očistené jahody. 
Pred tým som jahody obalila v práškovom cukre a veľké som pokrájala na menšie kúsky. 


Koláč som piekla pri teplote 180 stupňov 30-35 minút.






pondelok 17. júna 2019

Pečené mäso na kapuste

Vymyslieť si nový recept nie je nič zložité, zistila som to pri tomto jedle. Pripravila som ho z doma dostupných surovín... a výsledo bol prekvapujúco rýchly a veľmi chutný obed... aspoň nám chutilo 😋😊

Suroviny: čerstvá biela kapusta, bravčová krkovička (môže byť aj bravčové stehno, lopatka, kare),  olej, slanina, cibuľa, rasca, majoránka, tymián, korenie na pečené mäso alebo len mleté čierne korenie, mlieko, masť na vytretie plechu.

Postup: Urobila som marinádu z oleja, korenia na pečené mäso, majoránky, mletej rasce, soli, tymiánu a nakrájanej cibule. Do marinády som vložila na menšie kusy nakrájanú bravčovú krkovičku, premiešala a nechala asi hodinu marinovať.

Čerstvú bielu kapustu som si nakrájala na rezance, pridala som soľ, celú rascu a nakrájanú cibuľku. Premiešala som a rozložila na masťou vytretý pekáč.

Mäso som rozložila na kapustu v pekáči, na vrch som pokládla plátky prerastenej slaninky a podliala mliekom, aby bola kapusta takme ponorená (môže byť aj voda).

Pekáč som prikryla a piekla pri teplote 210 stupňov do mäkka. Počas pečenia som podľa potreby podlievala mliekom.  Odokryla som a zapiekla. 

Po upečení sa všetky chute prepojili, naraz som pripravila kapusta aj mäso a chutilo to veľmi dobre. Už som uvarila len prílohu, zemiačky. 

Dobrú chuť!